През студените дни тялото ни има нужда от топлина, която освен от външни източници, можем да си набавим и чрез храната. Днес ще ти споделим кои са сгряващите подправки, които трябва да имаш у дома в хладните дни. Наричат ги сгряващи, защото имат свойството да повишават телесната температура и да подобряват кръвообращението. По този начин ни дават усещане за топлина през зимните дни.
Черен пипер
Първи в списъка е черният пипер, който често е наричан „царя на подправките“. Това са напълно узрелите плодове на едноименното растение от семейство Piperaceae. За овкусяване се използват както цели зърна черен пипер, така и фино смлени на прах. Активната съставка на черния пипер, наречена пиперин, е известна със своите затоплящи свойства.
Шеф готвачите винаги препоръчват да се използват прясно смлените зърна, защото имат по-силно изразен вкус и пиперливост. За да се запази свежестта на черния пипер, трябва да се съхранява на тъмно място в добре затворен съд, може и в мелничка.
Това е една от най-разпространените подправки, която добавя приятна пиперливост и дълбочина на вкуса на ястията. Присъства в много кухни и се използва за подправяне на най-разнообразни ястия - сосове, маринати, бульони, салатни дресинги, ястия със зеленчуци, ориз, месо, риба и птици.
Канела
Канелата, подобно на черния пипер, се радва на широка популярност. Вероятно няма да сгрешим, ако я определим като най-обичаната от всички сгряващи подправки в този списък. Свикнали сме да я асоциираме предимно с печива и сладки десерти, но тя е подходяща и за солени такива. Нейният сладък земен вкус с деликатни пикантни нотки носи усещане за домашен уют и топлина.
Канелата е любимата ни подправка за печена тиква, тиквеник и мляко с ориз. Подходяща е също така за овкусяване на пикантни и екзотични ястия, както и за рецепти с пилешко, свинско и агнешко месо. Използвай я за подправяне на яхнии, сосове, супи, печива и напитки. Горещ шоколад, кафе или мляко се комбинират прекрасно с топлия аромат на канела.
В студените зимни дни се наслади на някои от любимите ни рецепти с канела, като пухкавите шведски канелени рулца, чийзкейка с тиква и тиквен тажин с пуешко и ябълки. Не пропускай да се ободриш и сгрееш с чаша портокалово-канелено кафе.
Куркума
Куркумата е тревисто растение от семейството на джинджифила, което произхожда от Индия и Индонезия. В кулинарията се използва пресният или изсушен и смлян на прах корен на растението. Суровата куркума е с малко по-мек вкус и аромат, докато сушената има леко горчив, остър и натрапчив вкус с пикантни земни нотки.
Съдържащият се в куркумата пигмент куркумин оцветява храната в жълт цвят. Съвсем малко количество е достатъчно, за да придаде цвят на ястието.
Куркумата най-често се използва за подправяне на ориз, киноа и други зърнени култури. Подходяща е за овкусяване и на кореноплодни зеленчуци, карфиол, леща, яйца. Използвай я в сосове, супи, дресинги за салата, яхнии, пилафи и различни напитки.
Популярното „златно мляко“ се приготвя от куркума смесена с прясно мляко и черен пипер. Опитай и тази интересна рецепта от африканската кухня, боботи – запеканка с кайма, която е много подходяща за зимата.
Джинджифил
Джинджифилът принадлежи към семейството на кардамона и куркумата. Като подправка се използва коренът на растението. Много е популярен в азиатската, индийската и близкоизточната кухня, но в наши дни се използва почти във всяка кухня.
Той е универсална подправка, която се съчетава добре с други такива. Вкусът му е подходящо допълнение както към сладки, така и към солени ястия. През зимата обичаме да си похапваме сурови бонбони с джинджифил и портокал.
Джинджифилът се използва в прясно и в сушено състояние, смлян на прах. Вкусът на суровия джинджифил е пиперлив с деликатна сладост, а ароматът му е силен и остър. Става горчив, ако при готвене се прегори. Подходящ е за подправяне на ориз, зеленчуци, месо, за маринати и дресинги, а комбиниран с мед и лимон се получава ароматен и сгряващ чай.
Виж и рецептата за печени свински гърди с мед, джинджифил и портокал, която показва свинското в нова светлина.
