Много вкусен и много лесен козунак, приготвен с миксер

Великден е! Животът се събужда за ново начало, дните стават дълги и изпълнени със слънце. А какво по-хубаво от това да изпълним къщата с аромат на вкусен и сладък козунак!

Приготвянето на този любим сладкиш е времеемко и трудно и той не присъства всеки ден на трапезата. Чували сте, че тестото трябва да се меси с часове и да се удря неколкократно в плота, за да се получат така желаните конци.

Днес ще ви предложим една малка хитрина, с която всичко това вече не е необходимо.

Използвайте миксер! Отнема не повече от десет минути, а резултатът е съвършен!

Важно е да спазвате последователността на прибавяне на продуктите и да използвате ниска степен на миксера. Можете да приложите техниката, с която да заместите месенето, към всяка рецепта за козунак.

Вижте нашето предложение:

Информация

Необходими продукти:

1,2 kg брашно
4 яйца и един жълтък (белтъкът е за намазване)
Захар 300 g
3-4 лъжици с връх кисело мляко (разредени с около 100 мл  гореща вода)
Олио (може и зехтин) около 50-70 ml и масло около 50 g
1 лъжица ракия (може и друг вид алкохол)
1 лъжица сок от лимон
2 пакета суха мая
Кората на 1 лимон (измита добре)
Есенция Ром
Есенция Ванилия

Начин на приготвяне:

Информация

Лайфхак 5

Маята се смесва с малко брашно, захар и около 250 ml топла вода, до консистенция на боза, и се оставя на топло, да се активира

Яйцата, заедно със захарта, се разбиват с миксер, докато стане пухкав крем

Добавят се всички течни съставки (без мазнината) и накрая брашното

Разбивайте на ниска степен всичките съставки за 5 min

След като тестото вече започва да се оформя, на тънка струя се добавя мазнината и се разбива с миксера още 5 min.

И това е! За десет минути козунакът е замесен и конците вече се виждат.

Оставете тестото да втаса за около час.

Използвайте различни плънки, според вкуса си – шоколад, локум, стафиди и сплетете на красива плитка.

Оформеният козунак, намажете с белтък и изпечете във фурна на около 190o.