Семейство Велчеви от Велико Търново и КАК ДА ВЪЗПИТАШ У ДЕЦАТА ЛЮБОВ КЪМ ХРАНАТА

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Стела, Слави, Дария, Георги и Аякс Велчеви от Велико Търново. Аякс е старонемска овчарка на 12 г. и е най-доброто, най-умно и разбиращо куче, нещо като по-голям брат на Дари и Гого. Дария е на седем и половина, вече е ученичка в първи клас. Тренира спортна гимнастика и тази година за първи път взе участие в големи състезания. Отборът й се представи блестящо и взеха доста медали. Гого е на четири и е „щурецът“ на семейството. Обича да играе мач, да се прави на войник, да крещи силно и да бяга бързо. Слави работи във фирма за изкупуване на зърно и пътува доста. Също обича да играе и да гледа футбол. Често, по стечение на обстоятелствата, комшиите също стават съпричастни с резултата от мача. Аз съм Стела и се грижа за всички тях. Или както е модерно да се казва, аз съм "stay-at-home mom". Тренирам бокс и съм винаги в движение.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Цирк. Катун. Нещо много шумно и много шарено.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Най-щур е Гого. Най-инатлива е Дария. Двамата заедно са като стихийно бедствие. А когато те се развилнеят, Аякс започва да лае около тях и става страшно. Слави е най-експанзивен. Стела е най-отстъпчивата в семейството.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Най-много викаме, когато сме у дома. Иначе обичаме в петък да вечеряме на "малката маса пред големия телевизор" и да гледаме комедия. През почивните дни, когато е студено, с децата изпробваме рецепти за сладки, питки или хлебчета. Не винаги ни се получава, но винаги е забавно, брашняно и изцапано.


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Винаги на Бъдни вечер се събираме цялото семейство вкъщи край камината – баби, дядовци, лели, сваковци, братовчеди. И насред тази не чак толкова малка лудница децата взимат старите сурвакници и ги горят в камината. Символиката за нас е, че изгаряме всичко лошо и старо. Малко преди Нова година заедно с дядовците си те правят нови и ги наричат за здраве и късмет.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Денят ни започва в 6:00 ч. с много кафе, много шум и много "хайде, по-бързо, ще закъснееш!". Ние с Дария тръгваме в 7:20 ч. за училище, след това аз се прибирам да приготвя Гого, а през това време Слави разхожда Аякс. Към 8 и нещо благополучно излизаме. Гого отива на градина, Слави на работа, а аз – на бокс. Това си е лично моето време, в което си почивам психически.
Вечерите ни също са голяма какафония, децата имат да наваксат с разхвърляне и бой помежду си, а Аякс скача и лае наоколо. Но в 21:30 ч. те са по леглата, а Аякс задължително минава през стаите им за целувка за лека нощ. И настава тишина... Тогава е и любимият ни момент – време за нас, за чаша вино и за почивка.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
През почивните дни ходим на село, близо до Велико Търново. Имаме къща с голям двор, басейн, батут и кучета. А когато се съберат 2 – 3 почивни дни, нашият цирк обожава да гастролира в Созопол или Боровец. Това са нашите "щастливи места". Никога не ни омръзват. Самият въздух там ни носи спокойствие и усмивки.


8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Вечер обичаме да си правим "градско" – децата карат колелета или тротинетки, а ние се разхождаме (на бърз ход). Дария и Гого обичат да играят в парк „Дружба“, където се събират всичките им приятели. Ходим също в Арбанаси, където децата яздят кончета.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
3 – 4 пъти в седмицата.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Никога не правим списък. На момента в магазина решаваме какво ще готвим и какво още ни е необходимо.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Много са. На първо място са продуктите Родна стряха. Сега, през зимния сезон, Слави не пропуска да си вземе саздърма, сланинка и суджук. Със сладкото от люти чушки пък винаги изненадваме гостите си. Прясното месо за готвене и замразените багети с билки са от задължителните ни покупки. Гого обича дървените играчки, а Дария – нещата за лепене и творене. Аз много харесвам разнообразието от сирена и скир. Това е и любимата ми закуска след тренировка: 200 g  скир, доза протеин, 1 ч.л. фъстъчено масло, малко чия, малко овесени ядки и съм готова за нови подвизи. Термобельото е нещо, което сме тествали многократно и препоръчваме на приятели, защото издържа на студ, много пране и сушене!

Виж рецептата на семейството за Шпикована свинска плешка с бекон

Шпикована свинска плешка с бекон

Виж рецептата
Виж рецептата на семейството за Шпикована свинска плешка с бекон