„Мамо, искам да помогна!“, провиква се малкото човече от детската стая. А ти точно трябва да сложиш обяда на печката. В съзнанието ти се появява една кухня за чистене. Няма страшно, има си предимства.

Децата обичат да са около родителите си, а когато сте заедно лесно ги държиш под око. Възползвай се да ги запознаеш с важни неща за храната и продуктите, от които се приготвя. Научи ги да ценят съставките и да ги използват по предназначение.
Събери предварително рецепти за детски ястия, които ще се харесат на твоите малчугани – така винаги ще имаш подръка някоя добра идея.

„Искам сам!“ – разреши на детето да смесва, разбърква, поръсва...

Как да постъпиш, ако двегодишното дете иска да прави всичко самò? Просто му подбери по-прости задачи, които може да изпълни с успех и без да си развали настроението.

Децата са отличници в смесването на продукти, поръсването на сирене върху запечени на фурна ястия или бъркането с лъжица на брашно в купа. Малките помощници могат също така да нарежат на дребно меките плодове с кръгъл детски нож.

Добро настроение се създава и когато детето има възможност да взима решения. Червената или синята купа иска да използва?
С лъжицата за готвене ли предпочита да бърка, или с телта за разбиване? Може да участва и в други кухненски дейности – да настрои електрическата везна, да пусне кухненския робот, да включи миксера. (Ако не предвиждаш скоро да правиш ремонт, внимавай бъркалките на миксера да са поставени достатъчно дълбоко в купата!).

Тенджерите и домашната музика

Ами ако детето започне да хленчи и не иска да се занимава повече?

В кухнята има достатъчно други неща за вършене, освен приготвянето на храната. Например избиране и сгъване на салфетки, занасяне на приборите до масата или рисуване на пъстра картинка върху кухненската маса.

Едно подходящо забавление е изпразването на кухненските чекмеджета. За целта напълни долните чекмеджета на кухненските шкафове с пластмасови купи, затварящи се кутии и тенджери. Купите бързо ще се превърнат в клатещи се кули, кутиите – в тайно скривалище за кубчета. Относно тенджерите… всяка тенджера е идеална за барабан! Да, това е моментът, който изисква здрави нерви, но междувременно яденето сигурно вече е готово.  

 

Предлагаме ти една лесна за изпълнение рецепта!

Бананов десерт с извара и ванилия

Продукти за четири порции:

  • 3 много добре узрели банана
  • 500 g извара Pilos
  • половин шушулка ванилия Belbake
  • малко газирана вода
  • мед „Родна стряха“ за повече сладост

Нека детето започне, като обели бананите и ги нареже на дребни парчета с детско ножче върху една дъсчица. Приготви му голяма купа за разбъркване.

Междувременно разполови с остър нож шушулката ванилия, издълбай сърцевината и я прибави към нарязаните банани.

Сега е ред на изварата да бъде добавена в купата – даже и това се удава на малки деца. Ако някоя пръска попадне на лицето, няма страшно. Полезно е за кожата!

Нарязаните банани, ванилията и изварата разбъркайте заедно с ръчен миксер. За повече сладост сложете малко мед. Накрая добавете и голяма глътка газирана вода, която прави изварата много пухкава. Добър апетит!