Как да подготвим оптимален списък за пазар?

Никога досега не сте пазарували с помощта на предварително подготвен списък? Време е да започнете. Защо? Ще спестите време, пари и нерви. И няма да забравите нищо, което ви е необходимо. Вижте нашите пет съвета за това как да съставите идеалния списък за пазаруване.

 

1. Направете си „шаблон”. Има продукти, които купувате, ако не всеки ден, то през ден. Запишете ги най-отгоре и уточнете точното количество, което ще ви бъде необходимо. То зависи от навиците ви и броя членове на семейството.
Например: 1 хляб, 2 кисели млека, плодове, зеленчуци.

 

2. Проверете наличностите у дома, преди да попълните списъка си. Погледнете в хладилника и в килера. Ако нещо е със срок на годност, който ще изтече скоро, потърсете рецепта, по която да го сготвите. И запишете в списъка продуктите, които ще ви бъдат необходими допълнително.

 

3. Помислете за седмично меню – закуска, обяд и вечеря. Можете да го съобразите с промоциите на магазина, от който обикновено пазарувате. Пресметнете какви и колко продукти ще ви бъдат необходими. Запишете ги в списъка. Ако се научите да планирате менюто си, ще пестите време и ще изхвърляте по-малко храна.  

 

4. Разпределете продуктите по категории. Започнете с хлебните изделия, после добавете плодовете и зеленчуците, колбасите, месото, плодовете и зеленчуците. Така ще можете да си направите точен маршрут в магазина и няма да се мотаете от щанд на щанд.

 

5. Задължително пресметнете бюджета, с който разполагате предварително и направете така, че продуктите от списъка ви да се вместят в него. Важно е да имате „таван”, за да избегнете излишното разточителство.

 

И за финал – ако стоите пред рафта с шоколада, но той не е в списъка ви с нужни продукти – един съвет – вземете си някой, който има по-високо съдържание на какао и се усмихнете. Само няколко блокчета ще ви накарат да се чувствате по-щастливи, а това е важно, нали?