Времето, за което може да запазиш свежи плодовете и зеленчуците, зависи от много фактори: кога са откъснати, колко зрели са били, когато си ги купил от магазина, каква е вътрешната температура в хладилника ти, каква стайна температура поддържаш у дома и колко усилия си положил за правилното им съхранение.
Основните фактори, които е нужно да имаш предвид, ако искаш да удължиш живота на плодовете и зеленчуците и да ги съхраняваш правилно, са три – температурата на съхранение, циркулацията на въздуха и чувствителността им към етилена.
Етилен
Някои плодове и зеленчуци като банани, ябълки и домати отделят етилен. Той ускорява узряването и евентуално разлагането на някои продукти, които са чувствителни към етилен. Такива са аспержите, краставиците, патладжанът, зеленолистните зеленчуци и други.
Затова е важно продуктите, които отделят етилен и тези, които са чувствителни към него, да се съхраняват отделно.
Храни, които отделят етилен | Храни, които са чувствителни към етилен | Храни, които НЕ са чувствителни към етилен |
Банани | Аспержи | Боровинки |
Пъпеши | Авокадо | Череши |
Домати | Банани | Вишни |
Чушки | Пъпеши | Малини |
Праскови | Манголд | Ягоди |
Нектарини | Краставици | Домати |
Авокадо | Патладжан | Чесън |
| Диня | Картофи |
| Праскови | Ананас |
| Нектарини | |
| Лук | |
| Чушки | |
| Манго | |
Стайна температура
Зеленчуците и плодовете, които се чувстват най-добре на стайна температура, обикновено се нуждаят от добра циркулация на въздуха. Найлоновите торбички възпрепятстват тази циркулация и ускоряват развалянето и загниването. Препоръката ни е да намалиш употребата им до минимум и да избягваш да съхраняваш продукти в тях.
Имай предвид, че колкото по-висока е температурата в стаята, толкова по-бързо продуктите ще презреят и ще започнат да се развалят. Това е особено важно през летните месеци.
Плодове | Зеленчуци |
Пъпеши | Домати |
Праскови | Босилек |
Нектарини | |
Кайсии | |
Домати | |
Банани | |
Авокадо | |
Манго | |
Сливи | |
Авокадото, мангото, сливите, прасковите и нектарините е добре да държиш на стайна температура, например на кухненския плот, докато узреят. След това трябва да ги прибереш в хладилника, за да удължиш живота им с няколко дни.
Пъпешите узряват много бързо на стайна температура, което налага да бъдат консумирани в кратки срокове. Веднъж разрязани, е необходимо да ги прибереш в хладилник, за да ги запазиш за още ден-два.
Доматите не обичат студа. Температури по-ниски от 13°C оказват негативно влияние върху техния вкус, особено ако са все още недоузрели. Най-добре е доматите да се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Узрелите домати е препоръчително да се държат в мазе или друго хладно място с температура между 13 и 21°C. Ако не разполагаш с такова място, хладилникът също е решение, но си предвиди ден-два, в които плодовете да се аклиматизират на стайна температура и да възстановят вкуса си.
Бананите е добре да купуваш леко недоузрели. Те бързо ще узреят, ако се съхраняват на стайна температура. Ако ги купиш добре узрели обаче, много скоро ще се окажеш с презрели банани, които бързо трябва да използваш, за да не се развалят. Тъй като бананите отделят етилен, винаги ги съхранявай далеч от продукти, които са чувствителни към него! Ако пък искаш да ускориш процеса на узряване например на авокадото, сложи го близо до тях.
На сухо и хладно място
Плодове | Зеленчуци |
Дини | Чесън |
| Лук |
| Картофи |
| Патладжан |
На сухо и хладно място
Някои плодове и зеленчуци се чувстват по-добре на сухо място с температура значително по-ниска от стайната, но и по-висока от тази в хладилника.
Дините са доста по-издръжливи от пъпешите. За тях също важи правилото, че целите плодове се съхраняват на стайна температура, най-добре в по-хладна стая, а разрязаните се държат в хладилника.
Патладжанът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Може да го оставиш и на плота в кухнята, ако не е прекалено горещо в стаята. Най-добре е да се използва до няколко дни от покупката. Ако се съхранява при много ниска температура, текстурата и вкусът на патладжана бързо се влошават.