Сушеният джинджифил е с по-мек вкус, с топли сладки нотки и има много лека пикантност. Използва се обикновено за обогатяване на вкуса и аромата на различни печива, като сладкиши, кексчета, дребни сладки и други.
Кардамон
Кардамонът, както вече споменахме, е роднина на джинджифила, но като подправка се използват семената на растението, които са скрити в малки зелени шушулки. Те се използват цели или семената се смилат на прах.
Шушулките нежно инфузират ястието, най-често с някакъв сос, с приятния му и свеж аромат. Със смления кардамон се постига по-силен и отчетлив вкус. Семената, обаче бързо губят аромата си, затова е най-добре да се смилат непосредствено преди употреба. Шушулките запазват своя вкус и аромат много по-дълго време.
Кардамонът има много силен аромат и отличаващ се пикантно-сладък вкус, който трудно може да бъде объркан. Съвсем малко количество от него е достатъчно, за да се промени вкусът на ястието. Съчетава се добре с други сгряващи подправки като канела, джинджифил и куркума.
Тази подправка се използва в пикантни ястия и напитки като масала, къри, печени зеленчуци и колбаси. Кардамонът е подходящ за подправяне и на ястия с ориз, леща, моркови, тиква, сладък картоф. Придава неповторим аромат и на различни печива, десерти и кремове.
Халвата от моркови, наричана още гаджар халва (gajar halwa), е традиционен индийски десерт, в който кардамонът със своя неповторим вкус и аромат е главният герой. Тази ароматна подправка обогатява вкуса и на нежния крем от маскарпоне с райска ябълка и сгряващата пилешка яхния по етиопски, които често приготвяме през студените дни.
Кимион
Знаеш ли, че кимионът е братовчед на магданоза? Като подправка се използват семената му – цели или смлени на прах. Кимионът е традиционна подправка в кухнята на много източни култури. Той има силен отличаващ се вкус, който придава усещане за топлина на вкусовите рецептори. Можем да опишем вкуса и аромата му като земен с едновременно сладки и горчиви нотки.
Когато се използват целите семена на кимиона се нуждаят от малко топлина, за да разгърнат аромата си. Затова обикновено се запичат в сух или леко намаслен тиган в началото на готвенето. Смленият кимион може да се добави към ястието по всяко време.
У нас на кимиона се носи славата като подправка за кебапчета, но той е подходящ за подправяне на ястия с пилешко или свинско месо, риба, варива, зеленчуци. Чудесен е за овкусяване на различни сосове, супи, яхнии, пилафи, различни вариации на хумус.
Ето още няколко идеи за ястия, на които кимионът прибавя приятна дълбочина на вкуса - пълнен лук с телешка кайма, картофен огретен с козе сирене, унгарски гювеч с лук.
Кайенски пипер
Кайенският пипер е вид люта чушка, със сила на лютивина между 30 000 и 50 000 сковила. Сковил е мерната единица, с която се измерва лютивият потенциал на чушките. Той се дължи на съдържащия се в тях капсаицин. Това е алкалоид, който предизвиква парливо усещане. Най-лютивата част на пипера са ципите от вътрешната страна на плода, които обгръщат семената.
Чушките на кайенския пипер са червени, продълговати и са с дължина от 10 до 25 cm. Използва се както пресен, така и изсушен. След изсушаване на чушките, те се смилат с или без семената до фин прах.
Сушеният кайенски пипер трябва да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място. С него трябва да се работи внимателно, защото предизвиква дразнене при досег с очите.
Забележителният затоплящ ефект на кайенския пипер се усеща почти веднага след консумацията му. Много често се съчетава с други затоплящи подправки като кимион, канела, черен пипер.
Кайенският пипер се използва най-често в прахообразна форма и е подходящ за овкусяване на супи, сосове, дресинги, яхнии, сухи смеси от подправки за овкусяване на месо. Комбинира се добре с всички видове меса, с яйца, сирена, морски дарове. Кайенският пипер може да се добави и в различни десерти, за да им придаде нотка пикантност. Добави щипка кайен към любимия си горещ шоколад, за да се сгрееш още по-добре.
Карамфил
Карамфилът е една от най-старите и известни подправки. Има силен аромат със сладки нотки и добавя интензивна топлина към всяко ястие. Карамфилът са изсушените цветни пъпки на вечнозелено растение от семейство Myrtaceae.
