Верига от любими продукти на нашето семейство

 

На тази страница ще те срещаме с най-различни семейства от близки и далечни кътчета на България. Общото между тях е, че всички имат любими продукти в Lidl – от прясно изпечения хляб „От фурната на Lidl” до разтапящия всяко сърце сладолед Gelatelli. Всеки месец ще ти представяме по едно семейство – с вълнуващи професии и необичайни занимания, тези интересни хора може би ще те вдъхновят да откриеш нещо ново за теб в Lidl.

Наш любим партньор в търсенето и откриването на усмихнати семейства е Мария Пеева, по-позната като Мама Нинджа. Тя е блогър, преводач, автор на книги, майка на четири деца, грижовен стопанин на много домашни любимци и разказвач на семейни истории. Заедно с Мария ще надникваме в домовете на избраните семейства, където ни очакват истории за любовта, заедността, работата и всички онези неща, които правят живота по-пълноценен и хубав.

Рецепти от приятели

Семейство Шатеви от Благоевград И ЕДНО СЛАДКО ХОБИ

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Соня и Ромео Шатеви. Щастливо женени сме от 42 години, с три големи дъщери и осем внука, все момчета.

Соня: аз съм дипломиран икономист. Работила съм в системата на образованието като преподавател по икономика и ръководител. От 20 години работя от къщи в помощ на децата и бизнеса на съпруга ми. От 10-тина години имам кулинарен блог. Започнах  на шега, за да съм в помощ на дъщерите със семейните рецепти, но се увлякох да готвя, снимам и пиша. И така днес Моето сладко хоби има 8 млн. посещения от цял свят и 19 хил. последователи във Фейсбук .

Ромео: по професия съм строителен инженер, през последните 31 години работих самостоятелно като строителен предприемач. В момента съм председател на Търговско-промишлена палата Благоевград. Занимавам се с изготвяне и управление на проекти по различни европейски програми.

Дъщерите ни завършиха висшето си образование в САЩ, омъжиха се и сега работят и живеят там. Най-голямата, Виктория, е данъчен експерт и работи за голяма информационна агенция. Има три момчета – на шестнайсет, на четири и половина и на три години. Средната е Ана. Тя също е данъчен специалист и работи в централата най-големия световен инвестиционен фонд. Успешно се справя с това и отглеждането на три малки момчета – на три, пет и седем години. Най-малката, Александра, е доктор фармацевт. И нейната къща е пълна –  две момчета, на пет и на година и половина, и две големи кучета.  

Така общо сме 16 и задължително се събираме всички при всяка възможност. Ние редовно пътуваме до САЩ, те идват в България.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Соня: За мен думата е „щастливо“.
Ромео: Нашето голямо семейство е възпитано в добрите стари семейни традиции на православието – сплотеност, взаимопомощ, уважение към възрастните, трудолюбие, честност.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Соня: Аз съм по-щурата, а Ромео е този, който ме възпира. Дългогодишният ни семеен живот се дължи на взаимни отстъпки и разбиране.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Да разговаряме, да готвим заедно. Дъщерите и зетьовете също много обичат да готвят, всички се включват, даже и децата. Понякога се превръща в нещо като кулинарно състезание. Играем с децата и използваме всички моменти, за да ги обучаваме и възпитаваме.  


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Ромео: Винаги се храним заедно. Храненето не е само необходимост, но и ритуал на общуване.
Соня: На всички празници се събираме със семейството в голям формат – всички роднини, баби, лели, чичовци, братовчеди. Това е голямо готвене, но си разпределяме предварително кой какво ще донесе и прекарваме много весело.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Ромео: Денят ни е спокоен, без бързане и припряност. Сутрин пием заедно хладка вода с прясно изцеден лимонов сок и чаша кафе. Обсъждаме и планираме деня. Вечерята е любимият ни момент от деня, когато всички сме около масата. Обикновено вечеряме нещо леко и по-рано.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
През седмицата, при всяка възможност, правим кратки разходки в околностите на Благоевград. Много обичаме планината и щом имаме повече свободни дни, предпочитаме нашето място в Пирин, където имаме малък хотел. Там почиваме сред природата, правим по-дълги преходи и се радваме на красотата, уюта и спокойствието на планината. Обикаляме света, като всяка година планираме по едно по-голямо пътешествие. Дори когато сме в САЩ, не се задържаме дълго на едно място, а обикаляме цяла Северна Америка.

8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Любимото ни място в нашия град е парк Бачиново, където се разхождаме често.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Соня: Един-два пъти седмично. Откакто открихме магазините от веригата Lidl (освен в Благоевград посещаваме и този в Разлог, когато сме на хотела), те станаха наши любими магазини и основен източник не само за хранителни продукти, но и за стоки за дома и свободното време. Почти цялата домакинска техника и оборудване за готвене вкъщи са с марките на Lidl.
   

10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Соня: Винаги правя списък преди пазаруване. Подреждам списъка според това как са подредени стоките в магазина, за да ми е по-лесно. Обичам да пазарувам по-наедро основните продукти. Месата и зеленчуците купувам в по-малки количества и по-често.
Въпреки списъците, винаги има какво да те изкуши, особено когато има интересни предложения от тематичните седмици.
Ромео: Следя брошурата за продуктите за туризъм и домашния майстор. Изключително съм доволен от предлаганите стоки за туризъм и мисля, че Lidl достига най-добро съотнешение между качество и цена.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Ромео: Съпругата ми се грижи за храните. Аз редовно купувам мюсли и малки десертни блокчета. Като любител на планинските преходи, високо ценя специалните предложения за обувки, дрехи и оборудване за туризъм, които се отличават с много добро качество и цена.
Соня:  Много са, от всяка категория си имам любими продукти. От пиле DUK през комплектите за пача, телешките бургери, малките кюфтенца, любими на внуците, до пъстървата и кренвирши Pikok. Често купувам заек или патица. Харесвам млечните продукти на Pilos, но най-често се спирам около секцията с продукти за печива и сладкиши. Сметаната и шоколадът са на почит у нас и винаги имам в шкафа.


12. Защо ги харесвате?
Шоколадовият кувертюр с 52% какао е много лесен за ползване. Предпочитам го за всички шоколадови десерти. Вкусът е добър и е на много добра цена. Със сметаната на Pilos също се работи много лесно. Използвам я както за ганаш, така и за разбиване.


13. Колко може да изядете от тях?
Соня: Аз не познавам човек, който да не обича шоколад! Понякога се стряскам, като видя колко съм насъбрала в шкафа.


14. Имате ли любима рецепта с този продукт?
Чийзкейкът е по принцип любимият ни десерт. А шоколадовият чийзкейк е най!


15. Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Наситен шоколадов вкус, нежна текстура, топяща се в устата, хрупкава какаова коричка, дебел слой шоколадова глазура – какво повече може да иска човек! Отвежда те направо в мечтите!

Семейство Божинови от Якоруда и ДОБРИЯТ ВКУС, КОЙТО МОЖЕ ДА ТЕ ОТВЕДЕ ДАЛЕЧ

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Аз съм Илиана от Якоруда. Занимавам с много неща. Завърших моден дизайн, но не работя в тази област. В нашата фамилия има пекари и сладкари от край време, и в един момент аз също залитнах в тази „сладка“ сфера. Правя торти, сладки, соленки, питки и погачи – всякакви вкусни изкушения. Самоук сладкар съм, но обичам всичко, с което се занимавам. От години правя картички и подаръци, а покрай ситуацията започнах да шия маски с весели и закачливи десени. За завършек, работя в едното училище като социален работник. И въпреки цялата натовареност, обожавам да спортувам, а главна вина да съм маниак на тази тема е съпругът ми.

Аз съм Николай от София. Художник на свободна практика съм. Обичам да майсторя разни неща. Образованието ми е свързано с архитектура и дървообработване. Обичам да спортувам и затова си направих домашен фитнес с професионални уреди и много аксесоари.

Аз съм Софи и съм на 5 години. Имам котка, която се казва Руби, с която много щуреем и сме голяма беля. Обичам да си играя, да рисувам и да тренирам с мама и тате, с когото сме родени на една дата. Обичам също да гледам филмчета и да танцувам.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Трудно би било да се опишем с една дума, защото ние всъщност сме трима водолеи... Един от друг по-щури!


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Определено Николай е човекът, който уравновесява всичко. Той отстъпва дори и да няма вина. Щуро ни е котето, но Илиана определено също е много щура. Софи обаче ни бие по инат 😊


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Да гледаме филми, да играем Генерал и Монополи. Да си сготвим нещо „вредно“ и да мързелуваме.


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Имаме си семейна гушка. Тримата се нагушваме много силно.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Ставам и правя кафе, защото според Николай моето е най-вкусно.
Пием кафе, бърборим си, после правим тренировки и започваме работа.
Обичаме момента, когато сме свършили работа и лягаме на дивана, пускаме „Доктор Окли: Ветеринар из Юкона“ и си отдъхваме.


7.    Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Не ви разбрахме въпроса.... Какво да имаме?🤣 Нямаме много свободно време, но винаги се опитваме да си намираме. Ходим на разходка, играем игри или просто си правим кино ден на дивана.


8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Има няколко места, но най-обичаме да ходим до хълма Бръчината над града. Оттам се вижда целият град, слънчево е и спокойно.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Ами понякога и 2 пъти седмично, големи любители сме на магазина и нещата, предлагани от него. Посещаваме магазините в Разлог и Гоце Делчев, защото те са ни най-близо.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Да, гледаме да имаме списък, но доста често го забравяме. Илиана пише, пише и после се оказва, че списъкът липсва. Случва се често да го надхвърляме.
Николай е изкушен от инструментите, няма насита.... Софи иска пармезан, книжки и играчки и плодови блокчета.
Аз залитам към нещата за готвене, сладкарски неща и всичко, всичко.

11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
На Софи са й любими пармезанът, кашкавалът и сокът Родна стряха. На Николай – инструментите, шунката, пуешкото филе и сьомгата, както и млечните напитки с вкус на ягода.
Илиана обожава кефирените и скир млекца, цялата селекция чай, ребра в сладко-лют сос и макароните 😊
Всички много харесваме колбасите, предлагани в магазина. Почитатели сме на суджук от българско месо Родна стряха, английски суров бекон Dulano и деликатесна варена шунка Dulano.


12. Защо ги харесвате?
Защото са вкусни и прекрасни.


13. Колко може да изядете от тях?
Колко, колко... Ами всеки колкото може и както може.
Разбира се, гледаме да сме в рамките на нормалното.


14. Имате ли любима рецепта с тези продукти?
Да. Правим си боб с ребърца.
С млекцата обичаме да приготвям различни смутита.
Много ни е вкусно да си правим яйца с бекон или шунка.
Любители сме и на сандвичи във всякакви видове и комбинации.


15. Ако трябва да ги препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да ги опита?
Как защо? Защото е вкусно.
Ребърцата са изключително приятни и има избор на вкус. Могат да се приготвят бързо и лесно и да се съчетаят с различни храни.


Ние сме едно семейство, което наистина обича да посещава Лидл. Реално 90 % в нашата къща са стоки от Лидл.
За нас е важно качеството и достъпността на всички продукти. Отношението и коректността на цялата система и политика на магазина.
В днешно време е много важно да можеш да си сигурен в нещата, който са ти нужни. А Лидл предоставя тази сигурност.
Доверието ни към Лидл е на 1000%
Ние сме едни от верните ви фенове 😊 благодарим ви.

