Знаем, че да ограничиш солта и захарта в ежедневието не е лесно. Затова в Lidl постепенно намаляваме съдържанието им в избрани продукти от нашите собствени марки. Днес те съдържат по-малко сол и захар отпреди*, а ти дори не усещаш разликата във вкуса им.
-20% добавена сол и захар до 2025 г.!
Целта, която си поставяме, е до 2025 г. да намалим с 20% средното претеглено съдържание на добавената сол и захар в продуктите собствена марка, взимайки под внимание продажните количества. Така докато ти се грижиш за себе си и тези, които обичаш, ние се грижим асортиментът ни с по-малко добавена сол и захар да продължава да расте. Виж пълния текст и разбери повече тук.
Знаеш ли какви са дневните препоръки за прием на сол? А кои са основните източници на добавена захар в храненето на българина?
Солта и захарта наистина правят храната по-вкусна. Консумацията им обаче трябва да бъде отговорна и осъзната, защото прекомерната им употреба крие редица рискове за здравето.
Ние в Lidl постоянно подобряваме рецептите, за да предлагаме качествени продукти за по-балансиран живот. В каузата за по-малко сол и захар си сътрудничим с водещ експерт в областта – проф. Людмила Б. Иванова, специалист по хранене и диететика. Прочети доклада ѝ на тема „Солта и захарта – дебнеща опасност за нашето здраве“ и разбери къде се крият те, какви са дневните препоръки за прием на СЗО и кои са рисковете от прекомерната им употреба.
ОБРАЗОВАНИЕ
Завършва Медицински университет София през 1979 г. Своите специалности Хранене и диететика (Хигиена на храненето) и Хигиенна токсикология придобива през 1986 г. и 1994 г. През 1992 г. защитава дисертация на тема „Експериментални проучвания върху ефекта на комбинирана добавка на калций и цинк при кадмиева интоксикация“. Има проведени специализации в Център за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, Ягелонски университет в Полша, Каролински университет Център Новум, Швеция. Владее немски, английски и руски език.
КВАЛИФИКАЦИИ
Над 150 публикации в наши и чужди научни периодични издания, участия в учебници и ръководства по хранене.
Курсове и сертифицирани обучения към Световна здравна организация и УНИЦЕФ за контрол на дефицитите от микроелементи и витамини, планиране и управление на хранене в извънредни ситуации, контрол на недохранването и желязо-дефицитната анемия, контрол на дефицита на йод, хранене и захранване на деца с остра малнутриция;
Консултант на УНИЦЕФ по проблемите, свързани с хранене на деца, бременни и кърмещи жени и контрол на йодния дефицит.
Член на Българско дружество по хранене и диететика, Балкански медицински съюз, Международен съвет за контрол на йодния дефицит и Български лекарски съюз.
Съдържанието на добавена захар вече е по-малко в любимия шоколадов пудинг Milbona (-10,9% захар)**, йогурт с плодове Pilos (-10% захар)** и в някои храни, които се хапват с удоволствие от най-малките – като кетчуп Kania Junior (-28,1% захар)**. По-малко добавена сол пък има в някои от често консумираните продукти, които хапваме всеки ден: избрани видове хляб и някои колбаси собствена марка.
**Спрямо първоначалната рецепта на същия продукт. Може да са налични опаковки с предходната рецепта на продукта. Важи само за избрани продукти собствени марки на Lidl. Разбери повече за рисковете от прекомерната консумация на сол и захар в експертното становище на проф. Людмила Иванова.