Безспорно един от най-вълнуващите и трепетни моменти в живота на всеки родител е посрещането на белия свят на неговата първа рожба. Преживяването е толкова неописуемо, толкова красиво, шеметно и вдъхновяващо, че е трудно да се опише. И в този вихър от емоции е лесно да забравиш за няколко дребни неща, които са от голямо значение.

Някои от покупките например, които вече сте направили, може да се окажат не толкова нужни в първите дни и дори месеци, а за други да се сетиш едва в последния момент, осъзнавайки, че именно те са били от най-първа необходимост.

Ето защо, за да не се окажеш неприятно изненадана, било то поради нетърпеливост, или просто поради липса на опит, е най-добре да си направиш списък с най-важните и необходими покупки за посрещането на новороденото.

Комплект за изписване

В него има всичко необходимо за бебето: дрешки, включващи камизолка, ританки, терлички, боди, шапка + юрганче, с които мъничето ще бъде облечено и завито в  деня на изписването от родилния дом. Разбира се, няма да сгрешиш, ако към него добавиш и още няколко бодита, ританки и ризи, за предпочитане с малко по-голям размер от този за новородени.

Пелени

Освен за родилния дом, набави си приличен брой пеленки (придобили повсеместното прозвище памперси) и за у дома. Там те ще са ти доста необходими, след като бебето бъде изписано. Имай предвид, че въпросните пеленки мъникът ще пълни със съдържание най-малкото на всеки три часа през денонощието, така че е добре да се въоръжиш с подобаващо за целта количество. 

Бебешки матрак

Съвсем не екстра, а приоритет № 1 за всеки родител трябва да бъде матракът! При избора му обаче ти препоръчваме да гледаш не цените, а неговото качество. Не забравяй, че новороденото прекарва около 20 часа от денонощието в сън, а бебето до 1 година – около 16 – 18 часа. Имайки предвид дългото време, което мъничето ще прекарва в легнало положение, ергономичният и антиалергичен матрак, изработен от естествени материи, е гаранция за най-безопасна и здравословна среда. При покупката му не забравяй и водоустойчивия протектор, чиято цел е да предпази и удължи живота на матрака. 2 броя са напълно достатъчни.

Завивки

Леко памучно одеялце или тънко спално чувалче за лятото и по-плътно за зимата са добър вариант. Покупката на възглавница отложи поне до четвъртия месец, за да избегнеш риска от попадането на главичката на бебето под нея. Избягвай и олекотените юргани с по-голям размер. Добра идея са обиколниците, които се мушкат в страничните участъци на матрака.

Бебешки шишета

Ясно е, че без бебешко шишенце няма да минеш. Набави си поне 2 броя – за млякото и за водата. Дори и да кърмиш, шишето ще ти е необходимо, в случай че ти се наложи да съхраняваш майчиното мляко в него. Ако пък не кърмиш, то е мястото, от което ще храниш малкия лакомник с адаптирано мляко. Най-добрият и здравословен избор е стъкленото шише, но ако предпочиташ пластмаса, трябва да обърнеш внимание на маркировката на дъното. PP е правилният избор. Това означава, че материалът, от който е направено то, е полипропилен. Той е термоустойчив и сравнително безопасен. Други безопасни пластмаси ще разпознаеш по следните маркировки: HDP (HDPE) и LDPE.

Избягвай да даваш на бебето да се храни от шишета с маркировките PET (PETE), PS, PC, PVC (V).

Тоалетни принадлежности

Мек сапун за бебе, който действа изключително нежно и не изсушава крехката бебешка кожа. Не бързай с употребата на шампоан. Вместо него спокойно може да използваш сапунче, но не е необходимо да бъде по-често от 1 – 2 пъти в седмицата.

Хавлиена кърпа. Нека бъдат 2 броя – от тези с качулчица в единия ъгъл.

Прах за пране. Пазарът предлага няколко вида специализирани прахове, създадени специално за бебешки дрешки с цел да се избегне рискът от кожни алергии. Не използвай препарати с добавени омекотители, ароматизатори и силно избелващи вещества!

Бебешко кошче за кола

Бебешкото кошче е от изключително удобство и за двамата родители, в случай че се наложи излизане с количката или с автомобила. То се продава както отделно, така и като част от бебешката количка. Заложи на компактно и лесно преносимо. Бебето ще го ползва най-много до към 6 – 7-и месец, след което ще се наложи да инсталираш задължителното столче за кола.

Аптечка

За да си подготвена и спокойна в първите дни на бебето у дома, допитай се до педиатъра за най-необходимите продукти за бебешката аптечка. Специалистът със сигурност ще препоръча капки за евентуалните колики, както и гел за масаж на коремчето за облекчаването им. Физиологичният разтвор от морска вода и аспираторът за нос са другите два медицински аксесоара, които трябва да си набавиш. Няма да е излишна и бебешката ножичка, която да използваш след втория месец. За да предпазиш бебето от одраскване преди този период,  му слагай предпазни ръкавички.

И на финал, не забравяй най-златната придобивка! Зареди се с безкрайно добро и жизнерадостно настроение. Защото посрещането на новия човек у дома е началото на едно красиво и велико приключение – майчинството!