Семейство Велчеви от Велико Търново и КАК ДА ВЪЗПИТАШ У ДЕЦАТА ЛЮБОВ КЪМ ХРАНАТА

Виж рецептата на семейството за Шпикована свинска плешка с бекон

Шпикована свинска плешка с бекон

Виж рецептата
Виж рецептата на семейството за Шпикована свинска плешка с бекон

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Стела, Слави, Дария, Георги и Аякс Велчеви от Велико Търново. Аякс е старонемска овчарка на 12 г. и е най-доброто, най-умно и разбиращо куче, нещо като по-голям брат на Дари и Гого. Дария е на седем и половина, вече е ученичка в първи клас. Тренира спортна гимнастика и тази година за първи път взе участие в големи състезания. Отборът й се представи блестящо и взеха доста медали. Гого е на четири и е „щурецът“ на семейството. Обича да играе мач, да се прави на войник, да крещи силно и да бяга бързо. Слави работи във фирма за изкупуване на зърно и пътува доста. Също обича да играе и да гледа футбол. Често, по стечение на обстоятелствата, комшиите също стават съпричастни с резултата от мача. Аз съм Стела и се грижа за всички тях. Или както е модерно да се казва, аз съм "stay-at-home mom". Тренирам бокс и съм винаги в движение.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Цирк. Катун. Нещо много шумно и много шарено.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Най-щур е Гого. Най-инатлива е Дария. Двамата заедно са като стихийно бедствие. А когато те се развилнеят, Аякс започва да лае около тях и става страшно. Слави е най-експанзивен. Стела е най-отстъпчивата в семейството.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Най-много викаме, когато сме у дома. Иначе обичаме в петък да вечеряме на "малката маса пред големия телевизор" и да гледаме комедия. През почивните дни, когато е студено, с децата изпробваме рецепти за сладки, питки или хлебчета. Не винаги ни се получава, но винаги е забавно, брашняно и изцапано.


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Винаги на Бъдни вечер се събираме цялото семейство вкъщи край камината – баби, дядовци, лели, сваковци, братовчеди. И насред тази не чак толкова малка лудница децата взимат старите сурвакници и ги горят в камината. Символиката за нас е, че изгаряме всичко лошо и старо. Малко преди Нова година заедно с дядовците си те правят нови и ги наричат за здраве и късмет.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Денят ни започва в 6:00 ч. с много кафе, много шум и много "хайде, по-бързо, ще закъснееш!". Ние с Дария тръгваме в 7:20 ч. за училище, след това аз се прибирам да приготвя Гого, а през това време Слави разхожда Аякс. Към 8 и нещо благополучно излизаме. Гого отива на градина, Слави на работа, а аз – на бокс. Това си е лично моето време, в което си почивам психически.
Вечерите ни също са голяма какафония, децата имат да наваксат с разхвърляне и бой помежду си, а Аякс скача и лае наоколо. Но в 21:30 ч. те са по леглата, а Аякс задължително минава през стаите им за целувка за лека нощ. И настава тишина... Тогава е и любимият ни момент – време за нас, за чаша вино и за почивка.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
През почивните дни ходим на село, близо до Велико Търново. Имаме къща с голям двор, басейн, батут и кучета. А когато се съберат 2 – 3 почивни дни, нашият цирк обожава да гастролира в Созопол или Боровец. Това са нашите "щастливи места". Никога не ни омръзват. Самият въздух там ни носи спокойствие и усмивки.


8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Вечер обичаме да си правим "градско" – децата карат колелета или тротинетки, а ние се разхождаме (на бърз ход). Дария и Гого обичат да играят в парк „Дружба“, където се събират всичките им приятели. Ходим също в Арбанаси, където децата яздят кончета.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
3 – 4 пъти в седмицата.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Никога не правим списък. На момента в магазина решаваме какво ще готвим и какво още ни е необходимо.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Много са. На първо място са продуктите Родна стряха. Сега, през зимния сезон, Слави не пропуска да си вземе саздърма, сланинка и суджук. Със сладкото от люти чушки пък винаги изненадваме гостите си. Прясното месо за готвене и замразените багети с билки са от задължителните ни покупки. Гого обича дървените играчки, а Дария – нещата за лепене и творене. Аз много харесвам разнообразието от сирена и скир. Това е и любимата ми закуска след тренировка: 200 g  скир, доза протеин, 1 ч.л. фъстъчено масло, малко чия, малко овесени ядки и съм готова за нови подвизи. Термобельото е нещо, което сме тествали многократно и препоръчваме на приятели, защото издържа на студ, много пране и сушене!

Да поканиш зимата у дома: семейство Дуцови от Бусинци

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Всички сме от София, но всяка свободна минута прекарваме извън града. Ние се определяме като „глобални лидълисти“ – пазаруваме в различни магазини от веригата дори извън България. По реда на появяване в семейството: Сашо – биолог, регистрирал повечето танцуващи мечки и създал първия екип за улавяне и слагане на нашийници за проследяване на мечки в България. Стефи – психолог, работи като HR мениджър в българска компания. Хопър (Хопе) и Рия – домашни любимци равноправни членове на семейството, порода „диванчапрас“ – спасени, но много глезени. Михаил и Асен – близнаци на пет и половина и маниаци на Star Wars, ходят на градина. Мария (Миа) – на четири и просто прекрасна.
Грей – коте, малко, красиво е.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Цитираме Даръл: „Ние сме едно леко противоречиво семейство“.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Според ситуацията всеки един от нас. В голямото семейство винаги трябва да има компромиси.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Колкото повече порастват децата, толкова повече общи неща правим – играем игри, гледаме анимации, ходим на малки походи в гората.


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Винаги се прегръщаме поне за малко, колкото и да бързаме, и си пожелаваме прекрасен ден.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Трудно... Много време ни отнема всяка сутрин ставането, закуската, къпането, обличането и отиването на градина, работа или разходка. Завършваме деня заедно – винаги гледаме да сме всички, когато вечеряме. Често гледаме някой музикален формат, а децата, които имат „рок банда“, ни изнасят концерти. Любим момент ни е, когато децата кротко заспят. А когато тръгваме на път, всички сме щастливи.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
На къщата ни в с. Бусинци, където сме създали всякакви условия, за да се чувстваме добре и разбира се, на море.


8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Стефи: Преди обичах да се разхождам из центъра (моя квартал) на нощна София. Гледах покривите и таванските етажи, откривах мансарди и старинни украшения. Сега не мога да си го позволя, а и за съжаление все по-малко мога да позная този център – оставени са за разрушаване прекрасни стари къщи, а на тяхно място изникват модерни гиганти, които не се вписват в стила на квартала.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Веднъж седмично.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Да, винаги пазаруваме със списък. И да, винаги го надхвърляме, особено когато минем по средните щандове. Винаги се намира нещо, което ни харесва. Инструментите, дрехите за деца, щанда със сирена и колбаси.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Всички обичаме прясното месо от зимната селекция, с което готвим вкусни манджи. Иначе всеки има различни любими продукти – пържен лук и сирена, бирени пръчици, хамбургери, прясна паста…


12. Защо го харесвате?
Заради прекрасното съотношение качество-цена.


13. Колко може да изядете от него?
Хмммм много, но е добре да не прекаляваме ;)


14. Имате ли любима рецепта с този продукт?
Да.


15. Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Когато сготвим и почерпим, хората сами започват да си купуват, без да има нужда да казваме каквото и да било.

Живот на село – семейството, което сбъдва мечтите си | Автор: Мария Пеева/Мама Нинджа | Прочети статията
Покажи съдържанието
Скрий съдържанието

В месеца на домашния уют и зимните гозби ще ви запозная с новите посланици  на LIDL. Те са многодетно семейство (ще се окаже, че не сме толкова малко все пак) и също като нас са завъдили цял ноев ковчег с домашни  любимци. Представям ви:
Александър (Сашо) – биолог, регистрирал повечето танцуващи мечки и създал първия екип за улавяне и слагане на нашийници за проследяване на мечки в България.
Стефка (Стефи) – психолог, работи като HR мениджър в българска компания.
Хопър (Хопе) и Рия – домашни любимци и равноправни членове на семейството. Порода „Диванчапрас“  (спасени, но много глезени).
Михаил и Асен (Мишо и Айо) – близнаци на над 5 и половина години (маниаци на Star Wars), ходят на градина.
Мария (Миа) – на 4, просто прекрасна.
Грей – коте, малко и красиво.


Определят се като нормално, средностатистическо, многодетно, животнолюбиво семейство, което Джералд Даръл би нарекъл „леко дисфункционално”.  Александър е завършил „Биология“ и дълго време се е занимавал със зоология и опазване на околната среда. През последните 20 години се е специализирал в едрите хищници, вълци, мечки, рисове. Участвал е активно в регистрирането на танцуващите мечки и е работил за прекратяване на тази практика, но най-активно и дълго е работил с диви мечки. Първите мечки, маркирани с нашийници за проследяване, са заслуга на екипа, с който работи, както и първите по-сериозни генетични проучвания на мечките в България. Какви интересни професии имат някои хора, нали? „За съжаление, в последните години стана изключително трудно да издържаш семейство с подобен род занимания, – споделя Стефка –  но това си остава неговата страст и призвание. “
Стефка е психолог, работила години наред с групи с рисково поведение и зависими, а сега е HR мениджър в българска компания. Първи в семейството се появява Хопър – куч, красив, черен, жълти вежди, спасен, после Рия – същата като него, но нямат нищо общо. След много усилия и надежди се раждат Мишо и Асен, близнаците, които сега са на 5 и половина, после ги изненадва Мария, вече на 4. А преди около месец се присъединява и Грей – сиво коте с бели лапи, мустаци и вежди.


Открих в Стефка съмишленик  по отношение  на живота на село. Помолих я да ни разкаже какво ги притегля към китното селце Бусинци, където е вторият им дом?


Свободата – пълната. Не се съобразяваш с никого. Тоест, не ме разбирайте погрешно, но си представете да пътуваме за уикенда с нашето семейство и да искаме да отседнем някъде. А ние определено обичаме да пътуваме и да имаме нашето пространство (апартаментът ни в момента е леко тесен).
Възможността да създаваш, да твориш, да направиш нещо за себе си и околните.
Направихме къща на дърво за децата, имат стена за катерене, люлка, пожарникарски стълб, мрежа, батут, пързалка, куклен театър.
Самото село е уникално. Това, което казвам, съм сигурна, че всеки би казал за неговото село или любимо място. Но когато родителите ми, преди около 30 години, построиха вилата, не оценявах това. В последствие малко по-малко започнахме да идваме все по-често и сега по време на пандемията от март до юни живяхме изцяло там. Това ни беше от голяма помощ – като започнем от там, че не беше стрес за децата – те тичаха по двора и не слагаха маски, през това да може да работим и да се грижим за децата, което не би било възможно в апартамент, и се стигне до това, че поради малкото жители в селото няма магазин и идва такъв на колела, което ни помагаше да нямаме много контакти с външният свят.
Освен изброените неща, Бусинци е село с уникална история – тук е първото училище по керамика, грънците, творени в него, имат история от векове назад във времето и като форми, и като шарки и цветове. От тук е и едно от малкото запазени Четириевангелия – Бусинското, взето от Константин Иречек и намиращо се в момента в Националната Библиотека.
Църквата – със звездно небе и черни ангели...
Старите къщи – в бяло и синьо, вече толкова избледняло, но напомнящо странно за Средиземноморието (а ние определено сме в планината).
Мога да говоря още много.
Затова и решихме да направим всичко по силите си да популяризираме това място. Взехме стара полусрутена къща плетарка и се мъчим да я възстановим, за да я направим център – за срещи, за керамика.
 