Карамфилът е универсална подправка, подходяща за подправяне както на солени, така и на сладки ястия, но тъй като има много силен аромат се използва пестеливо. Съчетава се добре с канела, индийско орехче и бахар.
Подобно на някои от другите подправки, може да се използват смлени на прах или цели пъпки карамфил. Целите пъпки са по-предпочитани, тъй като имат по-силен аромат. Вкусът и ароматът им се запазват за по-дълго време, отколкото на смлените. Съхранявай карамфила в добре затворен съд на хладно и тъмно място.
Често овкусява маринати и сосове, ястия с ориз, боб, месо, плодове и различни печива. Карамфилът е подходяща подправка за ястия с ябълки, круши и тиква, като любимите ни катми с петмез от круши.
Карамфилът и канелата са основна съставка на греяното вино, а добавени в чай, ще го направят още по-ароматен и сгряващ. Две сгряващи зимни напитки, които с удоволствие приготвяме, когато имаме нужда от допълнителна топлина са този чай с мляко и подправки и ловджийския чай.
Бахар
Бахарът произхожда от Западна Индия и Централна Америка. Роднина на карамфила, той е изсушеният плод на тропическото вечнозелено дърво Pimenta dioica. Подправката има топъл вкус със свежи дървесни нотки и много силен аромат, затова се използва в малки количества.
Бахарът е кафяво зрънце, което на пръв поглед много прилича на черен пипер, но е по-голямо по размер. Подобно на други подправки, бързо губи вкуса и аромата си в смляно състояние. Затова по-често ще го намериш на зърна, които може да смелиш вкъщи в хаванче или мелничка за подправки.
Целите зърна бахар често се използват в маринати за туршии и маринована риба в комбинация с други подправки. Може да се добавят в супи, яхнии. За да ги отстраниш по-лесно, ги постави в торбичка от марля. Бахарът се съчетава добре със свинско, пилешко, заешко. Използва се в много зимни рецепти от родната кухня. Може да го използваш в десерти с тиква, както и за ароматизиране на различни топли напитки.
Препоръчваме ти да опиташ месника със заешко, кашата с пилешки бутчета или банския чомлек на шеф Шишков, както и капамата със заешко и сланина на шеф Манчев.
Индийско орехче
Индийското орехче е подправка, която се извлича от семената на вечнозелено дърво от вида Myristica, което расте в тропичните райони на Югоизточна Азия и Австралия. В кулинарията се използват изсушената кора на костилката и самата костилка. Изсушената кора се добива в много по-малки количества, поради което е много по-скъпа и се намира по-трудно.
Някога индийското орехче е било най-скъпата подправка. То има топъл, орехов, леко пикантен вкус със сладки нотки, подобни на тези на карамфила. Често се използва в комбинация с други затоплящи подправки като кардамон, карамфил и канела.
Подобно на други подправки, индийското орехче бързо губи аромата си след като бъде смляно на прах. Най-ароматно е, ако се настърже костилката непосредствено преди добавяне към ястието.
Често се използва за овкусяване на картофено пюре, колбаси, супи, сирена, различни сосове, сладкиши и сгряващи напитки. Опитай тези рецепти с индийско орехче - картофи в сос бешамел с гъби или алпийски макарони с ябълков мус.
Звездовиден анасон
Звездовидният анасон е една от най-красивите подправки. Прилича на малка звезда с осем лъча. Има сладък вкус, близък до този на женското биле, но с отчетливи анасонови нотки. Използва се както в различни десерти, така и в солени ястия.
Подходяща подправка за ориз, топли напитки, поширани плодове, пикантни рецепти с пиле, говеждо, цитруси. Добавен към бульони или задушено месо, придава допълнителна дълбочина на вкуса им. За печива се използва смлян на прах звездовиден анасон.
В супи и ястия със сос, обикновено се прибавя цял звездовиден анасон, който се изважда в края на готвенето. По този начин той нежно го инфузира. Целият звездовиден анасон запазва своя вкус и аромат много по-дълго от смления. Добре е да се съхранява в херметически затворен съд на сухо и тъмно място.
Сиропираният тиквеник с локум и орехи на шеф Шишков, овкусен със звездовиден анасон, канела и индийско орехче, впечатлява със своя богат вкус и аромат.
Открий още много идеи за сгряващи зимни ястия и напитки на gotvi.lidl.bg