Висящите градини

Как палета, щайга и кокос стават цветарници  няколко свежи и оригинални идеи, за да има място за всичките ви цветя 

 

Всеки, който обича да отглежда цветя, рано или късно се сблъсква с един много сериозен проблем в живота си – няма място за цветята. Това е една от причините висящите градини да са освен красиво и доста практично решение на това неудобство.

Ето няколко интересни идеи, които можете да приложите и освен да освободите място (за още нови цветя, разбира се) да декорирате дома си неповторимо. Цветята могат да цъфтят и на стената, цветята могат да висят и от тавана, цветята можем да наредим и на корниз. Ето повече как да сбъднете вкъщи тези и още няколко свежи идеи, при това с почти нулеви разходи и усилия.

Картина – градина от палети

Картина – градина от палети

Палетите, от които можете да направите всякакви мебели, всъщност се оказват изключително подходящи и за цветарник. Има различни модели и размери палети, от които да избирате според своя дом и брой цветя. Цената им варира около 10 лева и вече можете да си поръчате и онлайн. Намерете вашия размер и вид, боядисайте го в ярък цвят или го оставете с цвета на дървото, но задължително лакирайте и съхранете материала.

Можете да закачите новия си проекто-цветарник на стената или да го подпрете на нея, но основното е, че в решетката имате място да разположите вертикално растенията си.

Картина – градина от палети

Ползвайте скарата като платно за вашата картина – градина като монтирате метални рингове, в които да поставите саксиите. За предпочитане е саксиите да са еднакви като големина и да съобразите тежеста им. Важно е, че диаметърът на ринга трябва да е по-малък от този в най-широката част на саксията, за да може да се задържи.

Същата красота можете да сътворите и с малки бурканчета, в които да засадите различни билки и да използвате функционално вашето произведението на изкуството. Мента, босилек, магданоз, розмарин ще придадат на картината и вечерята ви свеж аромат. А ако сте романтици част от бурканчетата ще оставите празни, за да ползвате за чаени свещи. 

Рафтче – щайга за цветя

За другия вариант на цветарник от палет ви трябват само още няколко дъски и пирони. Заковете дъските на едната страна на крачетата на скарата, така че да се получи дървено сандъче. Важното тук е да намерите сандъче за растенията си със същите размери, за да го „скриете“ вътре. Желателно е да подберете не много високи или висящи цветя за първите редове, за да не закриват красивите растения на следващия ред. И така от всяка „тераска“ на вашия цветарник може да наднича различно цвете, билка или подправка.

Още една идея с дърво и малък бюджет е тази с цветарник от...щайги. Практичната за много други неща вещ може да стане красива кутия закачена на стената, ако я боядисате със специална боя със състаряващ ефект и в светли тонове. Монтирайте я захваната за дъното и ползвайте така създаденото рафтче, за да наредите вътре цветя и декорация. Най-хубавото е, че можете да прибавяте още и още към конструкцията си. Стените на терасата ви са идеалното място за тази идея.

Рафтче – щайга за цветя 2

Корниз с подправки

Интересно ще бъде да наредите цветята и подправките си и на малък корниз, който да монтирате на стената в кухнята. Ще ви трябват още метални кофички и кукички, с които да ги закачите. Тази идея е идеална за кухня, защото подправките ви ще бъдат точно на една ръка растояние. При това красиво декориращи стаята.

Рафтче – щайга за цветя 2

Ако си мислите, че макрамето, което помним да виси на терасите от близкото минало, е демоде - грешите. Можете да си купите или да се пробвате да оплетете свое, а за да придадете още по-красив вид на висящата си саксия – обвийте я с канап. Ще ви трябва лепило и 5 минути, през които да обвиете плътно канапа около обикновената саксия. Ето, че тя вече е бутикова и съвсем в духа на съвременната мода с естествени материали. За същата цел можете да ползвате и зебло, но без да го лепите – стегнете с панделка от канап в горната част на саксията.

Корниз с подправки

Кокосът – още един начин на употреба

И черешката на тортата...всъщност е кокосът на градината. Ето една био идея – използвайте кокоса за декоративна саксия, за да скриете в него друга. Висящите видове или малки екзотични цветя са за предпочитане да растат от вашия кокос. Използвайте дебела тел, за да избработите дръжката, на която кокосовата ви градина ще виси.