С какво животът на село превъзхожда живота в града?


С това, че отваряш вратата и веднага си сред природата. Няма много коли и децата имат детство, за което аз мога да мечтая (не се оплаквам от моето, но аз играех във вътрешните дворове около Попа, които следдемократично бяха разделени и нямаше вече възможност за игра от оградите).
Децата взимат колелата, даваме им радиостанции (за да ги викаме за обяд, вечеря или защото им се спи), с по-големите деца ходеха лятото на пикници, взимаха каквото намерят в хладилника и казваха „отиваме на Бали“.
Спокойствието. Тук цари безвремие и все пак времето минава страшно бързо. Но е толкова различно – няма изнервени хора, няма бързане. Въздухът е кристален. Звездите – имаш чувството, че можеш да ги пипнеш. Тишината или липсата на такава, но от птиците и насекомите.


А какви са минусите му?


Липсата на дюнери, китайско и пица ;)
Шегувам се. Все още хората не са осъзнали, че не е задължително да са в големите градове. Пандемията ни показа, че много от нещата могат да се вършат и от дистанция, стига да имаш интернет. За това и инфраструктурата е още недоразвита – като пример бих дала аптеките. От друга страна тук линейката идва за минути, лекарката от близкото градче (на 8 км. от нас) ми се обади да пита как е Мария, след като я бяхме закарали с температура! Хората пред лекарските кабинети ни отстъпват реда си, щом ни видят с малки деца. Тук все още има човечност. И да, вече има и офис на куриерска фирма (на 30 мин с кола), но това определено е добър знак за мен. Живяла съм извън България в страна, в която начинът на живот е по малките населени места е такъв, че в едното селце е яслата, в другото е детската градита, супермаркетът е в третото, училище в четвъртото и т.н. Мисля, че и при нас може да се живее така.
 

Вие сте  посланик на Лидл в месеца на семейния уют зимните гозби от автентичната българска кухня. Разкажете ни за любимите традиции във вашия дом.


Коледа е любим наш празник – ходим в гората и събираме клони, украсяваме камината и парапетите, слагаме лампички, печем коледни курабии.
Не ме заклеймявайте, нохаресваме и Хелоуин. Със Сашо това беше едно от общите ни занимания – да се подготвяме за карнавалите, защото ги обожаваме! Пренесохме го и на децата – маскираме ги. Имат и кукерски костюми и маски – за първа година минаха през селото и тримата със звънци, за да гонят злите сили. Празнуваме и 1 ноември, Денят на народните будители. Децата обожават книгите, имат и Рибния буквар.
Обожаваме и Великден!
Правя козунаци, курабии, боядисвам яйца. Традиция в моето семейство беше на Велики четвъртък, вечер (знам, че не е призори, но работещите не могат да си го позволят) се събирахме, аз, майка, баба, вуйна ми и малката ми братовчедка и боядисвахме. Боядисвахме по 100 яйца, шарехме ги с най-различни техники. Беше магично. В последствие канех приятелки, събирахме се на по чаша вино и поне 15 яйца на човек. Не усещаш, твориш, говориш...
Сега с децата боядисваме яйцата и предлагам на съседките да им боядисам 😊
Започнахме да се събираме в селската църква и да посрещаме Великден –слагаме колконки и осветление и пускаме службата от Александър Невски. Все повече хора идват с всяка изминала година. Имаме един поп за 52 села и не може да идва специално при нас в навечерието на празника.

 
Коя ви е любимата  история от живота на село?


Много са.... Всяка история, включваща смях и приятели (един много готин човек, който дойде за пръв път на гости преди около месец каза: „Когато видях барбекюто разбрах, че сте го направили за купони“), е за разказване или пък всяка, която завършва добре.

И за финал Стефи сподели три традиционни вкусни рецепти, любими на семейството им.

Семейството на Неда, Кирил и трите им слънца

1. Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Неда, Кирил и децата ни Николай на 10 г., Калина на 5 г. и 8-месечния Йордан. Живеем в гр. Мартен – малко градче на няколко минути от Русе.
Николай е в 5-ти клас и толкова добро и спокойно дете, че ние го караме да излиза. Като повечето си връстници е лепнат за телефона, но когато е вкъщи, ми помага много с бебето, обича да се занимава с него. Не мога да кажа същото и за Калина – тя е пълен дивак. Много е шумна и изобретателна, оглася квартала с виковете си и винаги буди бебето. Постоянно се рови в гардероба ми и се облича с мои дрехи... артистична душа е.
Аз, Неда, съм дигитален художник и илюстратор. Кирил работи в петролна база и е треньор на месния футболен отбор.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Не съм убедена, че има една дума, описваща това, което се случва в къщи. Ние се наричаме понякога „катун“, „цирк“, „джунгла“.


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Засега най-щуро е дете номер две, единствената девойка от тримата – Калина. Тя има силите и енергията за три момчета. Най-отстъпчив, но по принуда, е Николай, най-големият. Ако имаше избор, надали щеше да отстъпва.


4. Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Ние живеем в къща, затова ако времето позволява, обичаме да прекарваме време на двора, където децата щастливо и успешно изразходват енергия.


5. Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Ритуалите са, за да се изпълняват периодично, а ние сме много динамично семейство. Всеки ден сме с различен режим или план за деня. За ритуално по-скоро мога да отбележа изпиването на по чаша вино, след като децата заспят


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Денят винаги стартира шумно. Кой се гласи за работа, кой – за градина или за училище, всеки се лута напред-назад. Бих казала, че завършва по същия шумен начин. Затова и любим момент за нас двамата е, когато децата заспят.


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Рядко имаме такова, но имаме ли, просто гледаме да релаксираме или да разнообразим с разходка до някъде.

8. Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Тъй като сме крайдунавски град, обичаме много да ходим на брега на Дунава. Често се събираме с приятели там на барбекю. Тихо е, спокойно, децата тичат на воля и всички са щастливи.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Веднъж месечно.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Без списък не тръгваме никога. По принцип пазаруващият в семейството е Кирил. Винаги се е връщал със точно изпълнен списък.


11. Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Харесваме стоките за деца – дрехи, обувки и козметика. Следим специално, когато пуснат детски дрешки. Особено Калина е облечена в повечето случаи от Lidl. Материята на дрешките е хубава, качествени и издръжливи са.

Ползваме козметиката на Lupilu за бебето, в менюто му влизат и пюретата.

Фенове сме на инструментите.

От храните любима ни е изварата, тази с плодовете и чистата, обезмаслена. Често купуваме и фъстъченото масло. Правя на децата сандвич с фъстъчено масло и сладко от ягоди! Ммм...


Разгледай работата на Неда Малчева и забавните й илюстрации, посветени на майчинството, на https://www.facebook.com/nedaArtworks/

Сем. Стоянови от Пловдив и техният стил, изпълнен с настроение

Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Ина, Жоро, Деян и Габи. Живеем в най-якия квартал на най-готиния град – „Тракия“ в Пловдив. Двамата с Жоро сме военнослужещи, Деян ще е ученик в 4-ти клас, а Габ – бъдеща първокласничка.


Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Пълна лудница!


Кой е най-щурият член на вашето семейство? А кой най-често отстъпва?
Ина: Жоро твърди, че съм аз, но според мен не мога и да стъпя и на малкото пръстче на Габ – все пак аз бях вече 3-ти или 4-ти клас, когато си спуках главата за пръв път, а тя нямаше и годинка.

 

Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?  
Да играем настолни игри или да гледаме анимация. С Деян много обичаме да „потънем“ между кориците на някоя книга. В момента по негово настояване навлизам в магичния свят на Хогуортс, а той постоянно ме пита докъде съм стигнала.

 

Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Семеен ритуал чак не, но всяка вечер си имаме традиция да правим една обиколка из града. Децата понякога излизат с велосипедите, докато ние си правим лимита от крачки, а понякога предпочитат да вървим четиримата.

 

Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Ина: За мен денят винаги започва трудно. Задължително си правя една огромна чаша кафе и до обяд гледам да се разсъня. В дните, когато съм на работа, нямам време за кафе и се измъквам бързо и тихо.
Жоро: Ставам и излизам от вкъщи възможно най-тихо, за да могат останалите да поспят. Завършваме със семейната разходка и това е любимият ни момент, защото всички сме заедно и всеки разказва как е минал денят му.

 

Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Когато почиваме за повече от 2-3 дни, гледаме да избягаме от натовареното ежедневие на града. Дали ще отидем във вилата ни в планината или ще си направим някоя екскурзийка из страната зависи изцяло от моментното ни настроение.

 

Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Любимо място в града като че ли си нямаме – обичаме го еднакво целия! И все пак често ходим в парк Лаута – дали за разходка, дали за да покараме колела или ролери, или просто ей така, за да сме между дърветата. Макар и за кратко си е глътка въздух. Друго място, което обичаме да посещаваме, е Старият град. Там задължително правим една мини фотосесия, а след това сядаме на по бира. На слизане оттам правим обиколка на Капана – с калдъръмените си улички и творчески ателиета той е място, което има неповторим чар. Гребният канал също ни е любимо място за разходка.


Колко често пазарувате в Lidl?
Ина: Lidl е буквално на отсрещния тротоар и е моят „магазин за спешни случаи“. Случва се да го посетя и 3-4 пъти на ден.


Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?  
Ина: Ето тук е разковничето на горния въпрос. Пазарувам ли без списък, обикновено купувам всичко останало, освен това, за което съм отишла. Затова и гледам да си правя списък, но рядко се ограничавам само с него. За промоционалните стоки ми е супер удобно приложението за телефон, защото си набелязвам нещата още в четвъртък, когато излиза новата брошура. Така с всяко посещение в понеделник/четвъртък/събота поглеждам в приложението има ли нещо, което съм набелязала. Най-изкушаващ за мен е сладоледът! Почти винаги излизам с някакъв вид, макар че не го включвам в списъка си... Просто няма начин да го забравя!

 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин? Защо го харесвате и имате ли любима рецепта с него?
О, тук мога да пиша много – като започна с любимото на дъщеря ни краве сирене Родна стряха, любимата на сина ни шунка Baroni, разбира се сладоледа с шамфъстък Gelatelli, плодовете и зеленчуците, франзелите, с които правя хот-дог на децата... Като казах хот-дог – варено-пушените кренвирши Pikok... Мога да изброявам до сутринта.
Почти всички домакински уреди у дома са Silver Chrest, а инструментите на Жоро – Parkside. Любим ми е и пистолетът за горещо лепене, който може да работи без кабел, различните сетове пънчове, които вече се чудя къде да прибирам.


Харесвате ли текстила в Lidl?  
Харесваме много текстила и особено бельото. Спортните клинове и топове са моите лични фаворити, а децата много си харесват едни пижами с любимите герои от „Ледена епоха“.


