Как играем у дома?

Автор: Мария Пеева / Мама Нинджа

 

Мога и за сто да ви разкажа, но тъй като тази поредица някак тръгна все с по пет идеи, сега ще ви предложа пет вида игри, които са ни любими и ни разнообразяват в дните и вечерите, прекарани у дома. Като е извънредно положение, не пречи да си го направим и извънредно забавно!

Информация

1. Традиционните игри

Когато карантината започна, разрових кутиите с игри у дома и открих, че ни липсват частите на старото „Не се сърди, човече“. На бърза ръка се сдобихме с ново, което децата грижливо пазят от кучетата. Но признавам, че не съм очаквала толкова страсти да се разгорят покрай едно най-обикновено „Не се сърди, човече“. Ама то и името му не е случайно все пак. На снимката виждате един доволен от победата младеж. Победената му майка зад камерата хем се сърди, хем се смее. Покрай нея големите изровиха шаха и таблата, монопола и пъзелите. Никога не е скучно, когато у дома има настолни игри.

Информация

2. Игрите на новото време

Децата ги знаят отдавна, а сега ги научихме и ние с баща им. На компютъра, конзолата и телефона – толкова са много. Позволихме си да отделим малко време за тях, забавата е невероятна. Майнкрафт, Супер Марио Парти, Броул Старс, Фортнайт… Играем ги в група и мен винаги ме бият, но ставам все по-добра и до края на извънредното положение не се знае кой кого. Опитайте и внимавайте – пристрастяващо е!

Информация

3. Игрите, свързани с отгатване и асоциации

Винаги сме ги обичали, а сега още повече. Ако сте ги позабравили, ще ви подсетя за няколко: игри на държави или професии или животни, бесеница, бикове и крави, на филми или книги. Могат да се играят и отборно, ако по-малките не успяват да се включат адекватно.

Информация

4. Игрите за уморени майки и татковци

Това е за случаите, когато наистина нямаме сили и енергия, а децата кипят от нетърпение да правят нещо интересно. Ето няколко примера за такива:

Пепеляшка
В пластмасова купа смесваме макарони, боб и леща. Даваме на детето три купички и го молим да сортира зърната и макароните във всяка от тях.

Що е то?
Детето рисува с пръстче фигури, цифри, букви по гърба ми. Аз трябва да ги отгатвам. Може да пробва и с цели думи.

Топло и студено
Детето търси предмет, който предварително съм скрила някъде из къщи, а аз го насочвам с „топло“ и „студено“.

Информация

5. Корона Гейм

5. И накрая предлагам на вниманието ви една игра, която ние си измислихме и я назовахме „Корона Гейм“. Може да я приспособите към своето семейство. Обещавам ви, че ще ви бъде интересно и забавно. Може да си я направите с подръчни средства у дома. Ще ви трябват лист, който да разграфите с цветни квадрати или да принтирате, зарче и няколко пионки или фигурки.


Целта на играта е първи да стигнеш до края. Ако играчът попадне на квадратче с определен цвят, трябва да изпълни предизвикателство. Ние измислихме следнитe:

Зелено предизвикателство: Направи 5 коремни преси

Оранжево предизвикателство: Направи 5 лицеви опори
Синьо предизвикателство: Отговори на въпроса на член от семейството по твой избор

Червено предизвикателство: Изпълни желание на член от семейството по твой избор
Черно предизвикателство: Върни се от начало

Жълто предизвикателство: Разсмей компанията


Пробвайте, като можете да промените правилата или да изберете свои.

И една последна идея. Победителят в настолните игри може да получи и реална награда – например да определи какво ще се сготви за вечеря или дори да бъде „господар на къщата“ за един ден!

 

Препоръчвам ви да погледнете и как спортуваме у дома, а скоро очаквайте и да ви разкажа как работим у дома.

За автора:

Мария е майка на четирима сина, щастлива съпруга, нестандартна свекърва и любяща баба. Освен това е стопанка на три кучета и котарак с гръмкото име Фройд, когото нарича семейния психолог. Има две издадени книги и е създател на любимия блог на хиляди български жени - Мама Нинджа

Снимки личен архив, фотограф – Ивелина Чолакова