В разгара на лятото няма нещо по-приятно от времето, прекарано в компанията на приятели в градината на по питие и вкусна храна. Летните грил партита не са само за любителите на месо. Днес ще ти разкрием тайните на добрия вегетариански грил, защото той може да бъде също толкова вкусен и апетитен.
1. Подходи с внимание към зеленчуците
Гриловането на зеленчуците изглежда като детска игра, но всъщност трябва да подходим с нужното внимание към тях. Зеленчуците лесно могат да бъдат прегорени или да останат недосготвени. Добре е да познаваме характеристиките им, за да ги приготвим по най-добрия начин.
Зеленчуци като аспержите се гриловат за кратко, на по-висока температура, докато други като моркови и пащърнак е добре да се приготвят на по-ниска температура за по-дълго време, за да омекнат достатъчно.
Когато приготвяме шишчета от различни зеленчуци, е добре да съобразим размера на парчетата, които трябва да са еднакво големи, така времето, което им е нужно за изпичане. Опитай зеленчуковите шишчета на шеф Манчев.
Най-подходящите зеленчуци за гриловане са патладжан, чушки, лук, сладки картофи, тиквички, аспержи, гъби портобело, царевица. Кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак и картофи също могат да бъдат изпечени на барбекю.
2. Не всяко сирене е подходящо за гриловане
Без сирене вегетарианският грил не е същият. Не всички обаче са подходящи за печене. Най-добрите сирена за барбекю са халуми, скаморца или провалоне. Грилованото сирене може да замести месото в бургера или да бъде поднесено самостоятелно.
Халуми е полутвърдо саламурено кипърско сирене, което се приготвя традиционно от козе и овче мляко. За разлика от повечето сирена, то има високо точка на топене, което го прави перфектно за гриловане. Нарежи го на парчета с дебелина около 1 cm, леко го намажи с маслиново масло и го запечи за 2 – 3 min от всяка страна, докато придобие апетитен загар. Внимавай да не го прегориш. При поднасяне може да го гарнираш със свежи подправки като риган, магданоз, мента, босилек и резен лимон. Може да го добавиш към салата от свежи или гриловани зеленчуци и плодове или пък да го поднесеш с брускети.
Скаморца е италианско сирене, което се приготвя от краве мляко. Нарежи го на парчета с дебелина около 1 cm, намажи ги леко с маслиново масло и запечи за около минута-минута и половина от всяка страна. Внимавай, защото може да залепне.
Бялото саламурено сирене също става много апетитно, когато е приготвено на грил. Тъй като има ниска температура на топене, не е подходящо за директно гриловане. Затова го завий в хартия за печене, а след това във фолио, и едва тогава го постави върху горещия грил. По този начин сиренето няма да се разтопи върху барбекюто и ще се запазят соковете му. За по-богат вкус и аромат може да добавиш в пакетчето различни свежи или сухи подправки, резен домат и други.
3. Предложи алтернатива на животинските храни
Погрижи се да предложиш растителна алтернатива на млечните продукти за гостите, които не консумират животински храни. При нас ще откриеш голямо разнообразие от такива.
Най-популярният сред тях е небезизвестното тофу. Приготвя се от соя и е много подходящо за гриловане, но е добре да се овкуси предварително. Тофуто, подобно на всички вегетариански заместители на месото, е с по-ниско съдържание на мазнини. Затова използвай достатъчно мазнина, за да предотвратиш залепването му върху грила и го овкуси с любимите си подправки.
Темпе е най-добрата веган алтернатива на халумито. Не се разпада при гриловане, нещо, което понякога се случва с тофуто. Освен това абсорбира като гъба маринатата, с която е овкусено. Темпе също се приготвя от соя, но зърната са преминали процес на ферментация.
През последните години веган бургерите са истински хит. Приготвят се на базата на растителни протеини и са качествена алтернатива за вегетарианците и веганите, но се харесват и от любителите на месото.
Ако искаш да изненадаш приятелите си с вкусни веган бургери, опитай рецептите на шеф Манчев и шеф Шишков.
Вегански бургер в печен домат с грилована тиквичка
Вегански бургер в хлебче от батат и сос от цвекло и чушка
Вегански бургер, поднесен в листа от айсберг със зелен „кетчуп“
4. Грилованите плодове са перфектният десерт
Перфектният завършек на едно страхотно грил парти е десертът. Какво по-добро от гриловани плодове, поднесени с топка сладолед? Лесно, бързо и неустоимо вкусно! Подходящи за гриловане са праскови, смокини, пъпеш, диня, сливи, круши, ябълки, ананас, банани, лимони.
Грилованият ананас с мед, кокосови стърготини и шам фъстък по рецепта на шеф Шишков е любим на малки и големи.
Високата температура на барбекюто карамелизира естествените захари, които се съдържат в плодовете и им придава невероятен вкус. Плодовете стават още по-сочни, а димът от скарата добавя прекрасен опушен аромат. Грилованите плодове, освен като десерт, могат да бъдат поднесени и като гарнитура, да бъдат добавени в салати и различни сосове.
Плодовете не бива да са меки и презрели. Те трябва да са добре узрели, но твърди, за да може след гриловане да запазят формата си. Най-добре е плодовете да се нарежат на големи парчета, за да не падат между решетките на барбекюто. Например праскови, кайсии и сливи е най-добре да бъдат разполовени, а ананасът може да се нареже на шайби. Малките плодове могат да бъдат нанизани на дървени шишчета.
5. Подправките превръщат обикновеното ястие в шедьовър
Последният, но не и по важност трик за наистина добър грил, е овкусяването. Често бива пренебрегвано и подценявано, от което страда вкусът. Солта е задължителна, а останалите подправки са на вкус и според личните предпочитания.
При овкусяването има два подхода. При първия гриловаме зеленчуците неовкусени, а след това доовкусяваме с различни маринати, приготвени от маслиново масло, ароматни билки и ябълков оцет, лимонов сок и други. Вторият подход е да мариноваме зеленчуците няколко часа преди гриловане, за да поемат добре всички вкусове и аромати.
Препоръчваме да избягваш предварително овкусяване на зеленчуците със сосове и маринати, богати на захари, защото бързо прегарят.
Помисли и за различни сосове (например салса и/или чътни), които да поднесеш със зеленчуците и сирена, за да ги превърнеш в гурме ястие.
Грилът дава безкрайни възможности за приготвяне на най-различни вкусни ястия, от които всички ще си оближат пръстите. Припомни си тези съвети следващият път, когато приготвяш грил парти за приятелите си. Използвай въображението си, не се страхувай да експериментираш и се зареди с добро настроение!