Мандала

Чували ли се за мандала? В превод от санскрит означава „кръг“, но ви уверяваме, че мандала е много повече от това.


Докато рисуваме мандала ще тренираме фината моторика, ще отделим осъзнато време за себе си, ще се докоснем до интересни черти на нашата същност, ще се самонаблюдаваме - всичко това ще е нашата лична медитация!


В природата можем да наблюдаваме естествени мандали, когато погледнем отгоре цветята, шишарките, отрязаните на половина кръгли плодове. Те са навсякъде около нас и това е причината да се чувстваме толкова добре, когато ги рисуваме.


С помощта на мандали, които ще се научим да рисуваме, ще успокоим умовете си. Както рисуването, така и само съзерцаването на мандала е медитативна практика. Мандала дава възможност да създадем вътрешна синергия между ежедневния ни живот, ценностите ни и дълбоките ни вдъхновения. Мандала е практика за директно намаляване на стреса. Стъпка по стъпка, рисувайки мандала чрез кръгове и овални елементи, ние ще навлезем в медитация фокусирайки ума в нашето творение. Ще усетим чувство на спокойствие и хармония.

Нека да започваме!

Всичко, което ви трябва е бял лист, молив или тънкописец, флумастри или цветни моливи за оцветяване.

Ще е по-лесно, ако изрежете част от листа, така че да рисувате върху квадратен лист. Започваме да рисуваме от центъра като първо правим малък кръг, който запълваме със спирала.

Следва пръстен от по-малки кръгове и нов кръг над тях, като запълваме пространството по между им. След това - нов пръстен от вълнички.И още по големи.

Нека направим и един с охлювчета и да завършим кръговете с два големи.

Следва да нарисуваме „листенцата“ на нашата мандала.

Започваме с листо отгоре, после отдолу, след това отляво и отдясно.

Следващата стъпка е да направим свързващи ги листа.

Запълваме част от тях с линии, които им придават обем.

Вече сме готови за последния етап от нашата мандала – оцветяването.

Нищо в рисуването на мандала не е задължително. Редувайте кръг след кръг от различни повтарящи се елементи. Експериментирайте свободно! Оцветявайте на воля! Включете и децата! Те ще са щастливи, че заедно творите. Освободете се от всички мисли и оставете вашата мандала да се погрижи за вас.