3 семейни мисии, които да си поставим през май

Май е един от любимите ни месеци. Топъл е, но не прекалено. Зелен е. Изпълнен е с любов. И дава началото на живот.

Предлагаме ви три забавни семейни мисии, с които да се забавлявате, опознавате и обичате.

Информация

Мисия градинари

Първата е посветена на природата. Снабдете се със семена. Може на цветя, може на зеленчуци. Купете си две сандъчета. И ги засадете заедно. Всеки член на семейството трябва да има своя отговорна задачка. Един да направи дупчиците, друг да пусне семената, после да ги покриете с почва, да полеете. Можете да изработите малки табелки. Всеки ден можете да следите как се развива семейната ви градина. И да споделяте радостта от промяната.
Хубаво е да си направите график и всеки ден някои от семейството да влиза в ролята на градинар, за да полива малката ви „градинка“. Това учи децата на отговорност, а и когато растенията се развият давате пример, че с труд и постоянство, всичко се случва.
Ако всеки вторник и четвъртък например детето е градинар, то ще приеме ролята си с изключително вълнение. Така показвате на децата, че могат да се справят със задачите наравно с възрастните.

Информация

Мисия готвачи

Децата обожават да готвят. Особено, ако го правят заедно с големите. Те се чувстват щастливи, когато им позволите да режат, да месят, да бъдат част от процеса, а не просто консуматори. Можете да приготвите вкусна и лесна питка. Първо, няма да имате нужда от много продукти, второ – прави се лесно, и трето – ще я хапнат още докато е топла. А по време на месенето ще откриете колко е забавно да правите всичко заедно, вместо да ги изолирате, за да не изцапат или да не се ударят. Научете ги да се чувстват добре в кухнята. Ще им бъде полезно и когато пораснат. Когато сами правят нещата или заедно с тяхното семейство. Всъщност, не бива да подценявате децата, те са вродени таланти и могат да се включат с ключова роля и в далеч по-сложни рецепти. Всичко, което трябва да направите е да им вдъхнете кураж и да ги накарате да повярват, че могат да се справят не по зле от вас!

Информация

Мисия разказвачи на приказки

Приказките обясняват живота. Те са забавни. Те са поучителни. И са супер начин да завършите деня в една много приятна домашна атмосфера. Изберете си няколко любими – на децата и на вас. И всяка събота вечер през май ги разказвайте преди лягане. Можете да го правите заедно. Един започва, друг продължава... И така – до края. Тук също можете да си направите график, като всеки участник в семейната мисия трябва да има конкретна роля. Направете си месечен план и нека всяка седмица да е посветена на някого. В седмицата на мама тя избира любимите си детски приказки. В седмицата на татко може да се разказват истории за детски пакости и за игри отпреди 30 години. А седмицата на децата се посвещава на любимите приказки и книги на най-малките.

Сигурно и на вас ще ви хрумнат идеи за семейни мисии. Не ги слагайте на рафта с надпис „някой ден”. Направете ги сега. И открийте радостта да бъдете със семейството си.