Дом за книгите в нашия дом

Kак лесно и бързо да направим малка библиотека


Вкъщи сме и сега наистина имаме време да подредим дома си, както и книгите си. Ако сте от хората, които виждат книги навсякъде около себе си, не сте сами. Трупането на купчини от книги, които възнамерявате някога да прочетете, се нарича „цундоку“ на японски, а в началото на 19 век британските аристократи, които имали почти патологично влечение към колекционирането на книги, се считало, че страдат от библиомания.
Разбира се, в наши дни е изключително лесно и често срещано човек да се сдобие с много книги, в което няма нищо лошо. Единствено това, че може в даден момент да се окаже, че няма къде да ги съхраняваме и да се изгубим сред всички тях.
Уверяваме ви обаче, че правилно подредените книги във всеки дом могат да създадат приятна атмосфера и да бъдат използвани по предназначение.

 

Как да създадем дом за книги нашия дом или да организираме по оптимален начин библиотеката си


Прегледайте цялата си колекция
Без значение дали сте трупали книги цял живот, или сте се презапасили с тях през последните няколко месеца/години, първо трябва да видите с какво точно разполагате, а след това да решите какво да запазите и какво да дарите или продадете. Изхвърлянето на книги не е вариант, но даряването им е нещо работещо и добро. Така че разгледайте цялата си книжна колекция и разделете книгите на такива, които ще запазите в личната си библиотека и на такива, които ще дарите.


Групирайте книгите си в различни секции и подсекции
След като решите кои книги със сигурност ще запазите, трябва да вземете решение и как точно да ги подредите или да ги организирате в секции и подсекции. А начините за това са много:


– По автори (както в книжарниците)
–  По азбучен ред
– По такива с твърди и такива с меки корици
– На сектори научна, художествена литература, готварски книги, енциклопедии, книги за себеусъвършенстване и т.н.
– Книги в по-добро състояние и по-стари и скъсани
– Книги, които вече сте чели и според настроението, което ви носят.


Подредете книгите си там, където най-много се нуждаете от тях
Това ще рече, че може да си имате малка библиотека във всяка стая. Готварските книги отиват в кухнята или в килера, любимите романи – на нощното шкафче или на малка библиотека в спалнята, книгите за майсторене на различни неща, за отглеждане на цветя и други подобни – на местата, където извършвате тези дейности – в килера, на терасата и т.н.


Използвайте оптимално вертикалното пространство
След като вече имате идея кои книги къде ще стоят, инвестирайте в полици и библиотеки, които да монтирате на стените в съответната стая или помещение у дома, за да спестите място. Има и етажерки или полици за книги, които стигат чак до тавана, както и такива със стъклени врати, които позволяват да виждате книгите си по всяко време, но и да ги предпазвате от праха вкъщи.


Поставете книги, които все отлагате да прочетете, на местата за почивка у дома
Може и да сложите бележка върху тях „Прочети ме“. Много по-вероятно е да стигнете до тези четива, когато те са ви на една ръка разстояние до дивана, люлеещото се кресло, на нощното шкафче до леглото ви и навсякъде, където прекарвате повече време за почивка. Може и на малка масичка до любимия ви стол у дома.

Любопитен въпрос: Замисляли ли сте се някога защо книгата, която се чете непрекъснато, се нарича „настолна книга“?

Организирайте детска секция с книги, за да запалите децата по четенето


Разбира се, най-подходящото място за тази библиотека е детската стая, наред с любимите играчки на децата или нарисуваните от тях картини. Това има значение за пробуждането на интереса на малчуганите към четенето. Препоръчително е детските книги също да бъдат организирани в различни секции, най-вече съобразени с възрастта на децата.