Какво облекло най-често купувате и за всеки от семейството ли се намира по нещо? Кои са любимите ви попадения?
Ина: За мен най-изкушаващи са спортните дрехи. Изключително удобни са! Имам любим клин в небесносиньо и сиво и топ към него. Ако питате Габ, на нея са ѝ любими всички рокли, а Деян е над „тези неща“.
Жоро: Аз харесвам много тениските и бельото, а за децата винаги се намира по някоя блузка, панталон или рокля, която „ще им заспи“ според Ина.


Бихте ли препоръчали текстила от Lidl на ваши близки и приятели? Ако да, какво бихте изтъкнали като негово предимство?
Разбира се. Редовно го препоръчваме, защото качеството е високо, а цената – много приемлива. Друго, което за нас е огромен плюс е, че можеш без проблем да замениш взетия размер. За съжаление – обикновено за следващия по големина.


Споделете и друго, за което ние не се сетихме.
В Lidl винаги сме се чувствали като Клиенти с главно К – персоналът винаги е усмихнат и на разположение. Това е един от малкото магазини, в които си позволяваме да отидем с децата, защото, колкото и да обясняваме вкъщи, винаги съществува вероятността да направят някоя беля.

Немският институт за качество Hohenstein и Lidl

Двойна гаранция за качество

разбери повече

Семейство Трендафилови от Варна и сладката любов към сладоледа

1. Представете се накратко. Как се казвате, откъде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Габриела, Ивет и Милен Трендафилови. Живеем в морската ни столица - град Варна. Аз  съм журналист и икономист по образование, а по душа - кулинар. В момента не работя, ангажирана съм с отглеждането на дъщеря ни Ивет, която е на 2,6 г. Отскоро имаме страничка - Мини Шеф Ивет, където заедно с Ивет готвим и представяме различни рецепти. Тя, въпреки възрастта си, готви с голямо желание и хъс. Милен е спедитор в морския сектор. Професията на съпруга ми е много интересна и динамична. Практикува я повече от 7 години.


2. Ако трябва да опишете вашето семейство, какво е то?
Габриела: Задружно.
Милен: Сплотено. Винаги се подкрепяме!


3. Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?Ивет е щура и енергична, разбира се, има на кого да прилича. Прави белички, но това е нормално за възрастта ѝ. Милен е този, който отстъпва. Няма как, все пак живее с две жени.


4. Какво най-много обичате да правите, когато сте всички у дома?
Да готвим! Аз обичам да готвя, а и Милен много държи на домашно приготвената храна. Мини Шеф Ивет, както напоследък всички наричат Ивет, също обожава да готви. Когато види, че започвам да си приготвям продуктите, сама си взема престилката и готварската шапка. Вади кухненския робот, който също е от Lidl, и се развихряме в кухнята! Освен това обичаме да си почиваме, да гледаме филми, да четем книги. Всъщност най-много обичаме да се разхождаме и пътуваме заедно. Така създаваме спомени и приятни емоции.


5. Имате ли собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Обичаме да сме всички на масата, да се храним заедно. Почитаме и уважаваме празниците, ценим българските традиции. Стараем се да учим и Ивет на това. Ходим често на църква, това ни е като семеен ритуал. Във Варна има една прекрасна църква с дворче и градинка - „Света Марина“. Там сключихме църковен брак, там кръстихме и Ивет. Много е красива! Ходим там дори да не е празник. Просто така, да си запалим по свещичка и да постоим в уютното дворче.


6. Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият момент от деня?
Денят ни започва традиционно -  със сутрешен тоалет и домашна закуска. Двете с Ивет обичаме да се излежаваме в леглото. Нощни птици сме! Милен е ранобудникът вкъщи. Той смята, че денят ти е пропилян, ако станеш късно. Завършваме деня със семейна вечеря, като плануваме какво ще правим на следващия ден и какви задачи имаме за вършене.
Любимите ни моменти от деня са тези, в които сме заедно! И прекарваме времето си заедно!


7. Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Обожаваме Родопите! Обиколили сме почти всички природни забележителности в този район. Любимо ни е и Северното Черноморие, защото е диво и чисто. Скалистите брегове на нос Калиакра, Камен бряг и Тюленово ти спират дъха с красотата си. Имаме много идеи за пътешествия из България, остава само да намерим достатъчно време, за да ги осъществим!


8. Кое е любимото място във вашият град? Защо го харесвате? Какво правите когато сте там?
Плажът! Морето! Разбира се, и символите на града - Морската градина и пешеходната алея на Морска гара. Курортът „Св. Св. Константин и Елена“, особено пролетта и есента, когато почти няма хора. Пък и там има магазин на Lidl и съчетаваме полезното с приятното.


9. Колко често пазарувате в Lidl?
Магазинът е наблизо, затова ходим на пазар всеки ден, макар че се стараем да пазаруваме поне за няколко дни напред.


10. Правите ли си списък преди пазаруването? Надхвърляте ли го? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Да, правим списък. Даже два отделни списъка, които събираме в един. Милен гледа брошурата и си прави списък, аз – също. После обединяваме списъците. Въпреки това, често го надхвърляме. Винаги има нещо, което да ни изкуши. А Ивет, когато пазарува, винаги си избира нещо прясно изпечено от фурната, което яде, настанена в пазарската количка. Милен винаги е изкушен от колбасите на Родна стряха и бирата Perlenbaher, а аз – от различните видове сирена на Milbona. Така винаги купуваме продукти, които не са били планирали.


11. Кой е любимият ви продукт в нашият магазин?
Всички продукти са ни любими! Лятото, а и през останалите топли дни, на почит е разхлаждащият сладолед Gelatelli – толкова е вкусен! Аз съм фен и на черния шоколад Fin Carre 74% какао, както и на кокосовите стърготини. С тях гарнирам мелбите си и приготвям различни десерти и бисквити.


12. Защо го харесвате?
Харесваме сладоледите на Lidl, защото има най-различни вкусове и видове. Освен това са достъпни и в удобни опаковки – на клечка и в кутия. Ивет обича плодовите вкусове, Милен – по-здравословните, например с черен шоколад. Моят фаворит е сладоледът със стафиди и ром.


13. Колко може да изядете от него?
Много! В горещите летни дни ядем много сладолед! По всяко време. Дори когато отиваме на плаж, минаваме през Lidl, купуваме си сладолед на клечка и хапваме в колата, като се омазваме до уши. А когато се разхождаме из Св. Св. Константин и Елена, първо си купуваме сладолед и по време на разходката му се наслаждаваме. Вземаме и за вкъщи, тъй като мелбата ни е апетитен, лесен, вкусен и бърз десерт. А с разнообразието от плодове в Lidl тя винаги е различна!
Правим си и разхлаждаща свежа напитка от топка сладолед и сок, както и сладолед-сандвич. Между домашни какаови бисквитки слагаме сладолед. Комбинацията между какаови бисквитки и сладолед с вкус на пъпеш е много приятна!  


14. Имате ли любима рецепта с този продукт?
Да! Рецепта за мелба: сладолед; пресни разнообразни плодове; сметана спрей; домашен топинг от манго; домашни вафлени фунийки и бисквитки; настърган черен шоколад; щипка кокосови стърготини за разкош и накрая – мента за украса.


15. Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали, защо трябва да го опита?
Защото е вкусен и качествен! Защото има UTZ сертификат! Защото има различни вкусове и богат избор - за всички предпочитания и претенции! И защото лятото е грехота да не хапнеш поне няколко сладоледа на ден или една голяяяяяма и пищна мелба!

Пълен напред със сладолед

Вики, Милена, Яна и Мира, които разбират от бира

Този месец ти представяме една шумна, цветна и сплотена компания, която обожава бира. Противно на клишето, тя е дамска – запознай се с Вики, Милена, Яна и Мира от София, които обожават да прекарват своето откраднато женско време заедно, да споделят, да хапват вкусна храна и… да пият бира.

 

Вики е юрист по професия и майка на момиченце. Един авторите на блога Бебета на път, където разказва за пътешествията, родителството и отглеждането на деца.
Мира определя себе си като „рошав консултант по ергономично носене на бебе“.
Яна е студент по финанси и счетоводство и майка на двегодишно момченце.
Милена е майка на три деца. И имаме всички основания да вярваме, че заслужава медал за това.

 

Верига от любими продукти на нашата компания

Попитахме ги какво ги събира, какво обичат да правят заедно и най-вече – как им остава време за бира между работа, отглеждане на деца и жонглиране със стотиците задачи в софийското темпо. Ето какво ни споделиха.

Ако трябва да се опишеш с една дума, коя е тя?
Вики: Приключенец.
Яна: Чревоугодник.
Мира: Рошава.
Милена: Непринудена.

 

Какво най-много обичате да правите с твоите приятелки?
Милена: Освен да говорим една през друга и да се смеем гръмогласно, обикновено преместваме на безопасно разстояние всичко, което може да бъде счупено при силно жестикулиране.

 

Имате ли някакъв собствен ритуал, когато се събирате?
Вики: Типично по женски обсъждаме какво ще облечем за срещата и обикновено определяме дрескод - рокли, определен цвят или каквото ни хрумне на момента.
Къде обичате да се събирате? Защо харесвате това място и какво правите, когато сте там?
Мира: В домашна среда или навън, където можем да си свалим обувките, да сме боси и да усетим тревата, да се посмеем на воля без притеснения…
Яна: …и където да няма опасност да ни изгонят, защото сме много шумни.

Колко често пазарувате в Lidl?
Всички: Всяка седмица.

 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин? Защо го харесвате?
Милена: В момента малините и боровинките, също и крафт бирите.
Яна: Маскарпонето от италианската седмица! Почти винаги имам от него и мога да го ям директно от кутията.

 

Защо обичате да пиете бира?
Мира: Носи усещане за лято, приятелски сбирки и лежерност.
Вики: Защото е добър повод да се видиш с приятели.

 

Какво обичаш да хапваш с бирата?
Мира: Пържени картофки и бургери вървят идеално с бира.

 

Ако трябва да препоръчаш бирата в Lidl на друг, какво би му казала – защо трябва да я опита?
Яна: Защото е вкусна и достъпна и човек винаги може да намери нещо ново и интересно, което преди не е опитвал.
Милена: Защото в Lidl има необичайна селекция.

 

Семейство Явашеви от Бургас и грилът като лятното хапване заедно навън

„Привет от морето“ ни казват Калоян и Росица Явашеви от Бургас и техните три деца – близнаците Боримир и Микаела на 4,5 г. и малкият Габриел на 2,5 г. Калоян има необикновена професия – той е дресьор на папагали и прави собствено аниматорско шоу. Роси е инструктор по гимнастика. И двамата се грижат за реда, храната и чистотата вкъщи, а децата, от своя страна, правят всичко възможно, за да ги нарушават. Затова признават, че „екшън“ у дома им никога не липсва, а за специални ритуали – нямат време.

Татко Калоян и семейството му от Бургас представят продуктите от серията „Грил Майстор“

Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?

 

Здравейте, казвам се Калоян Явашев, на 39 г. съм от Бургас. Заедно със съпругата ми Росица Явашева (на 37 г. от Кърджали) имаме три деца – близнаците Боримир и Микаела на 4,5 г. и Габриел на 2,5 г. Аз се занимавам с дресура на папагали и имам собствено шоу, което гостува в хотели в курорта Анталия като част от аниматорска програма. Росица е инструктор по гимнастика в собствена зала за спининг.

