Семейство Климентови от Видин и винаги вкусният хляб

 

Запознай се с Елеонора, Калоян, Яна и Никол Климентови от Видин – едно от многото български семейства, чийто любим хляб е прясно изпеченият „Oт фурната на Lidl“.
Освен любовта помежду си те споделят и любовта към животните. Семейството има ветеринарна клиника в града и три домашни любимци – куче, котка и царевичен смок. Определят се като щури, но и сплотени – ето с това на нас ни станаха любими. Разбери какво най-често ги води в Lidl!

Верига от любими продукти на семейство Климентови

Представете се накратко.
Елеонора: Ние сме семейство Климентови – Калоян, Елеонора, Яна и Никол. От град Видин сме и много обичаме животните – имаме собствен зоомагазин и ветеринарна амбулатория. Аз съм ветеринарен лекар, а моят съпруг е управител на семейната ни фирма. Яна е на 9 г., ученичка във втори клас, Никол е на 4 г. и ходи на детска градина.


Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Калоян: Сплотено.
Елеонора: Щуро.


Кой е най-щурият член във вашето семейство?
Елеонора: Най-щур в нашето семейство определено е най-малкият член – Никол.


Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Елеонора: Обикновено почиваме, гледаме филми, разтоварваме с вкусна храна.


Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Елеонора: Най-важният ритуал за нас като семейство е да вечеряме всички заедно. Сядаме на масата независимо кой колко е гладен, всеки хапва колкото желае, но аз държа поне едно от храненията ни за деня да се случва заедно.


Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Елеонора: Денят ни обикновено започва на бързи обороти. Подготовка за работа, училище, хранене на животните (имаме куче, коте и царевичен смок) и извеждане на кучето. След което всеки тръгва по задачи. Но важното е, че денят ни завършва у дома, с вкусна храна и топъл хляб за вечеря, с усмивки и игри. Това е любимият ни момент.


Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Елеонора: През почивните дни, освен вкъщи обичаме да сме навън, Никол кара колело, ние хапваме по нещо вкусно и сладко. Аз не пропускам закуската с кленов сироп и орехи от Лидл
 

Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Елеонора: Любимото ни място във Видин е Крайдунавският парк, през топлите месеци там е слънчево и с много зеленина. Обикновено започваме или завършваме разходката с хапване на сандвичи, кроасани или понички.
 

Колко често пазарувате в Lidl?
Калоян: В Лидл пазаруваме поне 3 – 4 пъти в седмицата, задължителна дестинация ни е, тъй като има продукти, които намираме само там и са ни любими.
 

Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Какво най-много ви изкушава?
Калоян: Списък правим всеки път, но много често е само за аксесоар и винаги го надхвърляме. Изкушават ни продукти, които не са в постоянна наличност в магазина, а  се появяват в тематичните седмици, също и продукти, които са на промоция.
 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Елеонора: Имаме много любими продукти, но основното, което винаги е в нашия списък, е хлябът. Всеки вид хляб присъства периодично на нашата трапеза и всеки от нас има любим вид.
 

Защо го харесвате?
Елеонора: Харесваме го защото винаги е пресен, освен това е вкусен и на следващия ден.
 

Колко може да изядете от него?
Елеонора: Много
 

Имате ли любима рецепта с този продукт?
Калоян: Гигантски бургер с хляб с картофено пюре и лук.
 

Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Калоян: Защото си заслужава: със страхотен вкус и на достъпна цена.

семейство Климентови
семейство Климентови
семейство Климентови

„Хляб и сол да ядете, но обич да има”, казват възрастните хора. А в семейството на Елеонора и Калоян и хляб, и обич има в изобилие. Затова и Lidl избра тях за свои посланици в месеца на хляба, а аз ги поканих да ни разкажат за обичта в многото й превъплъщения.

