„Сложи в чантата шушляковото яке!“, „Вземи малката си сестричка!“... Понякога да излезеш навън с децата не е никак лесно – особено при лошо време. А през всеки сезон можеш да откриеш нещо ново! И докато се удивляваме заедно с децата как навсякъде, даже и под най-малкия камък, се крие живот, част от нашето собствено детство се завръща.

 

Малките неща са тези, които...

Излетът с изследователска цел не изисква задължително ходене надалеч. Дори в градския парк или в близката гора има достатъчно неща за изучаване. Най-хубаво е, когато просто се оставиш на темпото на децата, без да бързаш и без да преследваш определена цел.

Тук няма списъци за отмятане, а много малки истории, които да преживеем. Заедно с децата си проследяваме мравката до мравуняка, откриваме птиче гнездо, изучаваме следите на животните или броим точките на калинките. Хубавото е, че дори и ние можем напълно да се откъснем от ежедневието и да видим нещо ново.

 

На изследователски излет с малки търсачи на приключения – какво да предприемем с деца?

Всеки ден трябва да се излиза на чист въздух, независимо дали навън грее слънце, духа вятър или вали. Това хубаво изморява децата;-) Всички малки изследователи с удоволствие събират пръчки, които понякога са толкова големи, че едва успяват да ги носят. Ще им разрешиш ли да ги вземат вкъщи, или ще построите една колиба заедно?

Децата намират малки и големи камъни навсякъде. Находките бързо ще се превърнат в скъпоценни камъни, ако бъдат старателно боядисани в шарени цветове у дома.

Камъчетата могат да се мятат в близкия поток и весело да подскачат по повърхността на водата. Не е страшно, ако не успеете от първия път. Самото мятане е удоволствие.

Когато децата не искат да вървят повече, със сигурност ще се намери дърво за катерене. Само без прекалена предпазливост! Естествено, че не бива да стоят на твърде тънки клони или да стигат прекалено нависоко. Позволявай им да трупат собствен опит – стига да е в безопасни граници.

Ако детето има малък бинокъл, може да разгледа околността и да съзре в далечината различни животни.

 

Излетът с бебе или малко дете изисква отлична подготовка

Тайната на успешния излет е подготовката. Истинските изследователи се нуждаят от специални дрехи, които могат да се цапат и мокрят. Най-добре е да има и резервен панталон за извънредни случаи.

Не забравяй и удобните, устойчиви на атмосферни влияния обувки – иначе още след първите няколко метра ще се наложи малките да бъдат носени на ръце. Все пак децата искат да скочат в някоя локва, без това да значи край на излета.

 

Лека закуска за из път

Споделеното изследване на природата е изключително ценно за развитието на малките деца. Игра с вода и пясък, опипване на различните повърхности, слушане на звуци като почукването на кълвача или шума на листата – това са все важни и удивителни открития за малките.

Нищо чудно, че при толкова много впечатления по някое време идва и гладът. Добре приготвената раница с леки закуски е кулминацията на излета. Веднага щом се намери хубаво местенце, всеки може да хапне и да се освежи според настроението си. Малките природолюбители обичат плодови блокчета, които да си хапнат между другото. Все още са твърде заети за истинска пауза.

Според сезона могат да се вземат различни сортове плодове, както и вкусни сандвичи с лека гауда, краставички, подправки, кренвирши или салата.

Добре подкрепени, се отправяме по следите на зайци, лисици, елфи, феи и добри горски духове.