Нов живот за старите мебели

В тази статия ще ви покажем няколко лесни трика как да вдъхнете нов живот на старите мебели.

 

Какво ви е нужно? Шлайф машина и подходяща боя или импрегнант. Зависи какво искате да постигнете. Днес ще ви покажем две преобразявания - на едно бюро в градски условия и на една маса в селски.

Градското бюро

Запретнете ръкави и започнете – можете да го направите само за няколко часа.

Взимате шлайф машина или една шкурка, обвита около дървено кубче.
Трябва добре да се минат всички неравности по старото дърво. Може да го направите гладко, в модерен стил, или пък по-грубо – за да е по-ретро. Ние си избрахме ретро и за това оставихме някои неравности, които да се виждат.

 

След като приключите със шлайфането, идва ред на втората стъпка – с четка да боядисате с ретро боя за дърво по избор.

И след няколко часа приятен и полезен труд се снабдявате с обновена мебел в дома си. И то може би най-практичната в момента – бюро за домашния офис. Ето и крайния резултат:

Селската маса

Следващото ни предложение е в случай, че прекарвате периода на изолация близо до природата.

Решихме да преобразим тази стара маса, напластена с няколко тежки слоя зелена блажна боя. Като първа стъпка изшкурихме плота и го изравнихме, доколкото беше възможно. След това нанесохме масло за дърво, с което възстановихме част от първоначалния блясък на тази маса.

Ако имате ексцентрик шлайф или виброшлайф, това може да ви спести много работа. На нас ни отне няколко часа да смъкнем старата блажна боя. И то не перфектно. Но в случая решихме да превърнем дефекта в ефект, като умишлено оставим зелени нишки по плота, които чудесно ще се вържат с краката на масата

След като изчистихме максимално добре плота, дойде време за маслото.

А за финал, леко изшкурихме и краката, за да се покаже тук-там дърво. След което минахме с безцветен лак. Получи се свежа, великолепна комбинация!