Как правилно да съхраняваме основни хранителни продукти

Да си бъдеш вкъщи – време за любимите хора и любимата храна. Но как да сме сигурни, че продуктите у дома ще бъдат свежи за максимално дълго време?

Варива и паста

Сухо и тъмно
Мястото им е в затворен шкаф. Препоръчително е да пресипете лещата, боба, ориза и пастата в специални контейнери, отколкото да стоят в опаковката. Най-добре е това да са кутии или буркани, които се затварят плътно с капак.

Месо
В хладилник
Най-добре е прясното месо да се съхранява на най-долния рафт в хладилника. Задължително е то да бъде опаковано, тъй като разопакованото месо може да попие от различни миризми в хладилника и да промени вкуса си.
Не забравяйте, че оставяйки в хладилника месото в чиния, срокът на годност значително намалява.

Пресни билки и подправки
В хладилник
Може и да ви се стори странно, но най-добрият и дълготраен начин да съхраняване пресни подправки в хладилника е като букет. Точно така, сложете ги в чаша с вода и покрийте върховете с прозрачен плик.

Зеленчуци

В хладилник
Най-важното правило при съхранение на зеленчуци гласи, че те в никакъв случай не бива да се мият, преди да се приберат в хладилника.
Всеки хладилник разполага с широка кутия на дъното. Това е и най-подходящото място за съхранение на зеленчуци като краставици, чушки, моркови и лук.
Не така обаче стои въпросът с доматите – най-добре е да се съхраняват извън хладилника, тъй като промяната от стайна температура се отразява на вкуса им.

Цитрусови плодове и банани
Стайна температура и хладилник
Портокали, мандарини или грейпфрути – противно на очакванията, мястото им не е в хладилника. Най-добре е да бъдат оставени на стайна температура в широка купа.
Бананите могат да се съхраняват в хладилник, но за да останат твърди за по-дълго, можем да увием дръжките им с найлонов плик.

 

Картофи
Сухо и тъмно + ябълка
Огромен процент от ястията включват като основна съставка картофите. А за да бъдат те свежи за дълго време и да не прорастват, е необходимо просто да ги съхраняваме на тъмно и сухо място, а за компания можем да сложим една ябълка. Тя ще абсорбира влагата от картофите и няма да им позволи да прорастнат.

 

Любимата сладост
На хладно
Мнозина смятат, че мястото на шоколада е в хладилника. Разбира се, той трябва да бъде на хладно място, но престоят му в хладилника и разликата в температурата променя цвета му и той става бял. Най-добре е да съхраняваме шоколада в затворен шкаф, който не е близо до никакви източници на топлина, като например фурна, парно или климатик.
Няма нищо по-хубаво от това да си бъдеш у дома!