Семейство Явашеви от Бургас и грилът като лятното хапване заедно навън

„Привет от морето“ ни казват Калоян и Росица Явашеви от Бургас и техните три деца – близнаците Боримир и Микаела на 4,5 г. и малкият Габриел на 2,5 г. Калоян има необикновена професия – той е дресьор на папагали и прави собствено аниматорско шоу. Роси е инструктор по гимнастика. И двамата се грижат за реда, храната и чистотата вкъщи, а децата, от своя страна, правят всичко възможно, за да ги нарушават. Затова признават, че „екшън“ у дома им никога не липсва, а за специални ритуали – нямат време.

Татко Калоян и семейството му от Бургас представят продуктите от серията „Грил Майстор“

Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?

 

Здравейте, казвам се Калоян Явашев, на 39 г. съм от Бургас. Заедно със съпругата ми Росица Явашева (на 37 г. от Кърджали) имаме три деца – близнаците Боримир и Микаела на 4,5 г. и Габриел на 2,5 г. Аз се занимавам с дресура на папагали и имам собствено шоу, което гостува в хотели в курорта Анталия като част от аниматорска програма. Росица е инструктор по гимнастика в собствена зала за спининг.

 

Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?

 

Динамичност.

 

Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?

 

При нас нещата са на приливи и отливи и всеки има своите щури моменти. Обстановката се мени постоянно и затова е трудно да поддържаш винаги една и съща роля, а само в рамките на минута може от отстъпващ да се превърнеш в настъпващ, и обратното.

 

Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?

 

Вкъщи ние със съпругата ми се грижим за реда, храната и чистотата, а децата се грижат да ги нарушават, така че не липсва „екшън“. Може би най-спокойните и приятни моменти са, когато сме заедно на вечеря всички на масата.

 

Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?

 

Не си падаме по ритуали и, честно казано, нямаме време за такива.

 

Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?

Започваме деня със закуска и евентуално изпращане на децата на градина. Завършваме го със слагането на децата по леглата. Може би един от любимите ни моменти е когато те заспят и ние имаме време да поговорим на тишина и спокойствие.

 

Къде обичате да прекарвате свободното си време?

 

Обичаме да сме навън - из парковете и на спортните площадки.

 

Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?

 

Морската градина е любимо наше място и обожаваме да се разхождаме по алеите, а децата да карат велосипедите си. Харесваме го заради зеленината и простора, а и там се виждаме с много приятели.

Колко често пазарувате в Lidl?

 

Може би 2 – 3 пъти в месеца.


Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?

 

Да, винаги пазаруваме по списък и почти винаги го надхвърляме заради изненадите и промоциите, на които попадаме понякога съвсем ненадейно. Най-много ни изкушават сладките и тестени продукти, но почти винаги устояваме и успяваме да ги заменим с плодове.

 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин? Защо го харесвате?

 

Плодовете и зеленчуците са особено важни в нашето меню и затова са винаги с приоритет. Готовите за печене меса и риби ни пестят много време и са ни много удобни, защото с три деца винаги търсим начин за бързи, но и полезни ястия. Ядките, сирената и обезмаслената извара са също любими продукти.

 

Имате ли любима рецепта с този продукт?

Нямаме любима рецепта, но напоследък наблягаме на ущипците и на свежата салата.

 

Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?

 

Освен ущипците препоръчваме и другите месни продукти от серията „Грил Майстор“, защото са вкусни и се приготвят бързо и лесно. Освен това в комбинация със салата са балансирана храна за цялото семейство.

 

Роси и Калоян Явашеви са двама твърде необикновени хора, както знаят всички, които са чели забавните истории на Татко Калоян. Но днес искам да ви разкажа малко повече за тях. Ще започна с Росито, защото тя е двигателят на семейството. Калоян е този, който бърбори много, децата вдигат големия шум и веселба, но душата на това весело племе е дребничката синеока жена с тих глас и мила усмивка.

