Свежи идеи за домакинството със сода за хляб

Извънредното свободно време, с което разполагаме напоследък, е чудесна възможност да се погрижим за дълго отлагани неща. Да поглезим лицето и тялото си, да почистим бижутата, да освежим дома си.

Предлагаме ви няколко хитринки с достъпни средства, чийто ефект със сигурност ще ви донесе наслада и добро настроение.

 

Содата за хляб е продукт, който е неизменна част от всяко домакинство. Тя е царицата на почти всички тестени вкуснотийки и тайната съставка на много гозби.

Освен в готвенето обаче содата е незаменима също в козметиката и домакинството.

Информация

Почистване на лице

Содата за хляб има силно антибактериално действие, затова се използва често в процедурите за почистване на лице. Разтворете 1 супена лъжица сода за хляб в чай от лайка и направете парна баня за отпушване на порите. След това нанесете маска или крем за лице.

Информация

Инхалация

Разтворът от 1 с.л. сода за хляб и чай от лайка може да се използва и за инхалация. Действа безотказно при запушен нос. Внимавайте само с температурата на водата.

Информация

Напукани пети

Смес от 1 с.л. сода за хляб, 1 с.л. смляно кафе и 1 с.л. вода се втрива с масажни движения в ходилата. А ако преди това сме ги натиснали в топла вода с разтворена в нея сода за хляб, ефектът ще е още по-голям.

Информация

Релаксираща вана

Напълнете ваната с топла вода, добавете две-три лъжици сода за хляб и малко от любимото ви етерично масло. Освен че има антибактериално и релаксиращо действие върху кожата, содата ще почисти и канала на вашата вана, когато приключите.

Информация

Пилинг за ръце

Смесете 3 лъжици сода и 1 лъжици вода и имате естествен пилинг за почистване на ръце. Нанесете, разтъркайте нежно и изплакнете с топла вода

Почистване и избелване на зъби

Содата за хляб има меко абразивно действие и е чудесна за почистване на зъбен камък и неутрализиране на лоша миризма. Както всяко нещо не е хубаво да се прекалява, затова веднъж седмично може да почистите зъбите си със сода за хляб. Бъдете много внимателни да не нараните венците си. Содата има антибактериално действие и избелва зъбите.

Информация

Почистване на захабени повърхности

Комбинацията от содата с оцет или лимон е чудесно средство за почистване на мръсни повърхности.

2 лъжици сода за хляб и 4 лъжици сол се нанасят по повърхността на захабената печка или фурна. Престояват 20 минути и се отстраняват с чиста гъба. По същия начин се почистват захабени тенджери и тигани, без да се налага да използваме агресивни препарати.
Почистване на банята

Със сода за хляб може да се почисти банята. Поръсете замърсените повърхности, добавете няколко капки етерично масло (например чаено дърво, което има антибактериален ефект), след това почистете с гъба и банята отново ще заблести.

Информация

Отпушване на канали

Сместа от сода за хляб и оцет също така е верен помощник в отпушването на каналите. Един пакет сода за хляб се изсипва в канала и към него се добавя 1 чаша винен оцет. Изчаква се около час и се изплаква обилно с вода.

Информация

Почистване на килими

Содата е естествен почистващ препарат за килими. Поръсете малко сода за хляб върху килима, оставете да подейства за 15 минути и после съберете с прахосмукачка.

Информация

Полиране на сребро

В съд с вода се изсипва пакет сода, потопяват се сребърните бижута, както и една топка алуминиево фолио и се поставя на котлона. След като сместа заври, отстранете от котлона  и оставете докато се охлади. Бижутата отново ще блестят.