Есента и зимата е сезонът на кореноплодните зеленчуци. Те са в основата на много вкусни ястия, а ползите от консумацията им са доказани. Кореноплодните са сред най-богатите на хранителни вещества зеленчуци. Според редица изследвания те са източник на бавни въглехидрати, които ни държат сити за по-дълго време, помагат за регулиране на кръвната захар и храносмилателната система.
Представителите на кореноплодните зеленчуци са картоф, лук, чесън, морков, сладък картоф, ряпа, репички, пащърнак, земна ябълка, целина глава, коренов магданоз, хрян, джинджифил, куркума.
Повечето кореноплодни зеленчуци се предлагат целогодишно, но пиковият им сезон е от есента, когато се прибира реколтата, до ранна пролет. Някои от тях като моркови и цвекло често се отглеждат за лятна и зимна реколта. Кореноплодните зеленчуци са ценна храна, тъй като могат да се съхраняват за дълги периоди.
Общи съвети за съхранение
Времето за съхранение на повечето кореноплодни зеленчуци като пащърнак, моркови, цвекло, земна ябълка, целина и ряпа може да бъде удължено със седмици, дори месеци, ако се съхраняват при специални условия.
Един от вариантите е да се подготви специален сандък или кутия с пясък. Сандъкът се поставя в хладно помещение като мазе или изба. По този начин зеленчуците могат да се съхраняват между 2 и 5 месеца, което ни осигурява възможност да си хапваме от тях и през зимата. Друга опция за дългосрочно съхранение в домашни условия е да се изкопае дупка в градината, т.нар. „ровник“. Кореноплодните зеленчуци се заравят в него и се вадят при необходимост.
Кои са кореноплодните зеленчуци?
Моркови
Морковите са едни от най-популярните кореноплодни зеленчуци. Те имат сладък, земен вкус. Най-разпространени са оранжевите, но се срещат още лилави, бели и жълти.
Свежите моркови са твърди на допир, имат наситен и равномерен цвят, а кожата им е гладка и без пукнатини и наранявания. Избягвай да купуваш прекалено напукани или увехнали моркови, които при допир приличат на гумени. Меките петна са признак на започнало гниене.
Съхранявай ги на сухо и хладно място, в кутия или в пясъчник в земята. В отделението за плодове и зеленчуци в хладилника ще издържат няколко седмици, поставени в торбичка. Ако стоят на плота в кухнята, ще започнат да омекват след няколко дни. Ако това се случи, потопи ги в студена вода за кратко и след това веднага ги сготви. Морковите са чувствителни към етилен, така че ги дръж по-далеч от продукти, които го отделят.
Морковите отделят влага през листата. Ако се съхраняват с тях, бързо ще омекнат. Затова е добре листата на морковите да се отрежат, преди да се приберат за съхранение. Самите листа също могат да се използват така че не ги изхвърляй, а ги запази за песто или салата. Виж рецептата на шеф Шишков за песто от листа от моркови тук.
Картофи
Картофите са най-популярният кореноплоден зеленчук. Съхраняват се най-добре на сухо и тъмно място, с умерена влажност. Хладилникът не е подходящо място за картофите, защото не обичат сухия въздух и прекалено ниските температури. При съхранение при високи температури картофите започват да покълват. Новообразувалите се кълнове трябва да се почистват ръчно. Дръж картофите далеч от пряка слънчева светлина, защото тя предизвиква образуване на соланин.
Когато купуваш картофи, избирай здрави, твърди и ненаранени такива. Внимавай за зелени петна, които са признак на неправилно съхранение и високо съдържание на соланин.
Сладки картофи
През последните години сладкият картоф трайно се настани на масата ни, а вече се отглежда и от много любители градинари. Той има сладък вкус, който много хора оприличават на този на тиквата. В зависимост от сорта сърцевината на сладкия картоф може да бъде наситено оранжева, бяла, светложълта, дори лилава. В търговската мрежа е разпространен сорт с оранжев цвят, а в домашните градини се отглежда най-често този в бледожълто. При разрязване и след кратък престой вътрешността на сладкия картоф започва да потъмнява. Това е нормално и не е повод за притеснение.
Сладките картофи може да се съхраняват за период от 4 до 6 месеца. Нужно е да им се осигури тъмно място с висока влажност и температура около 16° C. Сладките картофи са чувствителни към температури под 10° C.
Когато купуваш сладки картофи, избирай такива, които са с гладка и суха кожа, без петна и наранявания. Наличието на кафяви петна е признак на започнал процес на разваляне.
Цвекло
Цвеклото има наситен земен вкус със сладки нотки, които се подчертават, когато се изпече на фурна. Подбирай глави с размер не по-голям от дамски юмрук. Колкото по-малко е цвеклото, толкова по-сладък вкус има. Едрото цвекло е с по-твърда вътрешност и е възможно да е кухо в средата.
Ако попаднеш на цвекло с листа, те трябва да са свежи и зелени, а не повехнали с жълти петна и признаци за загниване. Цвеклото трябва да е твърдо при допир и с гладка кожа.
Най-добре е да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място. Листата трябва да са отстранени предварително. По този начин може да го съхраняваш между 10 дни и 3 месеца. Подобно на морковите цвеклото може да презимува в пясъчник в градината или в мазето, от който да се вади при необходимост.