Самун хляб, кана вино и ти
Омар Хайям „Рубайят“

Началото:
„Най-напред се влюбих в него, защото е чудесен баща“, ми каза Елеонора. „Когато го срещнах, Калоян вече имаше дъщеря, за която пола-га грижи наравно с майка й. 9-годишната Яна от самото начало е част и от нашето семейство. Неговото уважение към майка й, неговата обич и загриженост за детето, ме привлякоха от самото начало. Пре-ди да го обикна като мъж, го обикнах като баща.“

Умният навсякъде си изкарва хляба.
Българска поговорка

Видин е красив град, но бизнес в него не се прави лесно. Хората не са особено заможни и работа за висококвалифицирани специалисти се намира трудно. Въпреки това Елеонора и Калоян избират да останат в родния си град и да развиват там своята ветеринарна клиника. Бавно и полека трудът и усилията им се отплащат. Малко по малко младата лекарка печели обичта на косматите си пациенти и доверие-то на собствениците им, а съпругът й е до нея във всеки миг, готов да я подкрепи.

Шансът да отидеш до магазина за един хляб и да се върнеш само с един хляб е три милиарда към едно.
Ърма Бомбек

За Елеонора тази забавна фраза звучи другояче – шансът да прию-тиш животинка и да останеш само с нея граничи с нула. Първият й домашен любимец е зайчето, което е с нея от студентските й години – баба Зая. После се появява смокът Огняна. (Когато Ели ми разказа за смока ахнах, че не познавам друго семейство, което отглежда змия, а тя най-невъзмутимо ми каза: „Сериозно! Ама ние сме толкова много! Нали знаеш, че те са изключително полезни животни, които се грижат за баланса в природата.“.) След това осиновява кучето Лиска – старо и болно бездомниче, изпълнено с недоверие към целия свят. То е и сред първите й пациенти. Елеонора успява да й върне желанието към живот и двете остават неразделни до самия й край. „Всъщност – спо-дели Ели – Лиска ми показа, че Калоян е моят човек. Тя, която иначе беше толкова недоверчива към всеки непознат, от самото начало го одобри и прие. А в последните й дни, той беше човекът, който на ръце я изнасяше навън и се грижеше за нея.“ След Лиска в дома на Елео-нора се появя пинчерът Спайки и котката Майки, която отглеждат с биберон и адаптирано мляко. Малката Никол расте с животинките и като майка си мечтае да е лекар – на животните или на хората, ще реши сама, когато порасне. Защото…

Собственият хляб е по-сладък на вкус.
Латинска поговорка

Елеонора вярва в това и е решила да научи дъщеря си да бъде неза-висима, да учи и да се развива, да намери сама своето призвание и място под слънцето. И колкото и да й се иска малката Никол да пос-ледва нейните стъпки, тя ще бъде щастлива, ако отгледа млада жена, която следва своя собствен път.

Ароматът на прясно изпечен хляб, както и ромоленето на водата безотказно извикват усещането за невинност и възторг.
Мери Франсис Кенеди Фишър

И точно такова усещане за невинност и възторг събуди у мен разго-ворът с Елеонора. Невероятна благост и скрита сила излъчва тази толкова млада жена. На финала й казах колко се възхищавам на ра-ботата й, на всеотдайността, с която спасява бездомните животинки, на усмивката и обичта, която излъчва, а тя се засмя и с присъщата си скромност каза, че всъщност това са съвсем обикновени и ежедневни неща и тя не прави нищо особено или интересно. Което съвсем не е така, защото Ели е от тези хора, които правят света по-приятно място за живеене и по-лесно място за обичане.

Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот.
Китайска поговорка

Елеонора и Калоян са щастливи, защото са намерили и своя хляб, и своя смисъл. Пожелаваме им в дома им винаги да има обич и здраве.


*Заглавието е от „Рубайят“ на Омар Хайям.

“О, ако можеше да взема с мен моя стих неназован,
една със вино пълна кана и хляб — във топлата си длан,
така бих поживял със тебе, далеч в пустинните земи,
че може би ще ни завиди дори най-ситият султан.”

Превод Йордан Милев 1973 г.