 

Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?

 

Динамичност.

 

Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?

 

При нас нещата са на приливи и отливи и всеки има своите щури моменти. Обстановката се мени постоянно и затова е трудно да поддържаш винаги една и съща роля, а само в рамките на минута може от отстъпващ да се превърнеш в настъпващ, и обратното.

 

Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?

 

Вкъщи ние със съпругата ми се грижим за реда, храната и чистотата, а децата се грижат да ги нарушават, така че не липсва „екшън“. Може би най-спокойните и приятни моменти са, когато сме заедно на вечеря всички на масата.

 

Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?

 

Не си падаме по ритуали и, честно казано, нямаме време за такива.

 

Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?

Започваме деня със закуска и евентуално изпращане на децата на градина. Завършваме го със слагането на децата по леглата. Може би един от любимите ни моменти е когато те заспят и ние имаме време да поговорим на тишина и спокойствие.

 

Къде обичате да прекарвате свободното си време?

 

Обичаме да сме навън - из парковете и на спортните площадки.

 

Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?

 

Морската градина е любимо наше място и обожаваме да се разхождаме по алеите, а децата да карат велосипедите си. Харесваме го заради зеленината и простора, а и там се виждаме с много приятели.

Колко често пазарувате в Lidl?

 

Може би 2 – 3 пъти в месеца.


Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?

 

Да, винаги пазаруваме по списък и почти винаги го надхвърляме заради изненадите и промоциите, на които попадаме понякога съвсем ненадейно. Най-много ни изкушават сладките и тестени продукти, но почти винаги устояваме и успяваме да ги заменим с плодове.

 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин? Защо го харесвате?

 

Плодовете и зеленчуците са особено важни в нашето меню и затова са винаги с приоритет. Готовите за печене меса и риби ни пестят много време и са ни много удобни, защото с три деца винаги търсим начин за бързи, но и полезни ястия. Ядките, сирената и обезмаслената извара са също любими продукти.

 

Имате ли любима рецепта с този продукт?

Нямаме любима рецепта, но напоследък наблягаме на ущипците и на свежата салата.

 

Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?

 

Освен ущипците препоръчваме и другите месни продукти от серията „Грил Майстор“, защото са вкусни и се приготвят бързо и лесно. Освен това в комбинация със салата са балансирана храна за цялото семейство.

 

Разбери повече за грил сезон 2020

История с много деца, папагали и грил Автор: Мария Пеева/Мама Нинджа | Прочети статията
Покажи съдържанието
Скрий съдържанието

Роси и Калоян Явашеви са двама твърде необикновени хора, както знаят всички, които са чели забавните истории на Татко Калоян. Но днес искам да ви разкажа малко повече за тях. Ще започна с Росито, защото тя е двигателят на семейството. Калоян е този, който бърбори много, децата вдигат големия шум и веселба, но душата на това весело племе е дребничката синеока жена с тих глас и мила усмивка.

 

Росица е майка на три деца, като първите две са близнаци - Микаела и Боримир. Роси говори открито за трудностите, които са преживели, затова ще си позволя да открехна леко тази тема и тук. Двамата близнаци са заченати инвитро след дълго чакане и безуспешни опити. Нито тя, нито Калоян са изгубили надежда и в крайна сметка съдбата ги е дарила с двама палави сладури, които са неизчерпаем източник на вдъхновение за забавни истории. Но голямата изненада идва няколко месеца по-късно, когато Роси открива, че е бременна отново, този път съвсем непланирано и неочаквано, и скоро на бял свят се появява малкият Габриел. Дори само фактът, че тази майка отглежда близнаци и породено трето детенце, е достатъчен да се изпълня с възхищение към нея, но това далеч не е всичко. След раждането на най-малкия Роси реши, че трябва бързо да влезе във форма и с обичайната си тиха упоритост се захвана със спининг, за няколко месеца направи фигура на модел, след което започна да води тренировки и си организира собствена зала, където помага на един куп жени и мъже да заживеят здравословно и да влязат във форма. Ако питате мен, тази млада жена е способна да постигне всичко, което си науми. Добре че фокусира огромната си енергия в съзидателни занимания като раждане на деца, поддържане на домакинство и спорт.

 

А Калоян е дресьор на папагали. Когато ми каза с какво се занимава, веднага реших, че се шегува в обичайния си стил. Но този път беше сериозен. Не само си изкарва с това хляба, а на всичкото отгоре е и много добър в тази професия. С питомците си прави невероятни шоута в България и по света, и дори стигна до финала на престижно състезание за таланти. А с каква любов говори за тях, почти все едно са му деца. Но освен да дресира папагали, той умее и да пише - толкова забавно, че историите му в социалните мрежи стигнаха до хиляди българи и впоследствие се превърнаха в тяхна любима книга.
Да, те наистина са необикновени хора и такива са и щурите им хлапета. Но причината Lidl да ги изберат за посланици през месец юни е не тяхната необикновеност, а точно обратното – това, в което приличат на хиляди други български семейства. А именно – обичта, която ги свързва, грижата един за друг, взаимната подкрепа в малките и големите житейски битки, умението да правят живота си хубав чрез малките споделени удоволствия. В това те изобщо не се различават от всички останали, на които се радваме и забавляваме с историите им.
И за финал ще споделя какво ми разказа Калоян, когато го попитах как са минали снимките за брошурата на Lidl. Винаги се смея с историите му, нека се посмеете и вие.

 

Сутринта Роси излезе някъде с децата, аз отидох да поиграя тенис и когато се върнах вкъщи, видях, че се е прибрала преди мен и заедно с фотографа и стилиста се подготвят за снимките. Погледнах я скришом и моментално се ядосах. Подстригала се е! Знае, че не обичам къси прически и нарочно е отишла сутринта на фризьор. Защото тези дни се скарахме - ей така заради принципи и пържени тиквички се скарахме, и се заредиха едни дълги дни на тягостно мълчание, в които се чудех как се случва така, че хем не съм виновен, хем на мен се сърдят. Обаче й отива късата коса! Ох, много даже й отива и отдавна не бях обръщал внимание колко е красива! С върховни усилия отмествам очи, защото аз съм сериозен мъж и сериозно смятам да й, че с мен не може да се шегува и да ми отказва пържени тиквички!

 

И после какво?

 

Всички сме облечени, декорът е подреден и идва време да започнат снимките. На рамото си имам папагал, в ръце държа Габриел, Микаела прави нещо, Боримир крещи друго, а Росица пече онези чудесни ущипци на домашния ни грил. И напук на папагала на рамо и Габриел в ръце, усещам как не мога да отвърна поглед от нея и ущипците, които прави. Едно язвително гласче се обажда в главата ми: „Ти май забрави, Калояне, че трябва да покажеш характер, а вместо това тя смени прическата, нагласи се за фотосесията, опече ти месо, и ти вече си омилостивен! Бъди силен и извиси духа над материята!“
И тогава, в този миг на двоумение ТЯ МИ СЕ УСМИХНА!
Колко му трябва на един мъж, за да прости всичко? Една нова прическа, един хубав грил, една усмивка…
В крайна сметка снимките се получиха добре и се сдобрихме. Поне до следващия път.
П.П. Впрочем Росица ми призна, че нарочно се е подстригала, за да ме ядоса! Видяхте ли?

 

Да, това е семейство Явашеви от Бургас. Необикновено забавни  и в най-обикновените моменти от семейния живот. Те са юнските посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. През юли очаквайте следващото усмихнато семейство. А междувременно, в Lidl можете да откриете разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.
Tук може да прочетете за Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница - посланиците от предишните месеци.

Семейство Райчеви от София и богатството от плодове и зеленчуци

Лора, Емо и Никола Райчеви от София могат да опишат усмихнатото си семейство само с една-единствена дума – „любов“. А любовта им към свежите плодове и зеленчуци е също толкова голяма, колкото и тази помежду им. С тях те обичат да си готвят и да се наслаждават на моментите заедно. Споделят, че харесват живота с бавно темпо, без стрес и без препускане през дните.

Верига от любими продукти на семейство Райчеви

Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Ние сме Лора, Емил и Никола Райчеви от София. Емо е ученик във втори клас, а Никола в първи. Аз много години работех в банка, след това рязко смених бранша и още не малко години имах ресторант в центъра на града. От една година съм в творческа ваканция и се занимавам само с децата ми, докато открия как искам да продължа професионалния си живот. Със сигурност ще е отново свързано с храненето, но имам толкова много идеи, че се налага да се разделя с някои от тях.


Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Любов.


Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Най-щур е Никола. Но пък е и най-добрият човек, когото познавам, и всяка беля му е толкова невинна, че никога не можем да му се сърдим. Най-много отстъпвам аз, колкото и да е странно това за един овен 😊
Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Да се гушкаме е най-любимото ни занимание. Часове можем да прекарваме гушнати, говорейки си. Другото, което обичаме да правим заедно, е да готвим. Децата вече могат съвсем самостоятелно да направят различни десерти, да си сготвят яйца по различни начини, да забъркат чили кон карне, че дори и да направят сос „Бешамел“.


Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Заспиваме гушнати. Но може би това, което е най-типично за нас, е, че ние никога не се лъжем. Колкото и труден въпрос да са ми задавали момчетата, никога не ми е хрумвало да ги излъжа. От малки те знаят, че лъжата не е добре дошла в нашето семейство и колкото и да е трудно или каквито и последствия да носи, си казваме само истината.

Като различно занимание през лятото гледаме зеленчукова градина. Там произвеждаме малко зеленчуци, съвсем недостатъчно да ни изхранят, така че си купуваме всичко, но се наслаждаваме на това да гледаме как от семчица през пролетта се стига до беритба само след няколко месеца. Доставя ни удоволствие да си правим градината красива. Да си правим алеи с плочки (вече сме много добри, редим ги по конец), да садим цветя за допълнителна красота. Вързали сме си хамаци там и си прекарваме свободното време с гледка към нашите домати, моркови и салатки.


Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Започваме го с битката да се събудим. И тримата сме поспаливи. Дори като бяха бебета, те не се будеха преди 10, и отиването сутрин на училище е истинско изпитание за нас. Но въпреки трудностите, децата нито един път не са закъснели за първия час и тримата се гордеем с това. Завършваме деня си, като си говорим за нещо от деня, чертаем планове за утрешния ден или просто си мечтаем и планираме пътешествия. Обичаме всички моменти, в които не бързаме. Харесваме животът ни да е лек, без стрес и с бавно темпо. Да се наслаждаваме, а не да препускаме през дните.
Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Най-много обичаме да пътуваме. Любимите ни държави са Италия и Гърция. Харесваме кухнята им много. И вкъщи често готвим средиземноморски ястия. За тях най-важно е качеството на продуктите. То е важно за всяко готвене, но при средиземноморската кухня компромисите са невъзможни. Когато пътуваме, събираме идеи за рецепти и после се наслаждаваме да ги приготвяме вкъщи.


Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Живеем близо до НДК и често сме в градинката му. Харесва ни това, че там имаме възможност за всякакви игри. Има пространство и зеленина. Там ходят и приятелите и съучениците на децата и се получават много щури забавления. Понякога пък просто тримата си караме тротинетки.


