Приключението започва още с опаковането на багажа – независимо дали почивката продължава 3 дни или 2 седмици, съдържанието на куфара няма да се различава значително.

Бебешката количка, памперсите, бебешката храна… бебешкото легълце и спалното чувалче – всичко трябва да се побере в багажника или да се опакова старателно за самолета. Ето няколко изпитани трика, които помагат, за да може да в крайна сметка и да си починеш.

 

“Опаковам си багажа и взимам…”
Има една стара и обичана от децата игра, при която всеки трябва да добави някакъв предмет и победител е този, който накрая е запомнил всички изброени предмети в правилната последователност.
Тази игра съдържа най-важното правило при приготвянето на багажа – правилният въпрос е не какво е препоръчително да вземем, а какво задължително не трябва да забравяме. Особено когато ще посетим далечна дестинация, нищо не трябва да липсва. Най-важни са бебешката каша и чантата с памперсите. Важно е да се съобрази дали кашата може да се стопли, докато сте на път. Който има уред за затопляне на бебешка храна, може да го използва на бензиностанция. Внимавай, когато затопляш бебешката храна в микровълновата кухня, защото има опасност храната да стане гореща, а и по този начин витамините и хранителните вещества губят своето действие. Прояви хитрост и се подсигури съд, който задържа храната топла.

 

Пасажер петдесет и бебем
Ако предстои първият полет на бебчо, трябва да провериш няколко важни неща. Има ли бебчо биометричен паспорт? Може ли да спи в бебешко кошче или в закрепено за стената бебешко легло или вече е голям или тежък? При повечето авиокомпании употребата им е разрешена само до шестия или до дванадесетия месец. Ако пътуваш със самолет, задължително трябва да имаш кошче за бебето и то да е пригодено за употреба в самолет. Затова трябва да провериш правилата на конкретната авиокомпания. Бебета под двегодишна възраст без собствено място в самолета и без колан трябва при излитане и кацане и винаги, когато бъдат включени сигналните лампи, да седят в скута на възрастен и да бъдат обезопасени с допълнителен колан.

Ако резервираш по-рано билетите, можеш да получиш място на първия ред в салона на туристическата класа. Някои от превозвачите предлагат бебешко кошче. Провери в интернет сайта на авиокомпанията, с която пътуваш, какви са допълнителните услуги за майки с деца.

При пътуване най-удобно е да се носят малки количества полуготова храна. Трябва да провериш дали е разрешено да я носиш в ръчния багаж. Ако искаш да си максимално сигурна, вземи само храна
на прах и помоли бордовия екипаж за топла вода, с която да я приготвиш. Същото важи за бебешката каша и за бебешкия чай.

 

5 съвета за спокойна почивка с бебчо

 

  1. При пътуване със самолет приготви навреме всички документи. Подай отрано заявление за биометричен паспорт. В случай че бебето пътува само с единия от родителите и ако фамилните им имена се различават, не забравяй акта за раждане и декларация от непътуващия родител, удостоверяваща неговото съгласие. 
  2. Тапи за уши помагат за изравняване на налягането при деца над една година. От помощ могат да бъдат също пиенето на течности, прозяването и капките за нос. 
  3. Вземи няколко нови играчки и занимателни книжки. Така ще осигуриш развлечение на детето при по-дълги пътувания. 
  4. Семейните купета спестяват доста нерви както на вас, така и на останалите пътници. 
  5. При по-дълги пътувания с кола, прави често почивки, за да може бебето да се движи спокойно и да получи задължителната порция прегръдки.