Квасен хляб в домашни условия от А до Я

Знаете ли кога усещате вкусът на истинския хляб?
Когато го няма.

Квасен хляб

Квасеният хляб е бил наша основна храна от векове. За да си го приготвите е нужно само малко желание и да не забравяте важните детайли.
На първо място това е приготвянето на самия квас.
За това са ви необходими само изворна вода и брашно, което задължително трябва да е пълнозърнесто. Бялото, рафинирано брашно НЕ съдържа необходимите за развитието на „полезните бактерии“ вещества. По същия начин и пречистената с хлор вода от чешмата. Тя ги убива и НЕ позволява „захващането“ на кваса.

И така, сипете половин чаена чаша от брашното в дълбока купа или буркан и налейте още толкова вода.

 Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Доливайте по малко вода до получаването на каша, малко по-гъста от боза. Покрийте съда с марля и оставете на топло място. Бъркайте по няколко пъти на ден, за да аерирате сместа.

Квасен хляб в домашни условия от А до Я
Квасен хляб в домашни условия от А до Я
Квасен хляб в домашни условия от А до Я

Имайте търпение! Процесът на захващане на квас зависи много от околната температура и микросреда, затова бъдете упорити. Ежедневно добавяйте няколко супени лъжици  брашно и още вода, толкова, колкото е необходима за поддържане на консистенцията на кваса. Ако сместа изпълни съда, преди да е станал квасът, отстранете малко количество от нея и продължете да „захранвате“. С времето тя ще започне да образува малки балончета. Готовия квас се познава по това, че сместа шупва, надига се и придобива характерна, леко кисела миризма.

Това е моментът, в който трябва да спрете да „захранвате“ кваса и да отделите необходимото количество за замесване на хляб.
За него отново ви трябва хубава изворна вода.  И освен водата - брашно. Тук вече можете много да импровизирате, но спазвайте правилото, колкото по-истинско, т.е. пълнозърнесто, толкова по-добре се получава. А дали от лимец, жито, овес, ръж или някаква смес, избирайте според вкусовете си. В брашното не трябва да има добавени подобрители или набухватели (каквито са готовите за хляб смеси).

 

Информация

И така, рецептата:

300-350 мл. вода (различните брашна поемат различно количество вода)
500 грама брашно
Една чаена лъжица мед
Една чаена лъжица сол
Една супена лъжица олио
Квас 100/150 мл.

В дълбока купа сложете брашното. Направете кладенче и сипете кваса, солта, меда и олиото. Добавете половината вода. Започнете да бъркате, като постепенно добавяте останалата вода.

 

Размесвайте до получаването на меко тесто. Квасеното тесто се характеризира с това, че е лепкаво, затова когато хубаво омесите съставките, оформете тестото на дъното на купата. Намажете го с малко вода и го покрийте с влажна кърпа.

Квасен хляб в домашни условия от А до Я
Квасен хляб в домашни условия от А до Я
Квасен хляб в домашни условия от А до Я

Така приготвеното тесто се нуждае от 7-8 часа, за да втаса добре. Ако искате да ускорите този процес, можете да премесите 3 пъти на интервал от 40 минути. След третото премесване прехвърлете тестото в съда за печене. Изберете дълбока тава, която има правилно топлоразпределение – за препоръчване е керамичен или чугунен съд, подходящ за количеството тесто. Намажете обилно дъното с олио. Не се опитвайте да формирате питка, ако тестото не позволява. Прехвърлете го така, че да покрие дъното.

Печенето е най-добре при ~150 градуса за около час. Готовността се проверява лесно с дървена клечица - дупчите и виждате дали има нещо залепено. Ако клечката е чиста, хлябът е изпечен. Не забравяйте да оставите хляба да изстине спокойно. И го завийте с кърпа. Да Ви е сладко!

Ако сте стигнали до сладкия момент да вкусите от вашия хляб с квас, то има и още една добра новина!
Не изхвърляйте остатъка от кваса!
От него ще направите подкваса, която следващия път за ден-два ще ви даде готов квас!


Ето как:
В останалия квас добавете достатъчно пълнозърнесто брашно (по ваш избор), за да получите твърдо тесто. От него оформете малки питки (да се събират в дланта ви) и оставете върху дървена дъска да изсъхнат. Когато се втвърдят добре, ги приберете в хладилника в подходяща кутия.
За да захванете от тях квас, е неодходимо да извадите една такава питка и да я сложите в купа с вода (колкото да я покрие). Когато питката отново омекне, добавете брашно (пълнозърнесто) до получаване на рядка каша. Оставете да престоява (на топло), като бъркате и „захранвате“ сместа по познатия ви начин. Сега за ден-два ще имате чудесен квас за хубав хляб.