Балкон офис

Или колко е лесно да спретнем приятно работно пространство вкъщи

Ясно е, че карантината не е любимото време от животи ни. „Вкъществуването“ всъщност може да бъде доста приятно, ако си го построим така. Ето, дойде времето, за което част от хората мечтаят – работим вкъщи. Пропускаме сутрешния трафик и вместо това пием кафе по-дълго. Всичко, което ни е нужно е на една ръка разстояние. А времето в изолация понякога води и до по-креативни идеи, отколкото биха ни хрумнали в обичайната работна среда. Как да направим така, че едновременно работата ни да върви както в офиса и в същото време да ни бъде приятно като вкъщи?

Преобразете мястото за работа
Балконът, особено ако е покрит, е перфектният офис за пролетните месеци. И от вас зависи терасата да се превърне в новото ви любимо пространство, където ще работите с удоволствие дори в тази ситуация. Можете да го направите само в няколко стъпки.
На първо време ви трябват малка маса или дори плот, който да монтирате. Може да имате такива вкъщи, огледайте се добре. Препоръчително е да изберете мебели според основните правила за поддържане на здравословна поза, защото ще прекарвате доста време в нея. Идеалната височина на работния ви плот е 5-7 см под слънчевия сплит. Безспорно най-подходящи в тази ситуация са регулируемите по височина маси, които може да монтирате според височината на работещия. Можете да използвате мебели с Х-образни крака, чиято височина лесно се регулира. Или маса с телескопичен механизъм, който променя височината на вертикалните опори. Такъв тип бюро може лесно да стане и масичка за кафе или маса за хранене, след като регулирате височината. И също – пести място и се складира за минути, ако вече не ви трябва. Не забравяйте, че тези механизми могат да понесат около 30-45 килограма върху себе си.
Прибавете към бюрото на балкона и удобен за работа стол. И също малко столче за удобство на краката. Както и хубаво време, което предстои.

Погрижете се за свежата си мисъл
Разбира се, какво би бил вашият офис без цветята, които сега да изнесете за повече слънце? Градината – офис на балкона определено може да стимулира работоспособността и мисленето ви. Както е известно, растенията имат нужда от слънчева светлина. Вие също – доказано е, че витамин D влияе добре и на мозъчната дейност.
Ако нямате растения – сега е времето да организирате градината си, в която да включите пролетните цветове. Можете да ги разположите по различен начин според мястото, с което разполагате и дори да им направите рафтове на стената или да закачите саксиите на кукички. За целта най-подходящи ще бъдат каскадните видове цветя. Нека цветовете бъдат възможно най-много, за да радват окото ви по време на работа. И още -за да впечатлите с интересна декорация в офиса, една стара и увредена книга ще свърши чудесна работа. Ето една креативна идея - посадете малко цвете в нея. Нужно е да изрежете страниците й в средата и да поставите съвсем малка саксийка с пръст и засаденото мини-растение в нея.

Поставете ясна граница на работния ден от вкъщи
И така, имаме слънчев офис с цветни и креативни кътчета в него. Но...за някои хора е предизвикателство да сложат границата между работа и домашния живот. Къде приключват задачите и къде започва времето за нас, докато работим от дома си?
Опитайте се да се придържате към стандартния си режим – ставайте в часа, в който обичайно го правите и минавайте през целия процес до излизането си за работа. Все едно ще го направите. Облечете се като за офиса (или поне не с домашни дрехи), погрижете се за прическата или грима си. Започвайте работа в конкретен час и избягвайте да седите на компютъра по други причини. Давайте си 10 минути почивка на всеки час пред компютъра и излезте в обедна почивка, за да хапнете. И после обратно в офиса-градина на балкона, че работа ви чака.