Великденска украса от папиемаше

За тези, които не са запознати с тази техника, това е начин за изработване на предмети от намачкана хартия. На френски: „Papier-mâché“ буквално се превежда „сдъвкана хартия“ със значение на смачкана хартия поради начина, по който изглежда (според Уикипедия). Тук ще използваме една разновидност на техниката, като предварително си приготвим сместа, от която ще изработим предметите.

Виж видеото

Ще работим на два етапа. В първия ще си приготвим сместа.

За целта ни трябват:

Хартиени кори от яйца или кутии
Течно лепило (по възможност C-200)
Пасатор
Бои (най-добре акрилни)
Четки
Ножица
Дълбоки купи
Кухненско фолио

В дълбока купа накъсваме на малки парчета една кора или 2-3 малки кутии от яйца.
Заливаме ги с вода, така че водата да ги покрие и хубаво разбъркваме сместа, за да се овлажнят парчетата хартия. Оставяме така да престои поне една нощ, за да може хартиените парчета добре да поемат от водата и хубаво да омекнат. Когато преценим, че това се е случило, отцеждаме част от водата.

В отделна купа отсипваме половината от сместа и започваме да пасираме, като първоначално използваме най-ниската степен на пасатора. Пасираме докато получим гладка каша.

Тази каша отцеждаме през гевгир, така че да остане само гъст пулп.

Към него постепенно добавяме лепило като разбъркваме и добавяме, докато не се получи мек и гъст материал, подобен на мека глина.

Сега можем да започнем и по-творческата работа

От нашия материал ще направим една декоративна купа за великденски яйца, една купа за лакомства и хартиени яйца, с които да украсим дома.
Започваме с купата.

Предварително избираме съд, по който да моделираме нашия предмет. Можем да вземем например  обикновена дълбока чиния, която после да декорираме допълнително с изработени от същия материал декорации. Покриваме чинията или купата (отвътре) с кухненско фолио, като гледаме фолиото да прилепне плътно по формата  и с помощта на лъжица взимаме от материала и го разстиламе по формите на съда. Оформете както ви хареса – експериментирайте, усетете възможностите на материала, почувствайте удоволствието от скулптирането! Дебелината на слоя, който трябва да разстелете, е добре да е около 5 мм. Когато достигнете формата, която искате, можете с помощта на вилица или клечка да декорирате предмета по желание. Когато сте готови оставете да изсъхне.

Това може да отнеме повече от едно денонощие, затова оставете на топло и проверявайте. Когато предмета е достатъчно сух, отстранете фолиото и украсете с акрилните бои.

За да направим декоративните яйца ще трябва да си разстелим един лист от материала. За целта постиламе лист фолио и върху него слагаме 3-4  супени лъжици от материала. Разстиламе хубаво и покриваме с още един лист фолио.  С помощта на точилка разточваме, докато направим гладък лист с дебелина 2-3 мм.

Отстраняваме горното фолио и декорираме получения лист с релеф по желание като можете да използвате различни инструменти – вилица, формички за сладки, клечки и всякакви други подръчни материали.

Оставяме да изсъхне и изрязваме нашите декоративни яйца. Украсяваме ги в различни цветове, като релефа, който предварително сме направили, ни дава възможност да получим различни ефекти. По подобен начин, след като разточим лист, можем да го оформим като купа или да направим някаква друга желана форма. След изсъхване формата се запазва. Ако имате останал материал, можете да направите украса, която да апликирате към съда.

Техниката има много възможности и само с малко фантазия могат да се получат ефектни и практични неща. Експериментирайте!