Картофите съхранявай на сухо, хладно и тъмно място и им осигури добра вентилация. Не ги дръж в найлонова торба. Пази ги от пряка слънчева светлина и ги дръж далеч от лук, чесън и банани, защото са чувствителни към етилен. Картофите обичат по-влажен въздух. Ако се съхраняват на топло място, те ще покълнат. Ниските температури като тези в хладилника могат да причинят измръзване на картофите и образуване на сини петна.
Лук и чесън съхранявай на хладно и тъмно място с ниска влажност, но не и в хладилника. Осигури им циркулация на въздух. Не обичат полиетиленови торбички и плътно затворени контейнери. Дръж ги далеч от храни, които са чувствителни към етилен.
Гъбите също обичат по-хладно и сухо място. Трябва да се измият и почистят непосредствено преди употреба.
В хладилник
Отделението за плодове и зеленчуци на хладилника е мястото, където да съхраняваш онези от тях, които обичат ниски температури. То е проектирано така че да защити хранителните продукти и да задържи влагата в тях и така да ги запази свежи за по-дълго.
Имай предвид, че повечето плодове и зеленчуци се нуждаят от леко влажна, но дишаща среда, за да останат свежи за по-дълго време. Не е достатъчно просто да ги сложиш в хладилника. Най-добре ще се чувстват в торбичка от плат. Някои от тях биха били щастливи и в найлонова торбичка, но тя трябва да остане отворена, за да могат да дишат.
Увери се, че всички продукти са напълно сухи, преди да ги сложиш в хладилника. Излишната влага ще ускори развалянето им.
Плодове | Зеленчуци | Подправки |
череши | грах | магданоз |
ягоди | зелен боб | копър |
малини | цвекло | кориандър |
боровинки | моркови | мента |
къпини | аспержи | розмарин |
| краставици | |
| тиквички | |
| чушки | |
| царевица | |
Аспержите е най-добре да съхраняваш в хладилник, завити във влажна хартиена кърпа или натопени в буркан с вода. По този начин ще издържат около седмица.
Най-подходящото място за съхранение на дребните плодове като малини, боровинки, ягоди, къпини, също е в хладилника. Най-добре ще се чувстват в кутийка с малки дупки (в такава ще ги закупиш в магазина), за да може да циркулира въздухът. Важно е да ги измиващ непосредствено преди консумация, защото в противен случай бързо ще загният.
Мястото на морковите и цвеклото е в отделението за зеленчуци на хладилника. Може да ги съхраняваш в хартиена или платнена торбичка. Ако нямаш място в хладилника, сухо, прохладно и тъмно място също е вариант. Осигури възможност за циркулация на въздуха. Пресни моркови и цвекло обикновено се предлагат с листата. Веднага щом се прибереш вкъщи, отрежи листата им, за да ги запазиш свежи за дълъг период. Листата изсмукват влагата от зеленчуците и те омекват бързо.
Краставиците и тиквичките обичат сухи и тъмни места с по-ниска температура. Може да ги съхраняваш и в хладилник, но на някои от по-високите рафтове, където температура е малко по-висока в сравнение с тази в отделението за плодове и зеленчуци.
Царевицата също се чувства чудесно в хладилника. Най-добре е да се консумира възможно най-скоро след закупуване или откъсване, но ако нямаш възможност да я свариш веднага, я прибери в хладилника, за да удължиш живота й с още няколко дни.
Чушките е добре да се съхраняват при температура 4 – 6°C . Идеалното място за тях е отделението за плодове и зеленчуци в хладилника. То ще удължи доста живота им. Ще се чувстват добре в найлонова торбичка. Ако ги съхраняваш на стайна температурата, ще се запазят свежи за не повече от 3 – 4 дни и бързо ще започнат да омекват и загниват.
Пресните подправки ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги съхраняваш в хладилника. Може да ги държиш увити във влажна памучна кърпа или потопени във вода на вратата на хладилника. Ако са в съд с вода, биха се чувствали добре и на стайна температура, но листата им ще започнат да пожълтяват доста по-бързо, отколкото ако са в хладилника. Само босилекът не обича хладилника. При ниски температури листата му бързо почерняват. Съхранявай го на стайна температура и го използвай възможно най-скоро.