Колко често пазарувате в Lidl?
Пазаруваме всеки ден. А понякога и по два пъти на ден 😀 Магазинът на „Раковска“ е на две минути от вкъщи и често прескачаме до там. Държим много на свежите продукти. Никога не купуваме повече хляб, отколкото ни трябва за деня, например. Защото обичаме да е прясно изпечен и ухаещ. Често пъти отивам до магазина сутрин, докато децата се обличат и приготвят за училище, и им купувам топли хлебчета за закуска и за сандвичи за училище. Щом ги изпратя, пък ходя за по-сериозно пазаруване – плодове, зеленчуци, колбаси, месо. И биричка за мен.


Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Правя списък, за да не пропусна нещо и да се връщам. Веднъж три пъти ходих за един продукт и три пъти купувах други неща, които харесам, и се прибирах без нужното ми. 😀 От тогава ходя със списък. Но винаги го надхвърлям. Особено ако съм с децата. Те ядат много плодове. При по-малко от три различни вида плодове вкъщи, за тях ситуацията е паника и възгласи: „Мамо, нямаме никакви плодове“. Та с тях купуваме всичко от щанда с плодовете и половината от зеленчуците. Никога не пропускаме авокадо. Ядем го в салата и си правим шоколад с него, затова се запасяваме със сериозни количества всеки ден. Изкушават ни също колбасите от дивеч или конско месо, както и италианските колбаси и сирена. Обикновено след Италианска седмица хладилникът ни дълго е пълен с разкошни видове от тях. Вечер си правим плато с мезета и си похапваме, докато гледаме телевизия.


Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Много са. Не мога да избера един. Имаме огромен списък с продукти, които никога не купуваме от друго място. Сред най-любимите ни продукти са всички плодове и зеленчуци и особено авокадото, заквасената сметана Pilos, сиренето Milbona в цилиндрична метална кутия, горгонзолата, доматеното пюре, шоколадът, вайс бирата и всички био продукти.

Много харесваме и нехранителните стоки. Купили сме си всякакви уреди за кухнята, както и всякакви неща от градинския асортимент. Децата обичат да „изобретяват“, което означава да дялкат, коват и лепят. Така че и инструменти, лепила и помощни материали купуваме често. Следващото им желание е да им купя винтоверт, затова следя старателно брошурите за него 😀


Защо ги харесвате?
Всички любими продукти ги харесваме заради качеството. Като се започне от хранителните продукти и се стигне до инструментите, предлаганите от Lidl стоки са доказали качеството си в нашите очи. При това са на отлична цена.
 

Колко може да изядете от него?
От авокадото изяждаме по една мрежичка на ден. От горгонзолата понякога и по три опаковки на ден не ни стигат. А за вайс бирата ще си замълча 😀


Имате ли любима рецепта с този продукт?
Шоколад от авокадо правим, като с пасатор разбиваме авокадо, какао и кленов сироп до гладка смес, гъста като течен шоколад. Какаото в Lidl е много добро. Кленов сироп също купуваме от там, когато е Aмериканска седмица, и е отличен. Другата ни любима рецепта е със заквасена сметана и плод по избор, плюс 3 лъжици захар. Разбиваме всичко това с пасатора и го слагаме в машината за сладолед. Получава се отличен плодов йогурт. Най-любим ни е с лимон или ягоди и боровинки.


Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Препоръчвам на хората да опитват всякакви плодове и зеленчуци. Това са продукти, които трябва да се консумират по много и всеки ден. В Lidl има манго на невероятна цена. Винаги има хубави банани, ябълки и круши. Цитрусите са сочни и вкусни, а сезонните плодове са винаги качествени. Същото важи и за зеленчуците.


Витамините и минералите са много важни за здравето. И те трябва да се набавят с храна, а не с изкуствени добавки. Другото важно нещо е киселото мляко. То е и пробиотик, и съдържа важни аминокиселини. Иска ми се българите да се хранят по-здравословно и да включват повече от тези продукти в менюто си.

 

LIDL изисква от доставчиците си всички плодове и зеленчуци да произхождат от ферми, чиито производствени процеси са GLOBAL G.A.P. сертифицирани.

Виж повече ТУК
Малката жена с голямата усмивка Автор: Мария Пеева/Мама Нинджа | Прочети статията
Покажи съдържанието
Скрий съдържанието

Лора… Как си отива на името тази жена, едновременно крехка и силна, нежна и безстрашна.
Запознахме се покрай блога ми, но се срещнахме на живо, когато държеше едно чудно ресторантче в центъра. Отидохме с тайфа приятелки, нагости ни вкусно, разсмя ни, откарахме до късно в сладки приказки. Обичам да се срещам с такива жени и в живота ми винаги има място за тях.
Ако трябва да опиша Лора с една дума, тя ще бъде майсторица. Каквото подхване, отръки ѝ идва, а най-любимият ми момент е, когато ни разказва за това. От устата ѝ всичко звучи толкова лесно и приятно. Ще ви призная, че тя е човекът, заради когото реших, че ще си имам истинска зеленчукова градинка някой ден. Така интересно беше описала как се е научила сам-самичка, как с децата заедно са извървели целия път от посаждането на малкото семе до откъсването на зрелия плод, че си казах – защо да не опитам и аз.
Е, този проект малко се поотложи, но Лора продължава да ме вдъхновява за какво ли не. Например с превъзходните си рецепти, които редовно споделя в кулинарната ни група. Някои са солени, други люти, киселки или сладки, но имат нещо общо. Всички са с един и същи вкус.
Вкус към живота. :) Ето как учи на това и децата си:

„Преди доста години (може би около захранването на голямото ми дете) четох за това как човек свиква с вкуса и заобичва нещо. В едната си част е валидно не само за деца, но и при възрастните, но понякога при възрастните става по-бавно.
Най-важните принципи бяха два:

- Каквото детето яде през първите 3 години в живота си, това ще му остане любима храна през живота. Следователно, ако яде плодове, зеленчуци, варива, месо и т.н. това ще е моделът на хранене през живота му въобще. Ако яде чипс, сладкиши, сандвичи, то това ще се превърне в неговото умами. Ето защо вредните храни не бива да бъдат давани през първите 3 години на детето. (Спазвах това правило, включително децата ми до 2-годишна възраст не са яли захар въобще, зрънчо, кола и други не са опитвали и до днес и към настоящия момент тази теория при нас се потвърждава – вече са на 7 и 8 години и обичат да ядат всичко, което съм им давала от захранването до предучилищната. Нито един продукт или ястие от тогава не е минало в графата „Аз такова не обичам“.)

- Вторият принцип е, че за да разберем дали наистина харесваме вкуса на нещо, трябва да го опитаме три пъти (при възрастен човек, понякога може да са необходими 4 или 5). Но не 3 хапки на един път, а 3 отделни пъти (дни). Ако след 3-ия не ни харесва, значи не бихме свикнали с този вкус. Но най-често след 3-ия опит свикваме с вкуса, проявяваме любопитство към тази храна и започваме да харесваме вкуса ѝ. Аз по този начин проядох много неща, включително суши, което при първото опитване ми беше много неприятно, но си наложих второ и трето опитване и сега ми е една от любимите храни.
Този принцип по отношение на децата ми съм съчетала с книжката „Яйца зелени и колбас“ и, още когато децата ми бяха съвсем малки, се разбрахме, че за да не става като в книжката, винаги ще опитват нещо и тогава ще решат дали им харесва. Като съм обяснила за 3-те опита и сме се разбрали, че под опитване, разбираме 3 пъти. Сега, макар и преминали възрастта на книжката, опитването по три пъти стана техен навик.
Днес за пореден път се убедих в действието на 3-те опитвания. Миналата година за първи път на два пъти им правих лозови сармички (зелеви и чушки си ядат от малки, макар самата чушка и зелето понякога да ги ядат, друг път само плънката). Първият път се намръщиха и казаха, че не им харесва. Втория път опитаха по една хапка с нежелание и казаха „пак е гадно, но става, ако си много гладен“. Днес беше 3-тото опитване. Направих им с едни замразени листа от същите, с които готвих през лятото. Като ги видяха, казаха: „Ооо, малки сармички, добре, ще ги опитаме пак“. Изядоха по две и казаха, че са много вкусни. И официално лозовите сармички са вече в менюто им.
Дали онази статия, която четох е била вярна, не знам, но е факт, че при нас проработи. И реших да я споделя с вас.

А аз избрах да споделя с вас две от зеленчуковите ѝ рецепти.

 

Посоле

Днес правих друга от любимите ми супи – „Посоле“.
Мексиканска е и в оригиналната рецепта има лют пипер. Аз заради децата я правя сладка. По принцип е свинска, като може да се ползва пилешки бульон, но аз имах още от телешкия плюс от самото телешко, така че я направих с тях. (Даже метнах вътре костния мозък и го пасирах и даде допълнителен аромат).
За тези, които не я познават, давам рецепта, както аз я правя:
- глава лук
- голям морков
- две червени чушки (без семки)
- чесън
- бульон
- доматено пюре - лъжичка и половина
- сол
- черен пипер
- червен пипер (може и лют)
- кимион
Слага се всичко в тенджера да се свари. Щом е готово се пасира, за да е плътен сосът (но не като крем супа, а по-рядко).
Добавят се:
- месо на парченца
- царевица
Щом е готова се сервира с:
- резанче лимон (още по-добре лайм)
- репичка нарязана на тънко
- маруля (салата, айсберг или друго зелено, може даже киселец) също фино нарязана.

 

 

Кимчи
Направих за първи път в живота си кимчи.
Ползвах за база рецептата на Стамен Стаменов от групата „Ферментиране на храна“. Направих леки корекции, съобразени с моя вкус – никакъв чесън, много малко лук и зелен лук само една връзка. Но прибавих рибен сос, защото знам, че го има в оригиналната рецепта.
Оригиналната рецепта е с лют червен пипер, тук масово се слага сладък. Аз сложих и от двата, за да не е много люто, но и да не е съвсем сладко.
В снимка слагам рецепта на продуктите. Също и снимка от кои продукти се прави пастата.
Листата на китайското зеле се измиват и се подреждат в съд, като всеки ред листа се поръсват обилно със сол. Натиска се с чиния и се притиска. Така седи 24 часа. Пуска много вода и 200 мл от нея се ползва за пастата.
Ориза се вари в немного вода, като е сварен почти да няма течност.
Ориза, заедно с пстаналаъа му течност (за това е важно да не е много) се пасира със солената вода от листата плюс ябълката, джинджифила, лук, чесън, захар, рибен сос, червен пипер, репички.
Настъргват се морковите и ряпата, нарязва се зеления лук. Тези съставки се смесват с пастата и отцедените листа се редят и мажат с плънката - ред листа, ред плънка. Моите снимки са от мазането и листата. Завършва се с листа. Притиска се (ползвах чиния), като е дибре веднъж дневно да се натиска с ръка.
Седи на стайна температура, докато ферментира. После се съхранява в хладилник.

 

Вдъхновяща жена, нали? Семейството на Лора, Емил и Никола Райчеви от София са майските посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. Следващото усмихнато семейство очаквайте през юни. А междувременно, в Lidl можеш да откриеш разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.
Tук може да прочетете за Елеонора и Калоян от Видин - мартенските посланици на Lidl, както и за Вася и Пламен от Дупница – посланниците от месец април.
 

