Как работим у дома

Автор: Мария Пеева / Мама Нинджа

 

Вече ви разказах как оцеляваме у дома, как се забавляваме, как играем и как спортуваме. Време е да споделя и как работим у дома, защото би било прекрасно, ако карантината минава само в шеги и закачки, но, уви, не е така. Налага се и да работим, поне докато измислим начин да фотосинтезираме.
 

Преди много години, повече от 10 вече, реших да работя у дома. Разбира се, хубавото е, че професията ми го позволява, преводач съм. Когато забременях с третото си дете, реших, че повече няма да се връщам в офиса. В началото ми се струваше страхотна идея, после се сблъсках с проблемите на това да си едновременно домакиня и работеща майка. И накрая, както се казва, му хванах цаката. Много е вероятно вие вече да сте открили собствените си решения през последните седмици, докато работите и гледате деца у дома. Ако ли не, може би моите ще ви помогнат. Всички са изпитани на личен гръб и вършат работа.

Информация

1.

Организирайте програмите на всички и ги съобразете една с друга, като приоритизирате. Ако ползвате едни и същи устройства, това трябва да се вземе предвид. Може да изготвите семеен график, който да сложите на видно място. Нека децата се включат в изготвянето на режима, това ще им помогне да са по-съзнателни в спазването му. Ако имате възможност, обособете си кът вкъщи, който да бъде вашето работно място.

Информация

2.

Ето някои примерни занимания за децата през времето, в което сте служебно ангажирани. Опитайте да им обясните, че докато вие работите, те могат също да работят. Това ще им се стори интересно, защото децата обичат да са като нас, големите.
 

Учебни часове и онлайн курсове, ако децата са ученици.
Хоби и творчески игри за малките според интересите им – могат да нарисуват и надпишат красива картичка за баба, дядо, приятели и роднини, да подреждат колекции, снимки, играчки.
Конструиране за малки и големи – независимо дали ще работят с конструктор, с кубчета или с подръчни материали, това винаги е интересно.
Игри с вода за малките - могат например да измият, подсушат и подредят всичките си играчки.
Четене или слушане на аудио книги – подходящо и за малки и за големи.
Подреждане на пъзели.
Технологични игри.
Писане на домашни и учебна подготовка.
Спорт – намерете подходяща програма онлайн, ако няма предвидена от училище.
Водене на дневник за по-големите – но трябва да им обещаете, че няма да го четете.

Информация

3.

Тази точка е много важна и за мен се оказа ключова. За да ви оставят децата да поработите на спокойствие, те трябва преди това да получат една добра доза родителско внимание. С ядосване и забележки няма да стане, повярвайте. Но ако преди това им отделите само половин час истинско внимание – да поиграете с тях на любимата им игра, да им почетете, да порисувате заедно или дори само да си поговорите – усилието ще ви се отблагодари.

Информация

4.

Делегиране. Един от основните ми проблеми, когато останах да работя вкъщи е, че всички автоматично приеха, че щом съм у дома, между другото ще свърша сама и цялата домакинска работа. Само че това изобщо не е малък ангажимент и отнема доста време. За да сме продуктивни професионално, се налага да има разпределение и на домакинския труд. Обсъдете със семейството си спокойно и без обвинения кой какво може да поеме. Ако се налага, направете график и за това.

Информация

5.

Време за работа, време за почивка. Имаше период, когато реших да работя нощем, за да мога през деня да съм „свободна“. Това е работещ вариант, ако се случва веднъж месечно, за някакъв спешен проект, но в дългосрочен план, води до изтощение, изнервяне и може много сериозно да навреди на здравето. Съветвам ви да не прибягвате до него. Още в първата статия на тема „Как оцеляваме у дома“ ви бях написала, че тези дни следвам принципа „колкото – толкова“. Няма нищо фатално, ако детето не си е написало домашното или аз закъснея с половин час или ден. Напротив, фатално би било, ако допуснем престоя на семейството у дома да се превърне в драма.

Как бих искала да си спомняме след пет години за този период от живота ни?
„Ти помниш ли как крещя като луда, мамо, само защото украсих детската?“
Не.
Предпочитам да е „Помниш ли как изрисувах гардеробчетата в детската и ти толкова много се смя?“

За автора:

Мария е майка на четирима сина, щастлива съпруга, нестандартна свекърва и любяща баба. Освен това е стопанка на три кучета и котарак с гръмкото име Фройд, когото нарича семейния психолог. Има две издадени книги и е създател на любимия блог на хиляди български жени - Мама Нинджа

Снимки личен архив, фотограф – Ивелина Чолакова