В името на словото: Игрите, които ще ви накарат да си спомните отдавна забравени думи

В дните на #Вкъществуване, когато да сме удома значи да бъдем отговорни, ние ви предизвикваме с няколко идеи за игри на думи. Защо ли? Защото няма нищо по-хубаво от това да сме със семейството си, да оставим телефоните настрана, да изключим телевизора и да си спомним някои отдавна забравени, но пък много забавни игри на словото. Те ще ни накарат да си спомним колко е богат и пъстър българския език и ще раздвижат мисленето ни, а и ще имаме възможност да развием лингвистичната култура на децата си.
И ако всички помним добрата стара игра на рими - когато трябва да измисляш строфа, която се римува с тази, предложена от друг участник в играта и така се въртите докато някой не се откаже, или пък на бесеница (признайте си, че всички сме я играли), то ние ви предлагаме 2 по-непознати игри, които можете да играете със семейството си.

Информация

Палиндроми

Ако не сте филолози едва ли помните какво точно означават палиндромите. Затова ще ви подсетим - това са думи и изрази, които могат да се четат от ляво на дясно или обратно - без да променят звученето и смисъла си. Забавно е - съберете семейният съвет и играйте на палиндроми. Замислете се кои са тези думи или изрази, които както и да ги четете - (от ляво на дясно или обратно) са еднакви. Мислите, че няма такива? Даваме ви пример:
*боб; радар; сос; потоп
*дебел лебед; бял хляб; още нещо; Ана барабана;
Печели този, които успее да се сети за най-много палиндроми.

Информация

Пренареди буквите

Това е една забавна игра, в която можем наистина сериозно да пораздвижим мозъка си! Как се играе тя? Един от участниците задава дума, а другите трябва да се опитат да измислят друга дума с всички букви от предходната
В тази игра най-забавното е да се пренаредят буквите, така че да се измисли нова дума с ново значение. Не бива да се прибавят или да се махат нови букви, не го забравяйте. Даваме пример:
* масло-смола
*сол-лос
Печели този, които първи успее да състави нова дума с всички букви от старата.