Пащърнак
Пащърнакът често е наричан „бял морков“, но всъщност единствената му обща черта с него е сходният външен вид. Той е по-твърд от моркова, а вкусът му е по-дълбок и топъл. Избирай корени с малък до среден размер, които са твърди, без меки петна и наранявания.
Съхранявай го подобно на морковите – на сухо, хладно и тъмно място. Това може да бъде отделението за плодове и зеленчуци в хладилника или мазето. В хладилника пащърнакът ще издържи 2-3 седмици.
Земна ябълка (гулия)
Земната ябълка е зеленчук, който се среща често в домашните градини. Отглежда се лесно, устойчива е на ниски температури и може да презимува в градината.
Избирай гладки, чисти и твърди грудки без петна и наранявания. Избягвай такива, които са меки, кожата им е набръчкана и се забелязват зелени петна и кълнове.
Съхранявай земната ябълка на сухо, тъмно и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина. При съхранение в хладилник най-добре е грудките да се увият в кухненска хартия и да се сложат в торбичка. Хартията ще абсорбира излишната влага и ще помогне да се запазят за по-дълго. Времето за съхранение на земната ябълка може да е 1-3 седмици в зависимост от това кога е извадена.
Ряпа
Ряпата се среща в много разновидности. Най-разпространените в България сортове са с бяла, черна и червена кора, но има още и кафява, лилава и бледожълта. В зависимост от вида кореноплодите на ряпата са едри, кръгли, цилиндрични или овални. Общото между всички тях е, че месото им е сочно, хрупкаво и плътно с бял до бледожълт цвят. Повечето видове са със сладко месо. Черната ряпа има лека лютивина, заради която често е пренебрегвана. Бялата ряпа е с много по-деликатен вкус и затова е по-предпочитана. Ряпата най-често се консумира сурова, тъй като при термична обработка става на каша.
Когато купуваш ряпа, внимавай да е твърда на пипане, а кожата й да е гладка и без наранявания. Избирай по-малки по размер, защото големите имат по-силно изразен вкус, а месото им често става твърдо и влакнесто.
Ряпата може да издържи с месеци, ако се съхранява при подходящи условия. Тя е студоустойчиво растение. Като такова, студено място с температура, близка до тази на замръзване и с висока влажност е подходящо за нейното съхранение. Хладилникът също е добро място. Завий я в кухненска хартия, постави я в отворен плик и я прибери в отделението за плодове и зеленчуци. Ще издържи 4-5 месеца.
Ако нямаш място в хладилника, може да поставиш корените ряпа в кофа или сандък, пълен с влажен пясък. Внимавай отделните кореноплоди да не се допират един до друг, защото може да започнат да загниват. Покрий съда с капак, като оставиш процеп, през който да циркулира въздухът. Съхранявай в хладно помещение като мазе или гараж.
Корен магданоз
Друг слабо разпространен у нас представител на кореноплодните зеленчуци е кореновият магданоз. Вкусът му напомня едновременно на морков и целина с нотки на магданоз. На външен вид лесно може да бъде оприличен на пащърнак или бял морков. Обикновено се използва в комбинация с други кореноплодни зеленчуци. Често се добавя в супи, защото прави вкуса им по-дълбок и богат. Може да се консумира суров или след термична обработка.
Избирай малки до средни по размер корени, които са твърди, без петна и с кремаво-бежов цвят. Понякога корените магданоз се продават заедно с листата. Те се отрязват едва когато се използва самият корен.
Увит в кухненска хартия и торбичка с възможност за циркулация на въздуха, кореновият магданоз ще се запази свеж за около седмица, ако се съхранява в хладилник.
Целина
Главестата целина става все по-популярна. Тя има кръгла форма и бежов цвят. В хладилник може да издържи около седмица, а на влажно и студено място – до 2-3 месеца. Може да се съхранява в пясъчно легло по подобие на морковите и цвеклото.
Ароматът на целината е най-интензивен, когато е прясно извадена. С течение на времето ароматът й отслабва, но това не я прави негодна за консумация. При избор на целина обърни внимание на размера на кореноплода, цвета и твърдостта му. Подбирай глави целина с диаметър около 10-12 см, които са твърди и тежки, без видими петна и наранявания.
Когато се консумира сурова, целината има хрупкава текстура, което я прави идеална за добавка към различни салати. След термична обработка вкусът й става по-сладък, а ароматът – малко по-мек.
Лук и чесън
В кулинарията лукът и чесънът се причисляват към кореноплодните зеленчуци, защото луковицата им се отглежда под земята. Те са основна съставка в много ястия.
Най-добре е да се съхраняват сплетени на плитки или в мрежести торби. Лукът се съхранява в сухо, хладно, тъмно помещение. Добре е да му се осигури добра циркулация на въздуха. Не е подходящо да се поставя в найлонови пликове, защото ще започне да загнива. При правилно съхранение може да издържи от 5 до 8 месеца.
На стайна температура лукът и чесънът ще издържат около месец. За да съхраниш за по-дълго време чесъна, подобно на лука, е добре да му намериш сухо, хладно и тъмно място.
Хрян
Хрянът не е сред най-използваните и обичани кореноплодни зеленчуци заради силно лютивия си вкус. Има остър и пикантен аромат. Корените хрян могат да се съхраняват в хладно и проветриво помещение или заровени в пясък.