Lidl. Заслужава си! Вече знаеш защо.
Меню
Основно съдържание
Кулинарно междучасие

Кулинарни нинджи в училище с Lidl!

„Кулинарно междучасие - Манджицу“ е проект на Лидл България, който има за цел по забавен и интересен начин да  запознае децата от 1-ви до 4-ти клас с основни теми от здравословното и балансирано хранене.
Паралелно с това проектът цели да мотивира децата да споделят наученото у дома и да се включват по-активно в приготвянето на храната заедно с родителите си.

Издания на проекта „Кулинарно междучасие - Манджицу“

В края на 2015 г и началото на 2016 г посетихме общо 3 училища, а през ноември 2016 г. гостувахме в още 5.

Сред получените кандидатури до 07.10.2016 г. селектирахме пет училища, в които „Кулинарно междучасие – Манджицу“ гостува. През ноември 2016 г. проектът ще бъде реализиран в:

СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велинград
СОУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали    
СУ „Димитър Талев“, гр. Добрич
22 СОУ „Георги С. Раковски“, гр. София
ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив

В рамките на проекта всяка кулинарна нинджа разбра как
* Здравословното ястие може да е вкусно и лесно за приготвяне и
* че готвенето с мама и татко вкъщи е забавно и приятно!

Едно от всички 8 посетени училища имаха възможността да кандидатстват за финансова субсидия за подобряване на условията за спорт и отдих в училището.

В рамките на проекта „Кулинарно междучасие Манджицу“ Лидл България награждава СУ „Христо Ботев", гр. Враца с 10 000 лева за подобряване на зоните за спорт и отдих на територията му.

СУ „Христо Ботев“ във Враца спечели с подробно разработен проект за изграждане на фитнес площадка с уреди и зона за отдих с пейки и дървета в своя двор. Освен това, училището се ангажира с подготовка на информационни материали за балансирано хранене и с изграждането на спортна площадка, благодарение на която учениците да придобият още знания за безопасно движение по пътищата и колоездене в градска среда.

Участие в проекта

В проекта можеха да участват училища от всички градове на територията на Република България, в които има паралелки от 1-ви до 4-ти клас включително.

Кандидатстване

В периода от 18.05.2016 г. до 07.10.2016 г. училищата, отговарящи на горните изисквания, можеха да кандидатстват за включване в проекта като попълнят бланката за кандидатстване онлайн на сайта на Лидл България или изтеглят същата и я изпратят попълнена на адрес: Равно поле 2129, ул. „3 март“ № 1. Когато бланката е попълнена и изпратена онлайн, Лидл България се свързва с директора на училището за допълнително потвърждение на кандидатурата чрез e-mail до office@pure.bg, а ако попълнената бланката е изпратена на адреса на Лидл България, тя трябва да е подписана от директора на училището и подпечатана.

Измежду всички кандидатствали училища Лидл България определи 5 (пет) училища, в които „Кулинарно междучасие - Манджицу” гостува в периода 02.11.2016 г. - 30.11.2016 г. Избраните училища ще бяха обявени на сайта www.lidl.bg/ninja до 26.10.2016 г.

Кандидатстването приключи!
Виж ТУК заявка за кандидатстване.

Какво ще спечелят децата и избраните училищата от участието в „Кулинарно междучасие - Манджицу“?

В рамките на проекта Лидл България предоставя на всяко училище-участник уреди за измерване на показатели като Индекс на телесните мазнини и Индекс на мускулната маса. С тяхна помощ училището може да следи трайно показателите на учениците и да дава адекватна обратна връзка към родителите при наличие на проблем.

Гостуването на „Кулинарно междучасие - Манджицу” в училището-участник се осъществява в рамките на 1 ден, като Лидл България реализира 2 кулинарни урока, всеки от които в рамките на 60 минути. Кулинарният урок е предвиден за деца от първи до четвърти клас. В проекта е препоръчително да участват само цели класове. Не е желателно комбинирането на различни класове и паралелки в една група. Всяка от 2-те групи за кулинарния урок може да бъде по 25-35 деца, като участват една след друга. По време на урока децата участват в приготвянето на бързи, но здравословни ястия с помощта на професионални готвачи, учат се как да подредят сами масата за вечеря и какви са полезните съставки на хранителните продукти. Финалният етап от посвещението на децата се случва чрез игрова платформа „Манджицу” – маса с таблети и образователна игра, на която всеки ученик има възможност да поиграе и да научи повече за съставките на различни продукти и интересни факти. Играта е достъпна и като мобилно приложение в Google Play Store и AppStore.

В рамките на тестовата фаза на проекта през 2015 г Лидл България посети СОУ „Христо Ботев“ гр. Враца и СОУ „Георги Брегов“ гр. Пазарджик и представи „Кулинарно междучасие - Манджицу” в тях. Официалният старт на проекта бе в СОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Троян през май 2016г. Всяко от тези училища, както и всяко от 5-те избрани в рамките на проекта училища, можеха да кандидатстват след края на проекта за награда в размер на 10 000 лв за подобряване на условията за спорт и отдих на територията на училището. Финансовата субсидия е една и се печели от едно училище. Информация за начин на кандидатстване, размер на субсидията и други детайли ще бяха предоставени на директорите на 8-те училища в края на месец октомври 2016 г.

Кулинарни нинджи в училище с Lidl!

За нашето утре