Тайната сила на подправките

Тайната сила на подправките 3

Знаете ли коя е тайната съставка, която превръща обикновеното ястие в шедьовър?Това е Нейно величество Подправката!Щипка чубрица, лъжичка червен пипер или клонка мащерка – подправките са онези „магьосници“, които могат да направят едно ястие наистина вкусно,пикантно и различно.Знаете ли обаче какви са тайните им сили и как да ги използвате?Ето няколко любопитни факта за тях:

 

Черен пипер

Неслучайно черният пипер е втората основна подправка, след солта, за почти всяко ястие. Можете да го използвате както смлян, така и на зърна. Ако предпочитате първия вариант, ви преоръчваме да го смелите, непосредствено преди да го добавите в ястието. Поръсете с него в последния момент, за да постигнете най-добрия пикантен вкус, защото при продължителна термична обработка, той губи от аромата си. И най-важното – не прекалявайте с количеството.

Червен пипер

Червеният пипер е другата универсална подправка, на която си заслужава да обърнете специално внимание. Можете да я прибавите към всяка супа, рибно, месно или дори постно ястие. Един ценен съвет: поръсвайте червения пипер по време на приготвянето, защото по време на термичната обработка той освобождава пълния си аромат. Също така не ви съветваме да го запържвате в горяща мазнина, тъй като вкусът му става горчив. Изсипвайте вода или бульон, веднага след като сте прибавили червения пипер в мазнината. Трябва ви само една щипка и ястието ви ще бъде променено. Сушените червени чушки, смлени на прах, са подправка, която може да донесе нотка сладост на вашето ястие.

Босилек

Босилекът (или както го наричат още „Царят на подправките“) може да бъде използван свеж или сушен. И в двата случая ястието ви ще има феноменален вкус, но ако изберете свеж босилек, ароматът му ще е много по-силен. Тази подправка е истинският символ на италианската кухня, тя е задължителен елемент от пастата, пицата и салатите. Босилекът е основна съставка и при пестото.

Днес ви напомняме – направете си домашно песто от босилек (слагате свежи листенца, малко кедрови ядки, сол, зехтин, пармезан и малко чесън) и подправете салатата от домати с моцарела.

Магданоз

Магданозът е най-свежото допълнение, което можете да прибавите към почти всяка салата, супа или друго топло ястие. Всъщност, дори има и прекрасни рецепти за супа от магданоз. Най-важното, което трябва да знаете за него е, че се слага в ястието като последен щрих, за да остане свеж.

 

Тайната сила на подправките

И все пак, нека не забравяме някои основни правила за съхранението на любимите ни сухи подправки. Важно е да знаете, че горещината, светлината и влажността на въздуха могат да повлияят пагубно върху вкуса им.Ако искате те да придадат най-ароматния вкус на храната, трябва да ги съхранявате в шкаф, далеч от източници на топлина и светлина.