 

 

 

Семейство Каимски от Дупница и ароматът на домашно приготвената храна

Пламен е пожарникар, Вася е кулинарен блогър, а Антония е 5-годишна „фурия“ – това са семейство Каимски от Дупница. В тяхното задружно и понякога непредвидимо ежедневие продуктитe от Lidl са любима съставка.
Всеки от тях си има своята страст: Пламен обича да кара и да поддържа мотори, Вася отглежда орхидеи, а Нийка е наследила любовта към готвенето от мама и помага в кухнята. Поканихме ги да ни разкажат за своя пъстър живот с аромат на винаги топла домашна храна.

Верига от любими продукти на семейство Каимски

Представете се накратко. Как се казвате, от къде сте и с какво се занимава всеки от вашето семейство?
Вася: Здравейте, ние сме Пламен, Вася и Антония Каимски от град Дупница. Пламен е пожарникар. Неговата професия е изключително натоварена и динамична. Дава 24-часови дежурства, а след тях има по 3 почивни дни. Тогава сме заедно, ходим на разходки, правим си малки екскурзии или просто се забавляваме вкъщи. Той обича да прекарва време, отдавайки се на другата си страст – моторите и всичко свързано с тях, от каране до ремонтни дейности и поддръжка.
Към настоящия момент аз съм домакиня. Занимавам се основно с писане, измисляне и осъществяване на авторски рецепти в кулинарната ми страница. През останалото време съм ангажирана с ежeдневните дейности около дома, детето, менажиране на семейния бюджет, организиране на свободното време на цялото семейство. Редките моменти, които са само за мен, обичам да прекарвам с чаша вино и книга. Имам своя малка лудост – обожавам орхидеи. Голяма част от времето си посвещавам и на тях: да ги обгрижвам или просто да им се радвам.
Антония, или както всички я наричаме Нийка, е петгодишна фурия. Не посещава детска градина и затова прекарваме целия ден заедно. Покрай моите занимания тя неминуемо проявява интерес към кулинарията. Може да даде рецепта за супа или кекс и тя да е напълно коректна. Обожава да четем книжки заедно. С тази ѝ страст е свързана една наша малка традиция. Лятото всеки ден минаваме през една кокетна книжарница в града и купуваме книжка. Сядаме на някоя пейка и я прочитаме още преди да сме се прибрали вкъщи.


Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Думата, която би ни описала като семейство, е „задружно“.
Кой е най-щурият член във вашето семейство? А кой винаги отстъпва?
Решено единодушно след кратко семейно съвещание, най-щурият член на семейството ни е таткото. Съответно мама е най-отстъпчива, като гледа винаги да балансира между щурото забавление и гласа на здравия разум.
Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Когато времето не позволява да сме навън, у дома винаги си измисляме някакви занимания, така че малкото човече да не скучае. Играем настолни игри, редим пъзели, готвим заедно или просто татко и дъщеря щуреят из дома.


Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Винаги пием сутрешното кафе заедно. Пламен приготвя кафето, аз – закуската. Следва кратък план за деня, който неминуемо бива нарушен от някоя внезапно изникнала идея. Всяка вечер таткото чете приказка на Нийка преди сън. Идеалният начин да направим преход от щур ден към спокойна нощ.


Кой е любимият ви момент от деня?
Любим момент ни е всеки един, в който сме здрави, смеем се и се радваме на малките неща от живота.


Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Свободното си време често прекарваме сред природата.


Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Любими места около Дупница имаме доста. През лятото прекарваме голяма част от деня си в парк „Рила“, който се намира близо до града. Обожаваме да храним патиците и рибите в езерото. Нийка кара колело, татко ѝ тренира на уредите за стрийт фитнес, а аз съблюдавам всичко това да мине без инциденти. Обичаме да се разхождаме и в планината. Често си организираме пикници с грил и игри на някоя слънчева поляна. Обичаме да гледаме залеза и имаме уловени невероятни мигове в стотици прекрасни кадри. Любимо място за това са ни поляните в подножието на планината, намиращи се над Дупница и откриващи страхотна панорама към града. Там е параклисът „Света Марина“ с двор, изпълнен с кипариси и цветя, за чиято поддръжка помага и Пламен.


Колко често пазарувате в Lidl?
В Lidl пазаруваме ежедневно. Понякога се случва по няколко пъти в деня да посетим магазина.


Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Колко често? Какво най-много ви изкушава?
Когато пазарувам в Lidl, не си правя списък. Не знам предварително и какво ще готвя. Идеите ми хрумват в магазина, виждайки нещо, което ме вдъхновява. Обожавам тематичните седмици, като предварително разглеждам онлайн брошурата и набелязвам продукти и идеи. Сутрешното кафе в четвъртък винаги е придружено с обстоен анализ на новата брошура. Нещата, които ни изкушават, са основно нехранителни. Отивайки за прясно месо, зеленчуци, и нещо, което съм решила, че ще сготвя за обяд, редовно си тръгваме с комплект инструменти, някоя детска книжка, блузка или чорапки, интересна силиконова форма за сладкиши, декорация или тишлайфер за маса.


Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Любим продукт нямаме. Имаме любими! Всички пилешки меса, телешки стек и бургери от младо телешко, цариградски кюфтенца, сьомгова пъстърва и филе от аржентински хек са ни любими. Към тях често прибавяме пресни  плодове и зеленчуци, зеленчуков хляб и още много продукти. Включително плодовите закуски за бебчета, които Нийка, макар и на пет години, не пропуска да си вземе при всяко пазаруване.


Защо го харесвате?
Защото имам доверие, че са пресни, че са сигурни и защото многократно съм се убедила в превъзходните им вкусови качества. Например, не мога да си представя да купя месо, което не е опаковано в защитна атмосфера, най-вече от хигиенна гледна точка.


Колко може да изядете от любимото си нещо?
От любимите ни неща не можем да изядем много, но пък ги хапваме често и с удоволствие.


Имате ли любима рецепта с този продукт?
Имам множество любими рецепти. Сред тях са „Пилешки филенца с киноа“, „Телешки стек с моцарела и боровинки в точени кори“ и много други.


Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Защото истински качествените и вкусни неща трябва са се опитат задължително и защото човек никога не трябва да прави компромис с качеството.

семейство Каимски
семейство Каимски
семейство Каимски
Огънят, който не угасва Автор: Мария Пеева/Мама Нинджа | Прочети статията
Покажи съдържанието
Скрий съдържанието

Нека ви разкажа за още едно усмихнато семейство. Пламен, Вася и Антония Каимски са от град Дупница. Те са посланиците на Lidl за месец април. Вася я познавате отдавна, тя е създател на страницата „От мама за Нийка – всеки ден вкусотийка“, любима на много майки, а нерядко гостува и при нас с чудесни истории. Пламен е пожарникар. Тежката му професия обаче има и една добра страна – след 24-часовото дежурство той прекарва със семейството си 3 почивни дни, в които ходят на разходки и малки екскурзии, а сега, предвид ситуацията, се забавляват у дома. Но и там не скучаят, бъдете сигурни. Пламен се занимава с мотора си, който поддържа в перфектна форма, Вася пише, готви, експериментира и се грижи за задружното семейство. А малката Антония, която на галено наричат Ния, е петгодишна фурия, която няма да ги остави да скучаят и за миг. Огънят в това семейство не угасва.
Освен че се обичат и подкрепят, в семейството на Вася и Пламен обичат и да се забавляват. И тъй като сега всички имаме нужда от повече смях, ви подбрах няколко нейни смешни семейни истории.


За приспиването:
- Хайде, бе, маме, хайде да лягаш вече.
Пее си нещо и не ми обръща внимание.
- Нийче, маме, хайде…
Заслушвам се в песента.
- Забърквам, забърквам големи пакости.
Вбесявам, вбесявам добри родители.
Е, като е права - права е!

За каките и лелите:
Отивам да изхвърля боклука. Виждам съседката в двора. Как сте, ала-бала. Нормален разговор. Кучето ѝ се затичва към мен, аз заставам и започвам да му говоря. Тя, докато усети, че си разговаряме приятелски тича по двора и крещи :
- Джаки, не лай КАКАТА! Джаки! Не закачай КАКАТА! А вие с КАКАТА сте си приятели.
Кака съм, кака. Вярно, на едно кутре, ама съм кака!

За снимките:
Понякога един поглед значи повече от хиляди думи!
И все пак :
Аз: Аххххх. Като те шибна с тоя лимон!
Пожарникарят: Значи… само ти гледам акъла..
Нийка: Тези двамата откачиха тотално.
Светът е оцелял, защото се е смял!

За сладкото:
-    Мамо, има ли нещо сладко?
- Няма, маме, а и е късно вече за ядене.
3 минути по-късно се явява с:
- Пудра захар, бейби!
Близала е кутийката с локум, който бях оставила за сладкиш утре!

За чорапите:
Чорапи!
Бич за човечеството!
Най-големият враг на щерка ми.
Всеки ден, по цял ден припявам рефрен : обуй-си-чорапЕ!!!
После смекчавам тон: А поне чехли, а?!
После се отказвам, а тя цял ден шляпа по боси крака.
Голям ужас ще да са тези чорапи, да знаете.
Сега имам идея. Ще ѝ накапя моментно лепило в чорапа! Да я видя как ще го събуе.
Ама, ха! Веднъж и аз да спечеля тази битка!

За светът под КАРАНТИЯ
Когато всичко това свърши, вече нищо няма да бъде същото.
И БЛИЗАЛКИТЕ вече не са това, което бяха.
Къде са пъстрите цветове, сладостта. Къде са, питам аз?!
Това е и един пост за неравенството. Защо някои ядат крем супа (аз и Нийка), а други (пожарникарят) – карначета?!
Сбъркан свят под КАРАНТИЯ!!!
Бъдете здрави!

И нещо сериозно:
И това ще мине.
От нас, обаче, зависи как ще мине.
От нашата отговорност сега зависи какво бъдеще ни очаква.
От нашето поколение зависи какъв свят ще оставим на следващите поколения.
Бъдете отговорни! От отговорността на отделната личност зависи социалната такава. Ако всеки един от нас приеме ситуацията адекватно, то ще успеем да преминем през нея.
И ако доводът да мислим за възрастните, защото „чумавото“ удря най-силно там, не е достатъчен, то помислете за бъдещето, за децата. Защото светът, който ще им завещаем, не искаме да бъде осакатен! Защото искаме да има усмивки, искаме да има свобода, свобода да пътуват, да се забавляват, да мечтаят! Бъдете отговорни! Останете вкъщи! Четете книжки на децата си, прегръщайте ги, разказвайте им истории, рисувайте слънца и пеперуди. Обяснете им, че площадката няма да избяга и че сега няма да може да отидете, че няма да се събирате с приятелчета им няколко дни, обяснете им защо. Приемете, че за да продължи светът да съществува такъв, какъвто го познаваме трябва да спре за малко!
Борбата започна, никой не знае кога ще свърши. И по-лошо ще стане. Но най-тъмно е преди разсъмване. В много тежки ситуации винаги си повтарям това. Най-тъмно е преди разсъмване! Ако сме силни и единни, мракът ще се разсее. От нас зависи, буквално от всеки един от нас, зависи как ще минем през този мрак.
Бъдете отговорни, бъдете разумни, бъдете силни. И най-вече – БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
Прегръщам ви!


