Да подготвим градината преди Великденските празници

Има едно място с магически способности, защото там всички тревоги и проблеми просто изчезват - градината.

В случай, че имате градина и често се си казвали “Дали да не засадя нещо?” ние идваме на помощ с няколко практични съвета какво, кога и как да направите.

Едно от важните мероприятия в градината през април е обработката на почвата за зеленчуковите култури. Тя трябва да бъде на дълбочина около 25 см, като бучките почва бъдат разбити на ситно, за да може корените на растенията да се развиват нормално.
След 15-ти април семената могат да бъдат засети на открито, а разсадите се засаждат след 5-ти май.

Културите с дребни семенца се засяват плитко, на 1 см дълбочина, тъй като нямат голяма кълняема енергия и не успяват да пробият почвата ако са по-дълбоко.

Поетапното засяване осигурява плодове и зеленчуци през пролетта, лятото и до средата на есента.

 

За зеленчуковите култури от изключителна важност е напояването. Добре е то да се извършва с вода за напояване, а не с питейна.

За борба с болестите и неприятелите вместо химически препарати, могат да се използват екстракти от коприва, чесън, копър и босилек.

 

Да подготвим градината преди Великденските празници
Да подготвим градината преди Великденските празници
Да подготвим градината преди Великденските празници

За добрия растеж е важно своевременното отстраняването на плевелите чрез плевене и окопаване, тъй като те са конкуренти на зеленчуците за вода, хранителни вещества и светлина. Когато окопаването се извърши, скоро след поливането то помага за по-дългото задържане на влагата в почвата.

 

За подхранване най-добри резултати дава оборския тор от селскостопански животни. Той се внася преди основната обработка на почвата в норма 3-5 кг/кв.м, за да може да се размеси добре, когато почвата се обърне. При липса на оборски тор могат да се използват минерални такива.

Редовната работа в градината държи настрана депресиите и прави живота ни по-щастлив.