Ах, тази брада! – Съветите на Толик за поддържането ѝ в домашни условия

„Момчета, останете вкъщи и бъдете красиви. Ако искате все пак да не заприличате на рокаджиите от ZZ Top, погрижете се за брадата си“, това съветва един от известните фууд блогъри и фен на брадите – Толик. От няколко седмици той сам се грижи за брадата си и ето какво сподели с нас.

Първата и най-важна стъпка към перфектната брада е миенето с шампоан, категоричен е Толик. Забравете за сапуна. Той изсушава брадата и кожата под нея, а също така причинява появата на комедони. Използвайте задължително овлажняващ шампоан, който не запушва порите. Мийте поне три пъти в седмицата.
 

След това идва ред на балсама, за който бръснарите са категорични, че трябва да бъде плътен и силен. По този начин брадата ви ще е мека, ще я усещате овлажнена и няма да дразни при допир. Когато купувате балсам за брада, четете внимателно. Той трябва да съдържа естествени масла, които ще помогнат на брадата ви да бъде блестяща и ще укроти непослушните косми. Толик използва и препоръчва балсам, които не изисква отмиване. С него може да си джиткате по цял ден.
 

За да имате перфектната брада, не се притеснявайте да я подстригвате. По този начин ще премахнете стърчащите и излишни косъмчета, които на дневна светлина дразнят не само вас, но и околните. За поддържане на дължината в домашни условия ви е необходим и тример за брада. Удобството при него е, че може да оформите брадата така, че да постигнете градиент ефект, тоест от най-голямата към най-малката степен, и така сами решавате колко дълга брада да пуснете. Обемa най-добре ще оформите с ножица и гребенче. И винаги когато е суха, за да няма после изненади.
 

За здрава брада Толик съветва да си направите маска. Смесете 3 с.л. сок от лимон и 1 с.л. канела. Разбъркайте добре и разпределете получената каша равномерно по брадата. Оставете да действа около 30 мин., след което измийте с хладка вода. Подсушете и намажете с масло от невен. Ако почувствате раздразнение на кожата,  изплакнете веднага със студена вода.