5 неща, които да направим в градината през май

Независимо къде точно живеете, месец май, както и началото на юни, са период на усилена работа в градината. През това време има множество цъфтящи растения и изобилие от дейности, на които можете да се посветите, ако сте запалени градинари. Без значение дали вашата страст са цветята, зеленчуците, плодовете, или поддържането на храстите и тревните площи, сега е моментът да запретнете ръкави, да сложите градинарските ръкавици и да се заловите за работа.

За още по-красива и цветна градина, можете да украсите с висящи кошници с цветя, градинска люлка и мебели. Засаждайки разнообразни цветя, без съмнение ще привлечете пеперудите – онези свободни и красиви създания, които карат всяка градина да изглежда като малък рай под небето.

Зеленчуците

Нека започнем от най-полезното – зеленчуците. Сега е идеалното време за засаждане на доматите, тъй като за най-добри резултати в това начинание, температурата вътре в почвата трябва да е достигнала 15 градуса. Ако преди сте имали лош опит с отглеждането на домати, вземете всички предпазни мерки срещу вредителите по растението. Уверете се също така, доколкото е възможно, че не се очакват слани преди да засадите доматите. Сланата е едно от най-врените явления за тях.
Картофите в България се засаждат по-рано – около март- април, но в планинските райони, където се стопля по-късно, май месец е времето, в което могат да се направят и посевите за ранни картофи . Вторият период най-подходящ за засаждане е от 20 юни до 20 юли. При засаждането на тази култура трябва да се спазват множество критерии, най-важните сред които са гъстотата и дълбочината на засаждане, както и предварителната обработка на почвата. Но най-голямо внимание трябва да се обърне на борбата с болестите и вредителите по картофите. Има установени над 30 вируса по тази култура, а колорадският бръмбар, теленият червей и листните въшки са сред най-силните неприятели на картофите.
Сега е добър период за засаждане и на други зеленчукови растения, като патладжан, пипер, както и подправките магданоз, мента, девесил, розмарин. Те искат да растат на слънчево място с между 6 и 8 часа естествена слънчева светлина на ден, както и почва, която не е много мокра, така че трябва да ги предпазвате от прекалено наводняване след дъждове.

 

Плодовете

В края на май започват да зреят ягодите, което изисква ежедневни грижи за тях. Редовно прекопавайте почвата около посевите, чистете я от плевели и ги поливайте, когато няма валежи. Необходимо е и да използвате препарати срещу вредители по ягодите.
Разбираме, че ягодите са готови за беритба, когато са придобили красив червен цвят. Но дори тогава е добре да ги оставим за още ден-два преди да ги откъснем. Най-сигурният начин да разберем, че една ягода е узряла добре, е да я опитаме.
Тъй като ягодите са крехки и лесно се нараняват, трябва да обърнем внимание на много внимателното им бране. С помощта на ноктите на палеца и показалеца трябва да прекъснем стеблото на узрялата ягода точно над зелената ѝ шапчица, а не да дърпаме самия плод. Най-добре е узрелите ягоди да се берат всеки ден, а не всички наведнъж, защото те не узряват едновременно.
Важно е ягодите да бъдат сухи, когато се берат. Мокрите плодове бързо се развалят и за разлика от доматите, не продължават да зреят след като са набрани. Веднага след беритбата е хубаво неизмитите ягодите да бъдат поставени на сухо, сенчесто и прохладно място,  в хладилник например. Това е най-добрият вариант.

 

Тревата

През този период тревата започва да расте с много по-бързи темпове, особено ако има повече валежи, затова редовно косете тревните площи и използвайте средства против вредители като къртиците, които сега стават по-активни, също така срещу кърлежи, комари и всички вредни насекоми, които завладяват тревните и открити площи през тези месеци от годината.

Цветята

По това време цветя като нарциси, лалета, зюмбюли вече цъфтят. За тях трябва да полагате грижи периодично, като отстранявате прецъфтелите цветове. Периодът е подходящ за засаждане на маргаритки, гладиоли, антиринум, карамфил, бегония, латинка, астра, вербена.
В случай че отглеждате рози и сте пропуснали подрязването на храста, сега е подходящото време да го направите.

Мулчиране на почвата

Най-добрият начин да поддържате градината си в прекрасен вид е мулчирането. Това е онзи процес, при който се извършва покриване на почвата около растенията с различни материали, регулиращи водните и въздушните режими в повърхностния слой на почвата. При мулчирането постигаме по-здрави растения в градината, с доста по-малко или липса на плевели и по-сухоустойчиви от другите градини. Мулчът може да е органичен (който се разлага се в почвата) и неорганичен. А най-доброто време за мулчиране е именно сега - късната пролет.
За още по-красива и цветна градина, можете да украсите с висящи кошници с цветя, градинска люлка и мебели. Засаждайки разнообразни цветя, без съмнение ще привлечете пеперудите – онези свободни и красиви създания, които карат всяка градина да изглежда като малък рай под небето.