Истинска градина у дома

Живея в малък апартамент и балконът ни от години е част от кухнята. Колкото и да харесвам идеята за тераса, на която можеш да изпиеш сутрешното си кафе сред цветя и птичи песни, у дома това не е съвсем реалистично. От друга страна, аз не обичам да се отказвам от мечтите, малки или големи. Затова съм направила така, че вкъщи да има и цветя, и птичи песни, а усещането, че сме в градина, да не ни е съвсем далечно.

Направете си хранилка за птици

Дори да нямате тераса, може да закачите хранилката от външната страна на някой прозорец. Важно е обаче в близост да има дървета – само така ще се радвате на посетители на вашата хранилка.
За хранилката вземете най-обикновена пластмасова бутилка и на дъното й пробийте четири дупки една срещу друга. Промушете през дупките пръчки, дебели колкото малкото ви пръстче на ръката. Идеята е пръчките да стърчат кръстообразно от дъното на бутилката, така че птичетата да могат да кацат на тях. По желание под тях може да сложите отрязаното дъно от голяма туба за вода, за да не пада нищо на улицата.
Направете малки дупчици в бутилката над пръчките, от които пилетата ще кълват семките. Капачката пробийте по средата и завържете със здрав канап.
Почти сте готови. Сега остава само да купите слънчогледови семки и да напълните хранилката. До няколко дена хвъркатите ще разпространят новината, че е отворил нов „ресторант“ и ще се радвате на гости и песни всеки ден.
Всяка година по това време, когато листата на отсрещната топола близнат прозоца на кухнята ни, а отдолу зазвънти весела глъч от птичия ресторант, усещането, че живеем в самия център на града нежно избледнява.

Цветята

Тук може да се развихрите. Вече се предлагат толкова видове, че дори да имате капризно място за отглеждане на цветя, ще успеете да намерите поне няколко сорта, които да му пасват идеално. Аз имам специално място за цветя на един голям френски прозорец с хубаво южно изложение. Мислех, че мога да гледам всичко там, но се оказа, че не е точно така. Прекалено слънчевото място не е никак подходящо например за някои царствени представители като хортензията. Затова пък мушкатото и всичките му подвидове се чувстват уютно на слънце.
Миналата година открих моя любим сорт мушкато – казва се калиопе и е кръстоска между висящо и нискостъблено. Може да го срещнете и като „слонско мушкато“.  Има големи, плътни и сочни листа, а цветовете му са гигантски топки с тежки, царствени цветове. Не е никак претенциозно, но аз обичам да го глезя.
Независимо дали ще изберете за своя балкон калиопе или друг вид мушкато, имайте предвид, че ако оставите твърде много място за развитие на корените, то може и да не порасне на височина толкова, колкото бихте желали. Направете дренаж и осигурете обогатена почва. Макар че ще торите цветята си през цялото лято, е важно те да растат в качествена почва.
Ако имате мушкато от предната година, го почистете добре от старите листа и махнете издънките, които не идват от корена. Това е най-добре да стане на около 10 см над почвата, за да може разклоняването да започне от долу. Знаете, че по стеблата на мушкатото има нещо като възелчета – именно там трябва да стане рязането. Оставете 4-5 възелчета от основата по възможност. Не ползвайте ножица, защото тя нарушава тъканта. Аз ползвам тънко канцеларско ножче за целта. След това подрязване наторявам с тор, която съдържа азот. Понякога разтварям хлебна мая и черпя с нея моите цветя. Има и един трик,но е важно да не се прекалява с него – правете го само веднъж месечно. Разтворете в 1 л вода 1 капка йод и полейте с 50 мл от тази смес мушкатото. Ще ви се отблагодари в цветове.

Зелени подправки

Това е другото съкровище в моята малка градина на прозореца. Вкъществуването е по-ароматно и по-вкусно, когато можеш да си откъснеш пресен босилек, пресен джоджен или мащерка. А лимонадата на детето ми цяло лято има дъх на истинска мента.
Няма голяма философия в отглеждането на зелени подправки. В зависимост какво сте избрали, може някои от подправките да се комбинират и в обща саксия. Аз купувам от пресните подправки на Лидл и те са толкова непретенциозни, че дори ги отглеждам в по-хладните месеци вътре в кухнята. Средиземноморските подправки като мащерка, риган и розмарин нямат нужда от много поливане, но и при тях, и при другите подправки не е добре да допускате напукване на почвата.

Наслаждавайте се на зелени месеци и у дома! Защото пролет и лято ще дойдат пак и най-важното е да ги посрещнем отново всички и да бъдем здрави!

 

Мила Иванова, главен редактор на сайта mila.bg, блогър, писател