 

Росица е майка на три деца, като първите две са близнаци - Микаела и Боримир. Роси говори открито за трудностите, които са преживели, затова ще си позволя да открехна леко тази тема и тук. Двамата близнаци са заченати инвитро след дълго чакане и безуспешни опити. Нито тя, нито Калоян са изгубили надежда и в крайна сметка съдбата ги е дарила с двама палави сладури, които са неизчерпаем източник на вдъхновение за забавни истории. Но голямата изненада идва няколко месеца по-късно, когато Роси открива, че е бременна отново, този път съвсем непланирано и неочаквано, и скоро на бял свят се появява малкият Габриел. Дори само фактът, че тази майка отглежда близнаци и породено трето детенце, е достатъчен да се изпълня с възхищение към нея, но това далеч не е всичко. След раждането на най-малкия Роси реши, че трябва бързо да влезе във форма и с обичайната си тиха упоритост се захвана със спининг, за няколко месеца направи фигура на модел, след което започна да води тренировки и си организира собствена зала, където помага на един куп жени и мъже да заживеят здравословно и да влязат във форма. Ако питате мен, тази млада жена е способна да постигне всичко, което си науми. Добре че фокусира огромната си енергия в съзидателни занимания като раждане на деца, поддържане на домакинство и спорт.

 

А Калоян е дресьор на папагали. Когато ми каза с какво се занимава, веднага реших, че се шегува в обичайния си стил. Но този път беше сериозен. Не само си изкарва с това хляба, а на всичкото отгоре е и много добър в тази професия. С питомците си прави невероятни шоута в България и по света, и дори стигна до финала на престижно състезание за таланти. А с каква любов говори за тях, почти все едно са му деца. Но освен да дресира папагали, той умее и да пише - толкова забавно, че историите му в социалните мрежи стигнаха до хиляди българи и впоследствие се превърнаха в тяхна любима книга.
Да, те наистина са необикновени хора и такива са и щурите им хлапета. Но причината Lidl да ги изберат за посланици през месец юни е не тяхната необикновеност, а точно обратното – това, в което приличат на хиляди други български семейства. А именно – обичта, която ги свързва, грижата един за друг, взаимната подкрепа в малките и големите житейски битки, умението да правят живота си хубав чрез малките споделени удоволствия. В това те изобщо не се различават от всички останали, на които се радваме и забавляваме с историите им.
И за финал ще споделя какво ми разказа Калоян, когато го попитах как са минали снимките за брошурата на Lidl. Винаги се смея с историите му, нека се посмеете и вие.

 

Сутринта Роси излезе някъде с децата, аз отидох да поиграя тенис и когато се върнах вкъщи, видях, че се е прибрала преди мен и заедно с фотографа и стилиста се подготвят за снимките. Погледнах я скришом и моментално се ядосах. Подстригала се е! Знае, че не обичам къси прически и нарочно е отишла сутринта на фризьор. Защото тези дни се скарахме - ей така заради принципи и пържени тиквички се скарахме, и се заредиха едни дълги дни на тягостно мълчание, в които се чудех как се случва така, че хем не съм виновен, хем на мен се сърдят. Обаче й отива късата коса! Ох, много даже й отива и отдавна не бях обръщал внимание колко е красива! С върховни усилия отмествам очи, защото аз съм сериозен мъж и сериозно смятам да й, че с мен не може да се шегува и да ми отказва пържени тиквички!

 

И после какво?

 

Всички сме облечени, декорът е подреден и идва време да започнат снимките. На рамото си имам папагал, в ръце държа Габриел, Микаела прави нещо, Боримир крещи друго, а Росица пече онези чудесни ущипци на домашния ни грил. И напук на папагала на рамо и Габриел в ръце, усещам как не мога да отвърна поглед от нея и ущипците, които прави. Едно язвително гласче се обажда в главата ми: „Ти май забрави, Калояне, че трябва да покажеш характер, а вместо това тя смени прическата, нагласи се за фотосесията, опече ти месо, и ти вече си омилостивен! Бъди силен и извиси духа над материята!“
И тогава, в този миг на двоумение ТЯ МИ СЕ УСМИХНА!
Колко му трябва на един мъж, за да прости всичко? Една нова прическа, един хубав грил, една усмивка…
В крайна сметка снимките се получиха добре и се сдобрихме. Поне до следващия път.
П.П. Впрочем Росица ми призна, че нарочно се е подстригала, за да ме ядоса! Видяхте ли?

 

Да, това е семейство Явашеви от Бургас. Необикновено забавни  и в най-обикновените моменти от семейния живот. Те са юнските посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. През юли очаквайте следващото усмихнато семейство. А междувременно, в Lidl можете да откриете разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.
Tук може да прочетете за Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница - посланиците от предишните месеци.