В един момент на малкото съкровище бебешкото мляко вече не е достатъчно и е време за захранване.
Нека не се заблуждаваме, в началото тази процедура не е приятна.
Първото пюре е истинско изпитание за търпението на бебето и родителите.

Класическото захранване се състои от обяд със зеленчуково пюре, което съдържа например картоф или морков. Невинаги нещата протичат гладко.
Затова се зареди с огромни количества търпение и развий спартанско чувство за хумор. В крайна сметка е забавно  да гледаш как бебоците се мръщят, концентрират и често връщат половината от поетото количество храна. Половината? Всъщност, истината е, че е повече от половината. Това е до някаква степен разбираемо, но защо винаги предпочитат да насочат морковеното пюре към бели предмети или стени, а не картофено пюре. Тази загадка си остава неразгадана, но емпирични изследвания потвърждават този феномен. Едно е сигурно: LIDL предлага за всяка дреха и за всеки цвят стена подходящото пюре.

Да сготвим за бебето или да изберем готовите пюрета?
Както по много други въпроси и тук има ревностни защитници и на двете тези. Но защо да не се възползваме от предимствата и на двете възможности. Готвенето е забавно (в LIDL винаги можете да намерите пресни зеленчуци), а купуването на бурканчета с пюре е практично – LIDL предлага богато разнообразие от бебешки пюрета и каши. Ако имате желание и вдъхновение да търсите или да измисляте рецепти за бебешки пюрета и с удоволствие готвите, то тогава можете смело да приготвяте сами храна за Вашето бебе.

Пюрето може да се замразява – най-добре на малки порции.
Ако готвиш бебешка пюре, можеш да приготвиш по-голямо количество и да го замразиш след това на порции. Подходящи за това са формите за лед. Трябва обаче хубаво да ги почистиш и да ги затвориш плътно. Можете да използвате и торбички за лед. Съществуват и форми за замразяване специално за бебешка храна. Имате избор. В интернет има редица рецепти за приготвяне на бебешка храна, основата винаги е една и съща. Зеленчуци (моркови, пащърнак, тиква, – всичко това можете да намерите в близкия магазин LIDL) и/или варени картофи. Не ги преварявайте, тъй като така витамините ще изчезнат. Накрая пюрирайте всичко с кърма или адаптирано мляко. Не добавяйте подправки – бебето трябва първо да свикне с новия вид храна, подправките са излишни.

Важно правило: не се позволява багаж от гузна съвест във влака на любителите на бурканче приготвената храна. Качеството на бебешката храна при нас подлежи на строг контрол и ето защо гарантираме, че е страхотно. Не се притеснявайте, ако Ви липсва време, за да готвите в кухнята: бурканчетата с пюрета в LIDL са удобна и практична алтернатива.

Един последен съвет

Дори и да предпочиташ да нахраниш бебето сам/а, дай му шанс за малко забава.  Нека малко да поцапа, а ти дишай дълбоко. Има и един хитър ход – дай на бебето лъжичка, но продължавай да го храниш. Ще помогне. Обещаваме.