Малки идеи за уютно вкъществуване

Уютът е субективно усещане. Има хора, които се чувстват уютно в разхвърляното, където именно всяко нещо, което не е на мястото си, им създава усещане за сигурност и спокойствие. И други, които намират чар в минимализма, в опънатия по конец чаршаф и в скърцащата от чистота ледена обстановка. Моят уют е в подредения хаос. В дома, който е малък, но всяка вещ има история и своя лична значимост. В бялото, но и в цветовете също. В малките детайли и в многото зелено. Идеите ми за уют са доста лични, но вярвам, че биха послужили за вдъхновение на някого да открие своята връзка с дома си.

Зелено

Използвам всевъзможни кътчета да имам по нещо живо и зелено. Освен саксиите с цветя, които имам навсякъде, обичам да „озеленявам“ с подправки, с клончета, със сукуленти. Живите подправки са целогодишно на перваза в кухнята и освен че създават красота, са естествен ароматизатор. Босилек, мащерка, мента, кориандър, те придават свежест и на най-скучното ястие.
Когато купувам пресни зелени подправки, които вече са отрязани, също ги слагам в красиви чаши из плота на кухнята. И най-обикновената китка магданоз, гушната между котлона и робота, създава истинска радост, когато се отнасяш към нея като към букет.

Шарено

Естетичната еклектика е пристан на много идеи и още толкова топлина. Оставила съм у дома всичко в бяло – стените, мебелите, вратите, за да мога да „рисувам“ с цветове в детайлите. Шарените бурканчета, освен че усмихват окото, са практични, понеже лесно асоциираш розовото със захар, зеленото – с чай от мащерка например, и бързо може да си дръпнеш което ти е необходимо. Цветните купи, чинийки, чаши също са ежедневен извор на настроение.

Красива посуда

Не е особено трудно да внесеш естетика на масата, ако си инвестирал в няколко красиви подноса, плата и чинии. Освен тях обичам да поднасям всичко на дървени дъски – и хляба, и самите гозби в съда, в който са сготвени, и мезета, дори и десерти.

Лампички и възглавници

Не съм ги броила, но сигурно вкъщи имам лампички да украся ученически двор, да речем, както и възглавнички за цял хотел. Лампичките създават магическа атмосфера. Имам големи топки лампи, които обрамчват половин стая по тавана й, имам и такива за елха, които съм сложила в големи буркани и служат за лампи, имам и малки лампички, които просветват тук-таме, на най-неочаквани места, и правят от къщата истински дом.
Не мисля, че е нужна голяма придобивка или промяна, за да разнесем уют в стаите на дома си. Понякога и клонче, откъснато от двора, и поставено в най-обикновената чаша, може да ни радва с дни. Важно е да усетим кои са онези най-малки неща, които ни носят същинската наслада, и да намерим мястото им вкъщи. Весело вкъществуване и останете здрави!

Мила Иванова,
Главен редактор на сайта MILA.BG, блогър и писател