Защо цял свят говори за прословутите български домати? Защо се гордеем със сладките дини през лятото, гроздето през есента и пивкото вино през зимата? Отговорът е един: четирите сезона. В основата на нашата родна кухня от векове стоят сезонните продукти. За нас, българите, най-естественият начин за хранене е да следваме ритъмa, който ни предлагат пролетта, лятото, есента и зимата.


Затова българската кухня е така цветна и многолика – защото се ражда от различни годишни времена, климат и релеф. Всеки сезон у нас идва със своите неповторими цветове, пейзажи и храни – плодове, зеленчуци, зърно, билки, мляко и месо и типичните сезонни ястия.

 

Какво ще откриеш тук?

Какво ще откриеш тук?

И днес можеш да разчиташ, че в Lidl ще намериш продукти, с които да се храниш вкусно и балансирано във всеки сезон. На тази страница ще си говорим за сезонното хранене. Тук ще откриеш нашите актуални сезонни продукти в Lidl, любопитни факти и информация за тях, както и разнообразие от сезонни рецепти, календар на сезонните храни, хитринки и съвети за пазаруване, готвене, съхранение и др.
Надяваме се да те вдъхновим да хапваш повече според сезона, да пробваш рецептите и да опитваш нови неща в кухнята. Неща, които да ни напомнят, че живеем на едно забележително кътче земя.

Защо сезонна храна?

Защо сезонна храна?

Защото в Lidl винаги ти предлагаме продукти и рецепти, които са съобразени както със сезона, така и с пълноценното хранене. А сезонната храна, която ще откриеш при нас, е:

  • От местни производители – като част от дългосрочния ни ангажимент за работа с българските производители, голяма част от сезонните продукти в Lidl идват от локални стопанства;
  • Богата и пълноценна – заради четирите годишни времена винаги имаш богат избор. Сезонните храни ти дават тези хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае през съответното време на годината;
  • По-устойчива – храната, отгледана и събрана в сезона, е прясна, свежа и спестява от емисиите, защото не пътува хиляди километри, за да стигне до теб;
  • Помага ти да спестяваш – сезонното често е и по-изгодно, а в Lidl винаги е с високо качество на добра цена.