Сем. Караиванови от Русе и СВЕЖИЯТ ПОЛЪХ НА ЛЯТОТО

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Глория и Невян Караиванови. Имаме две буйни и къдрави момчета – Вихрен на 3 и Алеко на 1 г. Да не забравяме и голямото космато куче Джая, порода улична превъзходна. Невян (накратко Ян) се занимава професионално с промишлен алпинизъм. Редовно можете да го видите да виси на въже от някоя сграда. Аз, Глория, съм еколог по образование, но в момента работя професия мама. Освен всичко друго, имаме и малък семеен бизнес, с който се занимаваме през свободното си време.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Една дума няма да ми стигне, затова ще използвам две – пълна лудница! 


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Без колебание, Вихрен е най-щур. Определено си оправдава името. На Невян му се налага да отстъпва най-често, а и е най-търпелив. Децата ни са наследили взривоопасния нрав на майка си. 

4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Когато сме всички у дома, ни чуват в съседния квартал. Или се гоним и се боричкаме с децата, или, ако сме изморени, им пускаме музика, а те бягат, крещят, танцуват и пеят. 


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Любим семеен ритуал е да четем книжки заедно. При нас това се случва по всяко време на денонощието. Винаги сядаме на дивана в хола и всеки си има негова възглавница, на която се обляга. Понякога след прочитане на история коментираме героите в нея, поуките и събитията през нашия поглед. Според мен това много обогатява речниковия запас на децата, развива емоционалната им интелигентност и позволява на нас като родители да надникнем деликатно в техния детски вътрешен свят и да разберем какво ги вълнува в момента.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня? 
Започваме го с голяма чаша кафе и го завършваме с хубава студена бира. Любимият ни момент е, когато излезем с децата на разходка след края на дългия работен ден. Тогава те могат да тичат и да беснеят на воля, а ние с Ян успяваме да си чуем мислите и да споделим преживяванията си от деня.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Сред природата. Затова и децата ни са кръстени на планински върхове. Най-много обичаме да ходим на палатки на морето или край някоя река и вечер да си запалим огън. Това ни е традиция. Когато нямаме възможност да пътуваме далеч, прекарваме уикендите на двора на село. Там децата играят и се цапат на воля. 


8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там? 
Най-много обичаме да ходим в Младежкия парк. Разхождаме се там целогодишно, дори и когато вали или е затрупано със сняг. Има някакво специално спокойствие, което се носи във въздуха. Особено на крайните и закътани алеи. Любимата ни алея е тази, която открива гледка към реката. Там има достатъчно място Вихрен да кара любимото си колело, а Алеко да изучава обстановката и да събира камъчета и пръчки. Често просто сядаме на някоя пейка и гледаме как корабите пътуват по реката. 


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Веднъж седмично, а понякога и по-често.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Винаги си правим списък, но досега не се е случвало да излезем от магазина, без да сме си купили нещо допълнително. Обикновено първо пазаруваме продуктите от списъка, а после минаваме през средните щандове и си избираме по някоя дреха, книжка, инструмент или друга дреболия. Също така задължително си вземаме и по нещо за хапване, с което да се почерпим, след като излезем отвън.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Всичко започна с бебешките дрешки. Тъй като и двете ни деца са отгледани с многократни пелени, които са по-обемни от памперсите, открихме, че дрешките от Lidl са изработени от меко и разтегливо трико и имат достатъчно свободна кройка, за да съберат пелената и бебето да може да се движи свободно. Бонус точки  печелят също дрехите и спалните комплекти от био памук. Потниците за кърмене пък са ми ежедневно облекло през последните няколко години. Покрай дрехите открихме и доста други любими продукти. Ян редовно следи брошурите за инструменти, а откакто имаме къща на село, вече редовно пазаруваме и градински стоки.
От хранителните продукти харесваме печивата от топлата витрина и млечните продукти на Pilos. Едно от най-любимите ни неща е сметаната на Pilos с 30% масленост.


12. Имате ли някаква интересна/лична/забавна история с нея?
Малкият готвач Вихрен обича да се вихри и в кухнята. Често го включвам в готвенето, но понякога искам да направя нещо по-специално. Тази година бях решила да приготвя торта за рождения си ден. Справям се добре със сладкарството, имам известен опит и в декорирането, затова исках да създам нещо красиво и да си доставя удоволствие по време на този процес. Действа ми релаксиращо да украсявам десерти. Обаче съдбата се намеси в плановете, Вихрен се събуди по-рано от дрямката си и ме хвана в крачка тъкмо като започвах тортата. И разбира се, като всяко уважаващо себе си дете на 3 години, поиска да прави всичко сам. Така сам държа миксера, докато разбива сметаната и опръска всички възможни кухненски повърхности, дрехи и прибори. След това сам бърка с лъжицата и маза със сметаната върху тортата (и в устата си). Накрая обяви, че моята декорация е грозна и той ще украси със шарени пръчици. И изсипа целия пакет в средата на тортата. Е, не успях да се отдам на сладкарско творчество, но пък детето беше щастливо и тортата стана вкусна, така че броим начинанието за успешно.