За добрата дума
Завърших училище преди доста години. 12 някъде трябва да са вече. Помня, обаче, съвсем ясно първия път, в който прекрачих прага на училището. Първо видях охраната. После го виждах хиляди пъти. Всеки ден в училище започваше с него и той беше последният, който ни изпращаше. Децата в училище му казваха "Старшинката". На мен ми беше иронично и противно. Никога не съм се обръщала към него така. Той беше възрастен господин, пенсиониран военен, как бих могла да се отнасям с такава елементарна насмешка към него?! А беше един прекрасен, винаги усмихнат, гордо изправен, вежлив човек. Всека сутрин посрещаше всеки един от нас поименно. Знаеше имената на 500 души! Всяка сутрин беше еднаква :
- Добро утро!
- Добро утро, госпожице Вася!
Само на есен, когато падаха кестени от огромните дървета пред училище той ни чакаше отвън и приканваше:
- Хайде, госпожице Вася, минавайте по-бързо. Ех, военни каски ще ви раздавам, ей!
Мина и замина времето в училище.
Срещнах го преди дни в магазина. Гледах го от далече с умиление, спомняйки си училището и мислейки си как този човек за всичките 17 години, от които го познавам, не е мръднал изобщо. А той ми се усмихна :
- Здравейте, госпожице Вася! Още сте с Вашето момче! – каза той, потупвайки пожарникаря по рамото - Браво! А това е дъщеричката. Малка красавица! Браво, браво! Много се радвам, че Ви видях, госпожице Вася.

Хора, разревах се! Почти не можах да отговоря адекватно. Усмихнах се, подадох и му ръка.
Остарял е явно, няма как. Но времето май е по-благосклонно към позитивните, усмихнати и добри хора. А той е запазил всичко това в себе си. Да бъде жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от такива едни, наглед обикновени хора, които оставят отпечатък в душата на тези, които са имали сърце да ги видят.

Ей такива хора са Васето, Пламен и Нийка - хора с широки усмивки и големи сърца. Тъй като ги избраха за посланици в месеца на месните продукти, помолих Вася да сподели някоя вкусна рецепта за нашите читатели.

Медени пуешки бутчета с мандарина

< 2 долни пуешки
< сокът от 1 мандарина
< 2 с.л френска зърнеста горчица
< 1 с.л мед
< 1 с.л зехтин
< 200 мл червено вино
< 2 скилидки чесън (намачкани)
< 4 с.л соев сос
< сол
~~~~~~
Обърках всички съставки. Залях бутчетата и оставих да се мариноват за около 2 часа, като периодично го завъртах. Пекох около 2 часа, под капак на 200° заедно с цялата течност, в която се мариноваха. Станаха уникално вкусни, ароматни и крехки

Семейството на Пламен, Вася и Ния от Дупница са априлските посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. Следващото усмихнато семейство очаквайте през май. А междувременно, в Lidl можеш да откриеш разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.

Семейство Климентови от Видин и винаги вкусният хляб

 

Запознай се с Елеонора, Калоян, Яна и Никол Климентови от Видин – едно от многото български семейства, чийто любим хляб е прясно изпеченият „Oт фурната на Lidl“.
Освен любовта помежду си те споделят и любовта към животните. Семейството има ветеринарна клиника в града и три домашни любимци – куче, котка и царевичен смок. Определят се като щури, но и сплотени – ето с това на нас ни станаха любими. Разбери какво най-често ги води в Lidl!

Верига от любими продукти на семейство Климентови

Представете се накратко.
Елеонора: Ние сме семейство Климентови – Калоян, Елеонора, Яна и Никол. От град Видин сме и много обичаме животните – имаме собствен зоомагазин и ветеринарна амбулатория. Аз съм ветеринарен лекар, а моят съпруг е управител на семейната ни фирма. Яна е на 9 г., ученичка във втори клас, Никол е на 4 г. и ходи на детска градина.


Ако трябва да опишете вашето семейство с една дума, коя е тя?
Калоян: Сплотено.
Елеонора: Щуро.


Кой е най-щурият член във вашето семейство?
Елеонора: Най-щур в нашето семейство определено е най-малкият член – Никол.


Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?
Елеонора: Обикновено почиваме, гледаме филми, разтоварваме с вкусна храна.


Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?
Елеонора: Най-важният ритуал за нас като семейство е да вечеряме всички заедно. Сядаме на масата независимо кой колко е гладен, всеки хапва колкото желае, но аз държа поне едно от храненията ни за деня да се случва заедно.


Как започвате деня си? А как го завършвате? Кой е любимият ви момент от деня?
Елеонора: Денят ни обикновено започва на бързи обороти. Подготовка за работа, училище, хранене на животните (имаме куче, коте и царевичен смок) и извеждане на кучето. След което всеки тръгва по задачи. Но важното е, че денят ни завършва у дома, с вкусна храна и топъл хляб за вечеря, с усмивки и игри. Това е любимият ни момент.


Къде обичате да прекарвате свободното си време?
Елеонора: През почивните дни, освен вкъщи обичаме да сме навън, Никол кара колело, ние хапваме по нещо вкусно и сладко. Аз не пропускам закуската с кленов сироп и орехи от Лидл
 

Кое е любимото ви място във вашия град? Защо го харесвате? Какво правите, когато сте там?
Елеонора: Любимото ни място във Видин е Крайдунавският парк, през топлите месеци там е слънчево и с много зеленина. Обикновено започваме или завършваме разходката с хапване на сандвичи, кроасани или понички.
 

Колко често пазарувате в Lidl?
Калоян: В Лидл пазаруваме поне 3 – 4 пъти в седмицата, задължителна дестинация ни е, тъй като има продукти, които намираме само там и са ни любими.
 

Правите ли си списък преди пазаруването? А случва ли се да го надхвърлите? Какво най-много ви изкушава?
Калоян: Списък правим всеки път, но много често е само за аксесоар и винаги го надхвърляме. Изкушават ни продукти, които не са в постоянна наличност в магазина, а  се появяват в тематичните седмици, също и продукти, които са на промоция.
 

Кой е любимият ви продукт в нашия магазин?
Елеонора: Имаме много любими продукти, но основното, което винаги е в нашия списък, е хлябът. Всеки вид хляб присъства периодично на нашата трапеза и всеки от нас има любим вид.
 

Защо го харесвате?
Елеонора: Харесваме го защото винаги е пресен, освен това е вкусен и на следващия ден.
 

Колко може да изядете от него?
Елеонора: Много
 

Имате ли любима рецепта с този продукт?
Калоян: Гигантски бургер с хляб с картофено пюре и лук.
 

Ако трябва да го препоръчате на друг, какво бихте казали – защо трябва да го опита?
Калоян: Защото си заслужава: със страхотен вкус и на достъпна цена.

семейство Климентови
семейство Климентови
семейство Климентови
Самун хляб, кана вино и ти Автор: Мария Пеева/Мама Нинджа | Прочети статията
Покажи съдържанието
Скрий съдържанието

„Хляб и сол да ядете, но обич да има”, казват възрастните хора. А в семейството на Елеонора и Калоян и хляб, и обич има в изобилие. Затова и Lidl избра тях за свои посланици в месеца на хляба, а аз ги поканих да ни разкажат за обичта в многото й превъплъщения.

Самун хляб, кана вино и ти
Омар Хайям „Рубайят“

Началото:
„Най-напред се влюбих в него, защото е чудесен баща“, ми каза Елеонора. „Когато го срещнах, Калоян вече имаше дъщеря, за която пола-га грижи наравно с майка й. 9-годишната Яна от самото начало е част и от нашето семейство. Неговото уважение към майка й, неговата обич и загриженост за детето, ме привлякоха от самото начало. Пре-ди да го обикна като мъж, го обикнах като баща.“

Умният навсякъде си изкарва хляба.
Българска поговорка

Видин е красив град, но бизнес в него не се прави лесно. Хората не са особено заможни и работа за висококвалифицирани специалисти се намира трудно. Въпреки това Елеонора и Калоян избират да останат в родния си град и да развиват там своята ветеринарна клиника. Бавно и полека трудът и усилията им се отплащат. Малко по малко младата лекарка печели обичта на косматите си пациенти и доверие-то на собствениците им, а съпругът й е до нея във всеки миг, готов да я подкрепи.

Шансът да отидеш до магазина за един хляб и да се върнеш само с един хляб е три милиарда към едно.
Ърма Бомбек

За Елеонора тази забавна фраза звучи другояче – шансът да прию-тиш животинка и да останеш само с нея граничи с нула. Първият й домашен любимец е зайчето, което е с нея от студентските й години – баба Зая. После се появява смокът Огняна. (Когато Ели ми разказа за смока ахнах, че не познавам друго семейство, което отглежда змия, а тя най-невъзмутимо ми каза: „Сериозно! Ама ние сме толкова много! Нали знаеш, че те са изключително полезни животни, които се грижат за баланса в природата.“.) След това осиновява кучето Лиска – старо и болно бездомниче, изпълнено с недоверие към целия свят. То е и сред първите й пациенти. Елеонора успява да й върне желанието към живот и двете остават неразделни до самия й край. „Всъщност – спо-дели Ели – Лиска ми показа, че Калоян е моят човек. Тя, която иначе беше толкова недоверчива към всеки непознат, от самото начало го одобри и прие. А в последните й дни, той беше човекът, който на ръце я изнасяше навън и се грижеше за нея.“ След Лиска в дома на Елео-нора се появя пинчерът Спайки и котката Майки, която отглеждат с биберон и адаптирано мляко. Малката Никол расте с животинките и като майка си мечтае да е лекар – на животните или на хората, ще реши сама, когато порасне. Защото…

Собственият хляб е по-сладък на вкус.
Латинска поговорка

Елеонора вярва в това и е решила да научи дъщеря си да бъде неза-висима, да учи и да се развива, да намери сама своето призвание и място под слънцето. И колкото и да й се иска малката Никол да пос-ледва нейните стъпки, тя ще бъде щастлива, ако отгледа млада жена, която следва своя собствен път.

Ароматът на прясно изпечен хляб, както и ромоленето на водата безотказно извикват усещането за невинност и възторг.
Мери Франсис Кенеди Фишър

И точно такова усещане за невинност и възторг събуди у мен разго-ворът с Елеонора. Невероятна благост и скрита сила излъчва тази толкова млада жена. На финала й казах колко се възхищавам на ра-ботата й, на всеотдайността, с която спасява бездомните животинки, на усмивката и обичта, която излъчва, а тя се засмя и с присъщата си скромност каза, че всъщност това са съвсем обикновени и ежедневни неща и тя не прави нищо особено или интересно. Което съвсем не е така, защото Ели е от тези хора, които правят света по-приятно място за живеене и по-лесно място за обичане.

Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот.
Китайска поговорка

Елеонора и Калоян са щастливи, защото са намерили и своя хляб, и своя смисъл. Пожелаваме им в дома им винаги да има обич и здраве.


*Заглавието е от „Рубайят“ на Омар Хайям.

“О, ако можеше да взема с мен моя стих неназован,
една със вино пълна кана и хляб — във топлата си длан,
така бих поживял със тебе, далеч в пустинните земи,
че може би ще ни завиди дори най-ситият султан.”

Превод Йордан Милев 1973 г.