Сладки и любими: малините от Попово

Едни от най-обичаните български плодове – малините, отглежда Найден Петров за Lidl около Попово, обл. Търговище. Стопанството му започва работа през 2002 г. на 12 дка площ, а за последните 18 години земята, която обработва, се увеличава до цели 870 дка . Произвежда както традиционни сортове малини като „Полка“ и „Мекер“,  така и все по-ново разработени. От 2010 г. „Старт 2005“ обогатява портфолиото си и към малините добавя насаждения с къпини, боровинки и ягоди. 

Найден разказва:

Докато преди три години нашето производство беше насочено основно към замразяване и преработка, сега тенденцията е за цялостна преориентация към пресния пазар. От три години сме сертифицирани по Global G.A.P., а от две години си партнираме успешно с Лидл България. Нашето сътрудничество е ценно, вярваме, и за двете страни, тъй като взаимоотношенията ни са коректни, а работата върви с лекота и разбиране. Кандидатстваме по европроекти за все по-голямо разширение на оранжерийните площи, за да не сме толкова зависими от метеорологичните условия, а и за да увеличим колкото е възможно повече времето за производство на нашите плодове. Работим и по разширяването на хладилните помещения за по-ефективно съхранение, както и по механизирането на пакетиране и етикетиране.

Плодовете са сезонни, но голямото разнообразие от сортове позволява беритба на прясна реколта от началото на месец май до края на месец декември. Стопанството дава целогодишна работа на 35 специалисти, а през летните месеци броят на наетите достига до 300 на ден.

Старт 2005
Старт 2005
Старт 2005

Продължаването на работните ни взаимоотношения и по време на извънредното положение и задаващия се нелек период след него биха били от жизнено важно значение за нас, за да имаме къде да реализираме стоката си, както и за да успеем да задържим работниците, които разчитат на нас за прехраната на семействата си“, допълва Найден.