13. Защо я харесвате?
Трудно се намира истинска животинска сметана на пазара, повечето са имитиращ продукт. Преди да я открия, прекарвах доста време в издирване на хубава сметана по магазините всеки път преди да приготвя някой десерт.  Тази освен че е с чудесно качество, е и на чудесна цена, винаги е налична и знам къде да я намеря. 


14. Колко може да изядете от нея?
Аз не съм толкова голям фен на тортите, но Ян и Вихрен спокойно могат да изядат една цяла торта самички. 


15. Имате ли любима рецепта с този продукт?
Любимата ни рецепта е за бисквитена торта с крем от сметана, маскарпоне и праскови.


16. Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Тази сметана е истинска. Точно такава, каквато трябва да бъде. Пълномаслена млечна сметана, която може да се използва както за десерти, така и за други ястия. Кутийките са удобен размер, а съотношението на цена и качество е страхотно.

Днес ми гостуват тези прекрасни млади хора от Русе - Глория и Невян Караиванови, и техните две буйни, къдрави момчета - Вихрен и Алеко. Имената на децата съвсем не са случайни, защото това семейство обича природата и прекарва свободното си време на палатка на морето или до някоя планинска река, където децата играят и се цапат на воля, а вечер семейството се събира край лагерния огън, в компанията на голямото космато куче Джая. 

Професиите и на двамата са също толкова близки до природата. Невян, когото всички наричат Ян, можете редовно да видите да виси на въже от някоя сграда - той се занимава професионално с промишлен алпинизъм. А Глория е по образование еколог. В момента е в майчинство и помага в семейния бизнес.

Много ми се иска да ви разкажа как се запознах с Глория. Тя е в майчинската ми група и се знаехме бегло, но веднъж прочетох неин пост с една чудесна идея, която сподели. Ето каква беше тя.

“Момичета, случайно попаднах на едно много интересно предизвикателство. Идеята е на една канадска майка, която за себе си открива, че когато дава, това й носи щастие. Решава да предложи на 3 годишния си син да си направят предизвикателство, според което през следващите 365 дни всеки ден ще дават нещо от себе си на другите. Започват с написан на лист списък, а в последствие майката прави и блог, където споделя идеи за дейностите, които правят заедно. Става въпрос само за по едно нещо на ден, дори дреболия, например да направиш искрен комплимент на съседа.
Като майка на дете на същата възраст идеята ми се стори прекрасна! Оказва се, че подобни благотворителни дейности носят щастие не само на получаващите, ами в още по-голяма степен на даващите, дори си има термин. Нарича се Helper's high. В някакъв момент това да даваш на другите започва да става навик, а и светогледа се променя и човек започва в ежедневието си да търси едни други положителни страни, вместо да се затваря в себе си. Твърди се, че помагането на другите дори лекува тревожност и депресия, а за плюсовете при възпитанието на децата е ясно. Много често попадам на постове тук на момичета, които срещат трудности, чувстват се депресирани и тъжни, изгубени и нещастни...Аз също понякога изпадам в дупка покрай отглеждането на децата и търся нещо, което да ми помогне да се почувствам пълноценна и истинска.
Може би нещо такова би помогнало. Още не мога да формулирам мисълта си добре, но някак ми се иска тази информация да бъде структурирана, да представим предизвикателството на повече хора и по някакъв начин да споделяме идеи, резултати и разкази.

И колко му е, обсъдихме го набързо и заедно направихме групата 365 дни добрини, в която всеки е добре дошъл да сподели идея за добро дело за деня. Такива малки неща правят света по-добър, не мислите ли?

