7 съвета как хуморът да направи сготвеното вкъщи по-вкусно
„Има ли нещо вкусно за хапване или ти ще готвиш днес?“ – подобни детски реплики не са ти чужди, със сигурност. Както всички знаем, децата не лъжат. А от това понякога боли. Особено ако готвенето е отнело часове в кухнята и няколко килограма старание. Тъкмо сте се събрали и изведнъж се чува „това не го обичам“.

Да бъдем честни, и на нас, възрастните, невинаги всичко ни се услажда. И често именно тези забавни, безмилостни думи, оплитания и объркване е това, което ни кара да се усмихнем. С хумор всичко е по-вкусно.

„Вкусни ли са спагетите?“ – „Да, но нещо им липсва, хмм, пица!“ Емил., 4 години

И детето избрало броколи пред пицата…
Твоето дете яде само макарони, пица, желирани бонбони или шоколад? Без паника. Нормално е децата от време на време да хапват еднообразна храна, това е част от детското развитие. Докато твоето съкровище е бодро и активно, няма от какво да се притесняваш. Имай търпение. Не спирай да му предлагаш здравословна и разнообразна храна и остави на детето само да реши дали и колко ще хапне от нея. Може би сред големия избор ще намериш вдъхновение и нови вкусни алтернативи, които да му предложиш.

Ивайло бели с усилие трета мандарина. „Мамо, не обичам сложната храна“, Ивайло, 3 години

Децата искат да са като големите
Това, че няколко пъти получаваш отказ, не означава, че трябва да спираш да предлагаш храна. Децата се учат чрез подражание, а примерът си ти. Ако е вкусно на теб и детето все някога ще поиска да опита. Често се получава – децата опитват само защото другите го намират за вкусно.

Дете, докато яде чипс: Това ми е любимият зеленчук.
Бащата: Това е снакс.
Детето: Не, тате. Виж на опаковката... Картофи и чушка. Те са зеленчуци, ето защо това ми е любимият зеленчук. Ще ми дадеш ли още? – Василчо на 4 годинки.

Да сготвим заедно, но за всеки вкус
Яденето не просто трябва да е здравословно, трябва и да доставя наслада и радост на всички сетива. Трябва да се помирише и да се докосне. Красиво подредената маса също събужда апетита. Ако децата са малки, добро решение е да заложиш на подложки за многократна употреба или покривка тип мушама, за да можеш лесно за почистиш от трохи и остатъци храна. Искаш ли малко разнообразие от всекидневното меню? Ето няколко прости съвета:

-    Ангажирай детето при планирането на менюто и го остави да взема решения. Позволи му да помага при готвенето и приготвянето на масата.

-    В компания винаги е по-вкусно. Опитвайте се винаги да ядете заедно. Смехът и разговорите са част от процеса. Гостите винаги са прекрасно разнообразие.

-    Готвенето е вълнуващо приключение. Пригответе пица, едно фондю винаги привлича вниманието. А какво ще кажеш за един пикник в хола?

-    Плодове и зеленчуци за междинните хапвания: децата обичат сурова храна със сладък вкус като чушки, банани, ябълки, моркови и краставици. Предлагайте им ги през целия ден.

-    Хапването с ръце е страхотно: децата обичат да ядат с ръце (не забравяйте да се погрижите за тяхната чистота).

-    Плодовете под формата на пюре, което да поднесеш като сладолед или като йогурт, със сигурност ще се усладят на децата.

-    Можеш спокойно да отгледаш зеленчуци и на балкона. Да опитат от собствената си реколта е истинско преживяване за малките градинари.

 „Тате, трябва спешно да отидем на пазар. Останало е само светлина в хладилника.“