Как оцеляваме у дома

Автор: Мария Пеева / Мама Нинджа

 

Благословена съм (или наказана – зависи от гледната точка) с голямо семейство, което не е съвсем обичайно за нашите ширини и времена. Имам четирима сина, снаха и внуче, любящ съпруг и цяла зоологическа градина от три кучета и котка. Можете да си представите каква весела лудница е у нас дори и без извънредно положение. В конкретната ситуация обаче имам едно предимство. Оказах се добре подготвена за нея, защото повече от 10 години вече работя у дома и съм си създала някои полезни навици, които много ми помагат.

 

Тук ще ви разкажа най-важното: Как оцеляваме у дома.
Защото, съгласете се, нищо друго няма значение, колкото да съхраним здравето си – физическо и психическо. Ето и моите пет простички правила за това.

Информация

1. Колкото – толкова

Последните две седмици подложиха на изпитание всички ни – и млади, и възрастни, и родители, и деца, и работещи, и домакини. Най-важното в такъв момент е да снижим очакванията – и към домашните, и към себе си.
Можем ли да сме едновременно учители, родители, да сготвим и да си свършим работата, да следим новините, но и да отделим време на децата, да изглеждаме добре, но и да се грижим за домакинството? Ако можем, прекрасно. Със сигурност има хора, които се справят. Те обаче не са на моята планета. За себе си аз решавам да поема тол-кова колкото мога и да не хабя нерви, ако къщата ми не е идеална точно днес, ако не свърша всичката си работа, или ако детето не си направи домашното по география за отличен. Колкото успея – толкова. По-важно е да сме спокойни и да се разбираме. Което води до следващата точка.

Информация

2. Структурирай

Ако денят има план и структура, за всички ни е по-лесно и се свършва много повече работа. А най-вече сме и по-спокойни. Когато децата останаха в грипна ваканция, направихме програма за деня, която после пригодихме и към онлайн обучението. Денят върви много по-леко и организирано, когато имаме дневен режим, задълженията са разпределени и всеки носи своята отговорност да ги изпълни.

Информация

3. Забавлявай се

Хубавото на режима е, че понякога може да се нарушава. Ето, примерно днес се успахме. Ако всеки ден се успиваме, изобщо няма да е забавно, дори ще е притеснително и рано или късно ще ни доведе до хаос и дезорганизираност. Но когато се случи веднъж, е приключение. У дома се стараем да превръщаме в забавление всяка дреболия. Правим си семейни киновечери, състезания, облози и предизвикателства, настолни игри и онлайн купони с приятели, планираме бъдещите почивки и обсъждаме предишните. Светът може и да е на пауза, но нашият живот не е.

Информация

4. Пази се

Да не забравяме защо всъщност започваме тази поредица – защото сме в извънредно положение и си стоим у дома. Основната цел на извънредното положение и всички мерки на социална изолация е една – да опазим здравето ни - нашето и на обществото – докато бъдем готови да се срещнем с вируса. Затова се пазим. Излизаме само при необходимост, почистваме редовно, храним се здравословно, спазваме висока лична хигиена. И не на последно място, говорим с децата, за да разсеем излишните им страхове и да ги научим на важните здравословни навици. Следим какво се случва, но не се вторачваме само в лошите новини, а фалшивите избягваме.

Информация

5. Обичай

Моят дом е моята крепост, гласи старата поговорка. А аз бих добавила „моята крепост на обич“. Да не го забравяме.

Много е лесно в кризисна ситуация да потърсим отдушник в най-близките си, да насочим тревожността си и раздразнението си към хората, които ни обичат най-много. А редно ли е да го правим и дали ще ни помогне? Точно обратното. Затова на помощ идват хубавите думи: извинявай, моля, благодаря, и най-вече „обичам те“. Повтаряме си го по-често от обикновено не защото се обичаме повече от обикновено, а защото имаме нужда да го чуваме повече. И повярвайте, помага и изтрива лошото настроение за секунда. Може би защото е истина.

Не сте сами, мили хора, всички сме заедно в това изпитание и затова заедно ще се опитаме да извлечем най-доброто от него. Ние, от се-мейство Пееви, си имаме една мъдрост, която си повтаряме винаги в кризисни моменти и тя е следната:
Нищо не е страшно, ако някой ден можем да го разкажем на прияте-лите си, на сладка приказка и вкусна трапеза, и да се посмеем заедно.
И така гледаме на всички трудности в живота ни. Докато сме заедно, живи и здрави, всичко ще е наред.
В следващите ми две истории ще ви разкажа как се забавляваме у дома и как спортуваме у дома. Бъдете здрави и останете у дома с ус-мивка.

За автора:

Мария е майка на четирима сина, щастлива съпруга, нестандартна свекърва и любяща баба. Освен това е стопанка на три кучета и котарак с гръмкото име Фройд, когото нарича семейния психолог. Има две издадени книги и е създател на любимия блог на хиляди български жени - Мама Нинджа

Снимки личен архив, фотограф – Ивелина Чолакова