Как да декорираме бутилка за Гергьовден

Гергьовден е обичан от българите църковен празник, посветен на воина и християнски светец Свети Георги.
Освен с почитта към храбростта и мъжеството на нашата армия, празникът се свързва и с богата трапеза, отрупана с първите плодове на пролетта и естествено, с гергьовденско агне. Към него неизменно традицията повелява да се лее и вино за добро настроение.
Всеки, който е поднасял подарък на именик в този ден, почти сигурно е избирал и бутилка вино към него.


А ние ще ви предложим как да украсите вашия подарък, за да го направите специален, да вплетете лично отношение и да зарадвате именика.

Какво ви е нужно?

Бутилка избрано от вас вино
Хартиено тиксо (добре е да е силно лепящо)
Канап
Гипс
Лепило (течно – C200)
Картинка с образа на свети Георги (може да е изрязана от печатно издание или сами да я отпечатате на принтер)
Акрилни бои (за декорация)
Като инструменти ви трябват ножица, малка шпакла, вилица, лъжица

Като първа стъпка увиваме с хартиеното тиксо цялата бутилка в участъка, който обхваща етикета. Същото правим и на гърлото на бутилката.

В неголям пластмасов съд наливаме малко количество вода – между 50 и 100 мл. Слагаме една-две супени лъжици гипс и започваме да бъркаме сместа, като добавяме по малко гипс, докато тя стане малко по-рядка от боза. Добавяме малко от лепилото и бързо разбъркваме.

С тази смес имаме време за работа между 5 и 8 минути, затова се захващаме бързо и смело да покрием повърхността на бутилката, която сме облепили с тиксо. Ползвайте малка шпакла или друг инструмент, който намирате за удобен.

В горния и долния край на облепеното оставяме около половин сантиметър без гипс. След като сме покрили цялата площ, заглаждаме внимателно мястото, на което ще залепим по-късно образа, като се съобразяваме с размера на картинката. Останалата площ свободно декорираме с помощта на вилица.

Когато гипсът започне да изсъхва и повече не е възможно да се работи с него, оставяме настрана да стегне добре за около половин час. След това с акрилна боя оцветяваме тази площ.

Оставяме да изсъхне и можем да залепим картинката на предвиденото място. За целта намазваме гърба на картинката с лепило, както и повърхността, върху която лепим. Внимателно поставяме картинката на място и от средата към краищата притискаме и приглаждаме, така че да прилепне добре на повърхността.

Изчакваме докато лепилото захване добре. В това време намазваме с лепило облепената част на гърлото на бутилката и започваме да навиваме канап. Започваме от горе надолу, като краят на канапа трябва да остане отдолу, за да направим връзване (виж картинката). Накрая връзваме и изрязваме краищата.

По същия начин обвързваме и горната, и долната част на декорираната с гипс площ. Стъпките на работа се повтарят – първо намазваме с лепило, после равняваме единия край на канапа долу, като оставяме запас за завързване и започваме да навиваме от горе надолу.

Междувременно, първият слой боя, която нанесохме върху гипса, трябва да е изсъхнал и можем да довършим декорацията по желание.
Използвах черна основа, която на втория етап частично покрих с по-светли тонове, а накрая почти само с бяла боя, подчертах релефа, който получихме при формирането на гипса. Може да ползвате и леко влажна салфетка или гъба, с която да отнемете от слоя боя преди напълно да е засъхнал, като леко потърквате само издадените форми на релефа.
Въобще, можете да експериментирате и да получите интересни ефекти по ваш вкус. Ако не разполагате с образ, който да залепите, можете на мястото, което сте загладили, да изпишете малко пожелание с помощта на дървен шиш или друг удобен инструмент. Декорирайте по ваш вкус!

 

Следва внимателно изчистване на гипса и всички следи от работата, които сме оставили по стъклото на бутилката. Навлажняваме гъба и внимателно измиваме.

Накрая, по желание, можете да вържете етикетче или картичка с надпис и пожелание на гърлото на бутилката. Аз направих моята от картон, който оцветих и надписах. След това с помощта на същия канап вързах към бутилката и декорирах с една допълнителна панделка.

И така, нека не ви звучи дълго, сложно и трудоемко – уверявам ви, че си струва малкото усилие срещу удовлетворението от това, което сте направили със собствените си ръце.
Весел празник и наздраве!