Не можеш да си спомниш кога за последен път спа за повече от два часа?
Това важи за почти всички млади родители. Внимание – не е нужно липсата на почивка да се чете и по лицето ти.

Предлагаме ти направи-си-сам маски за лице.

Не всяка маска е подходяща за всеки тип кожа. Ако кожата ти и без друго е чувствителна, трябва да избягваш напр. съдържащите киселина храни като лимони.
По правило важи: Ако имаш неприятно усещане от „опаковката“ на лицето си, по-добре я измий.  

Грижата за лицето е толкова лесна!

Като начало почисти кожата си основно. След това е време за пилинг. По този начин порите на кожата се отварят и активните вещества се поемат много добре. Повечето маски действат по-добре, когато са топли. Преди да си направиш процедурата, можеш да сложиш маската за кратко на ниска температура в микровълновата фурна (това не важи за маските с краставици, те не се нанасят топли). Идеалното време за действие е 20 минути. Ако оставиш маската да изсъхне, кожата започва да опъва. За изплакване е достатъчна хладка вода или кърпа за измиване. Накрая, както обикновено, можеш да нанесеш дневен или нощен крем.

Първо правило на домашната козметика
Домашно приготвени маски не съдържат консервиращи вещества. Това означава, че щадят кожата, но пък не са много трайни. Затова винаги ги нанасяй веднага след приготвяне.

Класиката сред направи-си-сам маските за лице
Ако кожата ти не е достатъчно овлажнена, се образуват бръчки от сухота. Това на пръв поглед не е страшно, но те прави да изглеждаш още по-уморен, отколкото си. Маска за лице от краставица не само дарява кожата с много влага, но и я освежава, ако е извадена директно от хладилника.
Ето как се прави: Настържи половин краставица и я смеси с две чаени лъжици мед. По този начин маската не само ще се задържи по-добре на лицето ти, но медът ще спомогне за запазване на влагата.

Грижа за чувствителна кожа с извара и авокадо

 

 

Авокадото има високо съдържание на мазнини – те проникват в кожата и я карат да изглежда хубаво опъната. Добави малко извара.
Тя подсилва защитните бариери на кожата и действа успокояващо.
Ето как се прави: Смеси половин зряло авокадо с две супени лъжици извара. Ако кожата ти в някои участъци е суха, можеш да добавиш и една супена лъжица зехтин.

Маска за лице при пъпки

Отдавна вече пъпки избиват не само през пубертета. Хормоналните промени по време на бременността
и кърменето за съжаление още веднъж могат да върнат кожата ти в тийнейджърска фаза. Но и за това състояние на кожата има магическа маска и то с лечебна кал.
Тя спомага за отстраняване на излишния серум – една от основните причини за запушване на порите
и появата на пъпки. След като маската изсъхне, я намокри и я втрий в кожата, преди да я махнеш. Чрез този пилинг ефект се отстраняват люспички по кожата и тя става по-гладка.
Ето как се прави: Смеси две супени лъжици лечебна кал, четири супени лъжици топла вода и една супена лъжица топъл мед. Медът има антибактериални свойства и помага при възпаления. Bonus track: Добави малко мляко и лимон върху памучен тампон и след измиване на маската обтрий с него лицето си. Млякото подпомага защитния киселинен слой, а лимонът свива порите.