5 забавни и атрактивни идеи за декориране на яйца

Боядисването на яйца е една от най-обичаните празнични традиции. Няма нищо по-хубаво от това цялото семейство – деца и възрастни заедно да творят, да създават уникални багри и неповторими късчета красота.
Символиката на Великденското яйце – нов живот, радост и надежда ни е особено важна днес.
Техниките за боядисване на яйца са десетки и от цял свят. Подбрали сме най-атрактивните от тях, които да ви донесат много настроение, забава и истинско пиршество за сетивата.

Боядисване с ориз

За боядисването с ориз е необходимо следното:
- ориз
- съд с капак
В съда се изсипват шепа ориз и няколко капки боя за яйца.  Яйцето се поставя върху ориза и се съдът се затваря. (снимка 1а) С внимателни движения се разклаща, докато оцветените оризови зрънца изпъстрят яйцето.
Може да се направи и с два цвята – започнете с по-светъл цвят, а после добавете и по-тъмен за 3D ефект.
Децата се забавляват много с тази техника на боядисване.

Декупаж със салфетка

За да направим ефектни и различни яйца, можем да ги декорираме с помощта на  салфетка.

Необходими продукти:

- цветни салфетки с мотиви
- един белтък

Белтъкът се разбива с няколко капки вода. Салфетката се разделя на слоеве, от които се изрязват фигурки. (снимка 2а). Намазваме участъка върху яйцето с разбития белтък и залепваме салфетката отгоре. Оставяме да изсъхне за около час.
Тази декорация може да се използва и върху вече боядисани яйца.

Декорация с черупки от яйца

Колкото и да внимаваме, много често с тъга отбелязваме броя счупени яйца – или при самото варене, или след това, докато ги боядисваме. Вече не е нужно да съжалявате – ето какво можете да направите с черупките:

Начупете черупката на малки парченца. Отстранете вътрешната им ципа. С помощта на лепило или белтък залепете парченцата върху вече боядисани яйца, за да им предадете оригинален вид.

Яйца на балончета

Ред е на любимото на децата аерофолио. Кой не обича малките балончета, които леко пукат под пръстите му! Освен всичко останало, аерофолиото може да направи яйцата ни уникални.

Накапете върху част от него няколко капки боя, разнесете върху и увийте яйцето с него. Нека престои така няколко минути.
Можете да използвате и няколко вида боя за още по-голям ефект.

Яйце с цветен отпечатък

Това е любима техника за украсяване на много поколения. Направете естествени стикери върху яйцата, с помощта на различни листа от цветя и растения.
Подберете най-интересните по форма листа, поставете едно от тях върху яйцето и го прикрепете, с помощта на мрежичка или и фин чорап. Потопете в боята и изчакайте няколко минути.
После внимателно отрежете прикрепващата материя и отлепете листенцето от яйцето. Вече имате спомен от своето детство.