Как се забавляваме у дома

Автор: Мария Пеева / Мама Нинджа

 

Едно време мъдрата ми и много набожна баба обичаше да казва, че дяволът обича хора без работа. Разбира се, тогава не разбирах какво има предвид, но тя, дребна, слабичка и съсухрена, остана вярна на мотото си до края. Не мога да си спомня тази жена някога да съм я чула да се оплаче или да съм я видяла да лентяйства. Дори в редките случаи, ко-гато се настанеше пред чернобелия телевизор, ръцете й пак не спираха - твореше истински чудеса на една или две куки за многобройните си внуци, синове и снахи. Тази моя баба си отиде в съня си, спокойна и здрава, на 98 години, като до последния ден въртеше кухнята и се грижеше за правнуци. На нея съм кръстена и обичам да следвам примера й и да се „намирам на работа“.

 

За един деен човек да бъде затворен в дома си, в социална изолация, без никакви забавления и занимания, би трябвало да е същински ад. Но социалната изолация не значи затвор и в съвременния свят е също тол-кова лесно да работиш в дома си, както и да си създадеш забавления у дома. Защото ако едно време светът започваше зад вратата, то днес е много лесно да го поканим вътре, в нашата собствена крепост и вместо ние да станем част от него, той да стане част от нас. Когато се налага и за колкото време се налага.

 

Това са нашите пет лайфхака за забавления на цялото семейство:

Информация

1. Тематични вечери

Както в предишната статия споделих, много е полезно да има структура и някакъв режим, който семейството да следва. Това създава организация и структура, дава ни цел и смисъл. У дома например сме си опре-делили ден от седмицата за семейна киновечер. Обсъждаме филма, който ще гледаме заедно. Ако има спор, теглим чоп кой ще го избере. Имаме и културна вечер. Сега много театри и опери предоставят свободен достъп онлайн до прекрасни и вдъхновяващи постановки. В неделя си организираме „ресторант“, защото преди винаги излизахме да се храним навън за обяд. Сега се обличаме красиво и подреждаме масата по-тържествено от обичайното, за да пренесем ресторанта у дома. На момчетата им хрумна, че можем да готвим дори и регионална кухня, за да е по-интересно, така че тази неделя ще бъдем на „китайски“ или „индийски“ ресторант.

Още идеи за тематична вечер:
Вечер на таланта, в която всеки член от семейството пее или прави ня-какъв номер.
Театрална постановка – избирате си малка пиеса, разпределяте ролите и ги разигравате.
Домашна дискотека – това е много лесно и го правим редовно. Има известен спор, защото сме с различни музикални предпочитания, но в крайна сметка все някак се разбираме.
Спортна вечер – моите момчета са запалени фенове на Ливърпул и всяка седмица се нагласят пред телевизора да изгледат повторението на някой любим мач. Най-смешното е, че се забавляват и респективно, ядосват, все едно не знаят какво ще стане.
Списъкът може да е безкраен според вашите вкусове и интереси. Хубаво е все пак такива вечери да не са поредни, за да може да се подготвим старателно за тях и да ги очакваме с нетърпение.

Информация

2. Хоби

Някои са късметлии и вече си имат хоби, а за другите сега е моментът да открият нещо ново. За моя голяма изненада, например, 16-годишният ми тийнейджър, който никога досега не е проявявал интерес към кулинарията, изведнъж откри, че много му харесва да готви. Намира си сам интересни и доста сложни рецепти и ни изненадва с тях. Е, след всяко кулинарно приключение клетата му майка прави основно почистване на кухнята, но какво пък? Иначе никога нямаше да опитам свинско с ябълки! Повече за хобитата ще ви разкажа в следващата ми история „Как творим у дома“.

Информация

3. Екскурзия

Ако има нещо, което ужасно ни липсва, това са пътуванията. В условия на пандемия и затворени граници, те обаче са не само опасни, но и за-бранени. Вместо да тъжим за пропуснатите екскурзии, ние измислихме нови занимания, свързани с тях.

Разглеждане на снимки и подреждане на албуми. Толкова прекрасни спомени излизат от това, толкова смях и забава.
Планиране на следващи пътувания. Всеки от нас има мечтана дестинация. Защо да не отделим малко време, за да проучим всичко за нея, да направим списък с най-важните и интересни места, които искаме да разгледаме там, и може би дори да проучим повече за историята ѝ, да прочетем книга или да изгледаме някой филм за нея.

Информация

4. Да бъдем отново деца

Сега е моментът да си спомним с каква лекота и оптимизъм децата приемат драматичните събития в живота си. Едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тези дни е, че отново играя на детски игри всеки ден. Криеница, гоненица, дама, „Не се сърди, човече“ и дори на ластик! Да, поръчах си онлайн ластик и научих момчетата на правилата. За то-ва ще ви разкажа повече в историята „Как спортуваме у дома“, а специалната настолна игра, която си измислихме и нарекохме „Корона“ ще опиша в „Как играем у дома“. А вие може да споделите със семейството си своите игри, които не само ви връщат в детството, но връщат и усмивката на загрижените ни лица.

А за децата направихме специална кутия с 50 предизвикателства, от които всеки ден теглим по едно. Вижте ги, може да ви харесат, а може да добавите и свои. Със сигурност са добър вариант да не скучаят.


Но това не е всичко! Сега имаме идеалната възможност да научим игрите на нашите деца, да седнем до тях с телефона или джойстика и да им покажем, че не сме чак толкова сериозни и пораснали, че да не можем да се позабавляваме с тях, а може би дори да ги победим.

Информация

5. Онлайн парти

В живота преди пандемията имах цели две женски тайфи, с които си организирахме всеки месец парти и си прекарвахме чудесно. Приятелите и социалните контакти липсват много на всички ни. Но техноло-гиите идват на помощ. Много платформи предоставят възможност за среща онлайн на цялата компания. Благодарение на тях сядаме веднъж седмично в определен ден и час с приятелките, някои от нас по домашно облекло, а други – с рокля и грим, както ни е на сърце, и изпиваме заедно чаша вино, всяка в дома си, но заедно – за да се посмеем, да поклюкарстваме, да се оплачем и най-вече да се подкрепим взаимно, както правехме и преди.

Както ви казах и в предишната история - всеки път, когато ме налегне тъга или страх, си представям как някой ден ще седнем на богата трапеза, семейство и приятели, и ще си припомняме със смях как сме прежи-вели този период. И това ще мине, затова нека се постараем да извле-чем най-доброто от него.
В следващите ми две истории ще ви разкажа как спортуваме и как творим у дома. Бъдете здрави и останете у дома с усмивка.

За автора:

Мария е майка на четирима сина, щастлива съпруга, нестандартна  све-кърва и любяща баба. Освен това е стопанка на три кучета и котарак с гръмкото име Фройд, когото нарича семейния психолог. Има две изда-дени книги и е създател на любимия блог на хиляди български жени - мама нинджа