Как да си направим табуретка от стара гума

Вероятно ви се е случвало да се чудите какво да правите със старите автомобилни гуми? Днес ще ви дадем една хитра идея.

 

Това е идея за проект, който лесно може да се изпълни в домашни условия, а после, когато отново стане време да посрещаме гости, ще предизвика не един и два въпроса „Откъде го купихте? Много е хубаво!“.

Какво ви е нужно?

Стара автомобилна гума, пистолет за горещо лепене, винтоверт с тънка бургия, отвертка, малко винтове за дърво, доста въже и две плоскости, които да използвате за основи.

Преди да направим каквото и да е, важно е добре да почистите гумата. Използвайте обезмаслител, а впоследствие и дезинфектант.

Първата задача е да изрежете приблизително точни кръгове, като те трябва да достигат до високата част на страничния борд на гумата. Така ще прилепнат най-точно и ще ги захванете най-здраво.

Поставете готовите плоскости от двете страни на гумата и ги захващате с винтовете. На колкото повече места я захванете, толкова по-здрава ще е табуретката.

След това идва най-пипкавата, но и важна част - облепянето с въже.

Може да започнете от средата на плоскостта, но тъй като има риск въжето да се окаже недостатъчно, ние ви съветваме да започнете с облепянето на страничната част на гумата.

Поставяйте капки лепило през няколко сантиметра и плътно прилепяйте въжето. Препоръчваме да използвате въже с дебелина поне 10 мм. Това прави процесът по-бърз.

След като облепите страничната част, идва ред да избере коя от двете страни ще е дъно и коя ще е отгоре. В нашия случай умишлено използвахме по-дебела плоскост, която да сложим отгоре, а за нея подготвихме по-тънко въже (6 мм).

Започнете да лепите от края към центъра. Така, ако не сте изрязали перфектни окръжности, няма риск в края въжето от едната страна да е плътно до ръба, а от другата – да има останало място.

Съвсем на финала, за да бъде максимално издръжлива във времето новата ви табуретка, добре е да я намаже с поне два слоя лак. Имайте предвид, че ще трябва малко повече време за съхнене, така че не бързайте да я вкарвате в употреба.