Сега е моментът - да засадим билки и подправки на терасата

Любимите ни мерудийки от градината са сред онези чудни кулинарни добавки, които придават на ястията нотка на неповторима благодат и благоухание. Подредени и красиво аранжирани на терасата, те са истинска наслада за окото. Уют и жизнерадост за душата.
А сега е идеалното време да си направите един ароматен билков оазис на терасата. Не се плашете – много голяма част от мерудиите се гледат лесно и виреят на воля на балкона. Преди да запретнете ръкави и да превърнете терасата в пъстра градина обаче, трябва да избере правилните съдове за засаждане. Те трябва да са снабдени с достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода. В противен случай корените ще загинат. Най-добре е да заложите на керамични съдове, но и пластмасовите вършат работа. Трябва обаче да знаете, че пластмасата се нагрява силно през лятото и това може да се отрази пагубно върху растенията.

Ето и няколко билки и подправки, които можете да засадите на терасата още този уикенд:

Информация

Ароматен оазис с лавандула

Тази красива подправка се нуждае от широки саксии и лека, аерирана, и запасена с хранителни вещества почва. Тя обича слънцето, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от обилно поливане, окопаване и подрязване на стръковете след като прецъфти, като не трябва да се реже прекалено дълбоко.

Информация

Розмаринът – засадете, а не се чудете

Розмаринът е изключително непретенциозен. Единственото му изискване е торене всеки месец, свеж въздух и слънчеви лъчи. Понася сушата, но прекалено многото вода дори му действа зле.

Информация

Босилекът, без който салатата не е вкусна

Той изисква почва, обработена с торове, най-добре купена. Желателно е листата му да се опръскват с вода, най-вече сутрин. Полезен е и като активен гонител на комарите от дома през летния сезон.

Информация

Добрата стара чубрица

Най-обичаната подправка в българска кухня не е трудна за отглеждане в домашни условия. Тя е студолюбива, обича сухата, лека и наситена с варовик почва. Полива се умерено, едва след като почвата е видимо изсъхнала. Тя е една от малкото многогодишни подправки.

Информация

Мента

Ментата обича да бъде отглежда сама в саксията, защото ще прогони другите подправки. Ментата обича слънцето, но се чувства добре и на полусянка. Нуждае се от добър дренаж на почвата. За да се разклоняват растенията, е необходимо редовно да се подрязват. Сред най-благоуханните сортове се отличава ананасова мента, джинджифиловата и портокаловата.

Информация

Маточина

Друга известна със силния си аромат билка е маточината. Маточината расте най-добре от разсад, засаден на слънчево място. Нуждае се от редовно напояване. Добре е да е на място, което в следобедните часове е на сянка.

Информация

Риган

Това е едно от най-достъпните растения за отглеждане в саксии. Не е капризно, но предпочита повече слънце и умерен дренаж. Ако храстчето се оголи, е добре да се изреже ниско и да се остави на спокойствие няколко седмици. След това отново ще имате красиво, богато на листа растение.

Информация

Мащерка

Градинската мащерка е многогодишно растение, което заслужава поне една саксия на балкона ви. Научното му родово име е Тимус, което ог гръцки означава смелост, сила, мисъл. Значението подсказва и действието на растението върху човешкия организъм – тонизиращо и освежаващо. Растението се чувства добре в дълбоки, рохкави почви с достатъчно хранителни вещества. Подходящи за отглеждането ѝ са слънчевите, топли и сухи места, тъй като тя е топлолюбива.