Семейство Шатеви от Благоевград И ЕДНО СЛАДКО ХОБИ

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Соня и Ромео Шатеви. Щастливо женени сме от 42 години, с три големи дъщери и осем внука, все момчета.

Соня: аз съм дипломиран икономист. Работила съм в системата на образованието като преподавател по икономика и ръководител. От 20 години работя от къщи в помощ на децата и бизнеса на съпруга ми. От 10-тина години имам кулинарен блог. Започнах  на шега, за да съм в помощ на дъщерите със семейните рецепти, но се увлякох да готвя, снимам и пиша. И така днес Моето сладко хоби има 8 млн. посещения от цял свят и 19 хил. последователи във Фейсбук .

Ромео: по професия съм строителен инженер, през последните 31 години работих самостоятелно като строителен предприемач. В момента съм председател на Търговско-промишлена палата Благоевград. Занимавам се с изготвяне и управление на проекти по различни европейски програми.

Дъщерите ни завършиха висшето си образование в САЩ, омъжиха се и сега работят и живеят там. Най-голямата, Виктория, е данъчен експерт и работи за голяма информационна агенция. Има три момчета – на шестнайсет, на четири и половина и на три години. Средната е Ана. Тя също е данъчен специалист и работи в централата най-големия световен инвестиционен фонд. Успешно се справя с това и отглеждането на три малки момчета – на три, пет и седем години. Най-малката, Александра, е доктор фармацевт. И нейната къща е пълна –  две момчета, на пет и на година и половина, и две големи кучета.  

Така общо сме 16 и задължително се събираме всички при всяка възможност. Ние редовно пътуваме до САЩ, те идват в България.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Соня: За мен думата е „щастливо“.
Ромео: Нашето голямо семейство е възпитано в добрите стари семейни традиции на православието – сплотеност, взаимопомощ, уважение към възрастните, трудолюбие, честност.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Соня: Аз съм по-щурата, а Ромео е този, който ме възпира. Дългогодишният ни семеен живот се дължи на взаимни отстъпки и разбиране.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Да разговаряме, да готвим заедно. Дъщерите и зетьовете също много обичат да готвят, всички се включват, даже и децата. Понякога се превръща в нещо като кулинарно състезание. Играем с децата и използваме всички моменти, за да ги обучаваме и възпитаваме.  


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Ромео: Винаги се храним заедно. Храненето не е само необходимост, но и ритуал на общуване.
Соня: На всички празници се събираме със семейството в голям формат – всички роднини, баби, лели, чичовци, братовчеди. Това е голямо готвене, но си разпределяме предварително кой какво ще донесе и прекарваме много весело.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Ромео: Денят ни е спокоен, без бързане и припряност. Сутрин пием заедно хладка вода с прясно изцеден лимонов сок и чаша кафе. Обсъждаме и планираме деня. Вечерята е любимият ни момент от деня, когато всички сме около масата. Обикновено вечеряме нещо леко и по-рано.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
През седмицата, при всяка възможност, правим кратки разходки в околностите на Благоевград. Много обичаме планината и щом имаме повече свободни дни, предпочитаме нашето място в Пирин, където имаме малък хотел. Там почиваме сред природата, правим по-дълги преходи и се радваме на красотата, уюта и спокойствието на планината. Обикаляме света, като всяка година планираме по едно по-голямо пътешествие. Дори когато сме в САЩ, не се задържаме дълго на едно място, а обикаляме цяла Северна Америка.

8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Любимото ни място в нашия град е парк Бачиново, където се разхождаме често.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Соня: Един-два пъти седмично. Откакто открихме магазините от веригата Lidl (освен в Благоевград посещаваме и този в Разлог, когато сме на хотела), те станаха наши любими магазини и основен източник не само за хранителни продукти, но и за стоки за дома и свободното време. Почти цялата домакинска техника и оборудване за готвене вкъщи са с марките на Lidl.
   

10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Соня: Винаги правя списък преди пазаруване. Подреждам списъка според това как са подредени стоките в магазина, за да ми е по-лесно. Обичам да пазарувам по-наедро основните продукти. Месата и зеленчуците купувам в по-малки количества и по-често.
Въпреки списъците, винаги има какво да те изкуши, особено когато има интересни предложения от тематичните седмици.
Ромео: Следя брошурата за продуктите за туризъм и домашния майстор. Изключително съм доволен от предлаганите стоки за туризъм и мисля, че Lidl достига най-добро съотнешение между качество и цена.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Ромео: Съпругата ми се грижи за храните. Аз редовно купувам мюсли и малки десертни блокчета. Като любител на планинските преходи, високо ценя специалните предложения за обувки, дрехи и оборудване за туризъм, които се отличават с много добро качество и цена.
Соня:  Много са, от всяка категория си имам любими продукти. От пиле DUK през комплектите за пача, телешките бургери, малките кюфтенца, любими на внуците, до пъстървата и кренвирши Pikok. Често купувам заек или патица. Харесвам млечните продукти на Pilos, но най-често се спирам около секцията с продукти за печива и сладкиши. Сметаната и шоколадът са на почит у нас и винаги имам в шкафа.


12. Защо ги харесвате?
Шоколадовият кувертюр с 52% какао е много лесен за ползване. Предпочитам го за всички шоколадови десерти. Вкусът е добър и е на много добра цена. Със сметаната на Pilos също се работи много лесно. Използвам я както за ганаш, така и за разбиване.


13. Колко може да изядете от тях?
Соня: Аз не познавам човек, който да не обича шоколад! Понякога се стряскам, като видя колко съм насъбрала в шкафа.


14. Имате ли любима рецепта с този продукт?
Чийзкейкът е по принцип любимият ни десерт. А шоколадовият чийзкейк е най!


15. Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Наситен шоколадов вкус, нежна текстура, топяща се в устата, хрупкава какаова коричка, дебел слой шоколадова глазура – какво повече може да иска човек! Отвежда те направо в мечтите!