Но Глория има и още една интересна идея, която сподели с мен. Тя полага съвсем целенасочено усилия да отгледа децата си по начин най-щадящ природата и затова е възприела няколко принципа, които споделя в блога си. Ето ги накратко:

Тъй като съм еколог по образование, тази тема ми е много интересна и актуална, затова реших да споделя с вас някои принципи, които съм приложила относно отглеждането на моето дете, но и такива, които съм пропуснала и бих искала да променя. В днешно време темата за опазването на околната среда става все по-актуална, а екологичните продукти плавно се превръщат от мода, в необходимост. В някои държави има строги регулации относно опаковките на продуктите, изгорелите газове от автомобилите, изгарянето на твърдо гориво за отопление и др. В повечето страни изхвърлят разделно отпадъците си и рециклират максимумът от тях. Еднократните продукти вече започват да заемат все по-малка част от пазара, а на тяхно място се появяват многократни алтернативи.  

За наше щастие през последните години многократните пелени претърпяха революция и се завръщат на пазара с нови сили. Платовете, които се използват за направата им, са дишащи, не запарват кожата и са в голямо разнообразие от страхотни десени. Какво по-хубаво може да има от едно щастливо, проветрено дупе, обуто в красива шарена пелена?

Кърменето на бебето е най-естественият и натурален начин на хранене, който не изисква финансови средства, не създава никакви отпадъци, а кърмата се произвежда спрямо конкретните нужди на вашето бебе и съдържа всичко необходимо, за да порасне едно здраво и щастливо дете.
Въпреки всички положени усилия, понякога нещата просто не се получават. Когато избирате шишета за детето си, може да се насочите към стъклени такива. Ако купувате по-големи разфасовки адаптирано мляко пък освен че ще спестите от цената, ще сте изхвърлили на боклука и една празна кутия по-малко.
Захранване на бебето
Има различни методи на захранване на вашето дете. Всеки родител иска първата храна на бебето след млякото да е възможно най-качествена и пълноценна. В този смисъл няма нищо по-хубаво за едно малко човече, от това мама да му приготвя домашна храна. Освен, че знаете какво сте сложили вътре, излиза и много по-евтино. Възползвайте се от сезонните плодове и зеленчуци – за тяхното отглеждане се използват по-малко ресурси. Вземете си кутийка за съхранение на храна и си носете в нея хапването на детето по време на разходката. Повечето родители дори вече правят нещата, които споменах, без да се замислят. Няма нищо сложно
Играчките
За много родители това се превръща в болна тема, защото в един момент се озовават затрупани с най-различни играчки, които вече не са интересни и не се използват. Всеки, който дойде на гости да види бебето, се появява с някоя нова играчка. Вие вече имате всичко необходимо и започвате да се чудите какво още да вземете на детето. За да не изпадате в такива ситуации, просто не се притеснявайте да си кажете.
Помислете си хубаво какво точно искате.
Може да ги помолите да купуват на детето подаръци от естествени материали, например дървена проходилка, дървени кубчета, текстилна кукла, картонени карти с картинки на плодове и зеленчуци.

Включвайте децата и в ежедневието си. Вече проходилите могат да „помагат” на мама да слага дрехите в пералнята, да участват в измитането с метличка или да гледат, докато подготвяте продуктите за вечерята, а вие да разказвате какво правите сякаш водите кулинарно предаване. Мъничките могат да наблюдават какво прави мама, седнали в столчето за хранене или пък сложени в слинг или раница.  Хем забавление за детето, хем и мама успява да си свърши задачите.
Ако вече сте прекалено затрупани с играчки, може да отделите част от тях и да ги подарите на приятелка или да ги дарите в някоя институция. Останалите играчки може да разделите на две и като омръзне единият комплект, прибирате го и вадите новите играчки
Екологичното всъщност е и много икономично. Какво по-хубаво от това да опазваме природата, докато спестяваме пари. Не забравяйте също и че децата следват нашия пример. Независимо какво ще им кажем, те наблюдават как действаме и ни подражават. Ако вие сте загрижени за околната среда и се стараете да дадете своя принос, макар и чрез дребни промени в ежедневието, не се съмнявайте, че вашето дете ще последва примера ви и ще израсне отговорна и уважаваща хората около себе си личност.
Радвам се, че тези смислени хора с мисия бяха избрани за посланици на Lidl в месеца на летния текстил. Всичко започва с бебешките дрешки. Тъй като и двете им деца са отгледани с многократни пелени, които са по-обемни от памперсите, откриват, че дрешките от Lidl са изработени от меко и разтегливо трико и имат достатъчно свободна кройка, за да съберат пелената и бебето да може да се движи свободно. Бонус точки  печелят също дрехите и спалните комплекти от био памук. Потниците за кърмене пък са ежедневно облекло на Глория през последните няколко години. Покрай дрехите откриват и доста други любими продукти. Ян редовно следи брошурите за инструменти, а откакто имат къща на село, вече редовно пазаруват и градински стоки.