ВИНО ЗАВИНАГИ

Култура. Традиция. Начин на живот. Виното е много по-старо от опитите ни да го затворим в бъчви, бутилки или думи. То е призвание за тези, които умеят да го правят и удоволствие за онези, които знаят как да му се наслаждават.
Каним те да надникнеш зад завесата и да срещнеш едни от най-любимите видове вино. Защото преди да се опише, трябва да се опита.

от любимото

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ХУБАВО ВИНО

В България често казваме, че вкус другар няма. Когато става дума за вино, сме склонни да се съгласим: виното е специален тип преживяване, в което личните предпочитания са изключително важни и ние ценим това. С грижа за тях направихме най-големия вкусов тест, проведен от Ipsos в България, а оценката на качеството и вкуса на няколко категории продукти, сред които и виното, дойдоха от най-достоверния източник *:

 

• допитахме се до 3300 човека, които опитаха 33 вида вино
• 81% потвърдиха качеството на виното в Лидл
• 87 % одобряват вкуса на тествания от тях продукт
• 81 % биха препоръчали на свои близки, познати и приятели да опитат виното в Лидл

 

Така събрахме звездната ни селекция от най-предпочитаните вина в Лидл, които представяме с нов, допълнителен детайл за теб: специална сомелиерска рецензия от винения експерт Таньо Шишков. Познаваш го като шеф-готвач, но той е много повече. Когато е само на 19, печели престижния приз “Сомелиер на годината”. Оттогава любовта и талантът му за вино го водят далеч, а днес го водят при теб, за да ти разкаже за всяко едно от вината в специалната ни селекция.

 

С КАКВО ВЪРВИ ВИНОТО?

Имаш бутилка от любимото си розе, но не си сигурен с какво ястие върви най-добре? Или обратното: приготвил си невероятни стекове и търсиш виното, което ще разгърне още повече вкуса им?  Кое е най-доброто вино за бургери, пилешко или салата?
Независимо дали търсиш идеалното вино за любимото си ястие или обратното – имаме идея за теб. Ако искаш да научиш как да комбинираш своята чаша вино с добра храна, изборите са много. Да започнем от основните принципи – основните сортове, температурата, на която се консумира и храните, които най-добре вървят с всяко вино:

Пенливо вино

Пенливо

Шампанско, Просеко, Кава

Температура на консумация: 7 – 9 °C
Съчетание с храни: зеленчуци, меки сирена, твърди сирена, хляб, риба

Леко бяло

Леко бяло

Совиньон Блан, Грюнер Велтинер, Пино Гриджо, Соаве

Температура на консумация: 6 – 8 °C
Съчетание с храни: зеленчуци, печени зеленчуци, риба

Ароматно бяло

Ароматно бяло

Гевюцтраминер, Малвазия, Мускат, Ризлинг

Температура на консумация: 5 – 7 °C
Съчетание с храни: меки и твърди сирена, месни деликатеси, десерти

Леко червено

Леко червено

Пино ноар, Божоле, Гъмза

Температура на консумация: 8 – 11 °C
Съчетание с храни: печени зеленчуци, хляб, морски дарове, бяло месо, месни деликатеси

Червено

Червено

Мерло, Кианти, Малбек

Температура на консумация: 13 – 14 °C
Съчетание с храни: печени зеленчуци, твърди сирена, хляб, бяло и червено месо, месни деликатеси

Плътно червено

Плътно червено

Каберне Совиньон, Сира, Мавруд, Рубин, Мелник

Температура на консумация: 16 – 17 °C
Съчетание с храни: твърди сирена, хляб, червено месо, месни деликатеси

Десертно

Десертно

Айсвайн, Шери, Порто – 14° C

Температура на консумация: 8 °C
Съчетание с храни: меки сирена, хляб, месни деликатеси, десерти

Розе

Розе

Прави се от различни червени сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Сира, копажи и др.

Температура на консумация: 8 – 9 °С. Плодовите, свежи и пенливи розета могат да се сервират и по-охладени.
Съчетание с храни: леки меса, риби, пастет от гъши дроб, деликатесни сирена с умерена сладост.

Храни, които НЕ се съчетават с вино: артишок, аспержи, брюкселско зеле, шоколад и зелен фасул.

любими рецепти

видео

Виж как се прави виното Родна стряха

Виж как се прави виното

Пътешествието от лозата до чашата е дълго, затова и историите, които виното разказва, са с вълнуващи цветове, вкусове и аромати. Виж как се прави виното.

За още интересни видеа можеш да се абонираш за нашия YouTube канал.

*

Проведохме вкусов тест в две вълни:
Първа вълна на вкусов тест на 199 продукта от 24 собствени марки, проведен от Ipsos в България от 18.02. до 24.03.2019 г., сред 4600 респонденти в 6 областни града.

Втора вълна на вкусов тест на 99 продукта от 15 собствени марки, проведен от Ipsos в България от 07.01 до 30.01.2020 г., сред 4000 респонденти в 6 областни града.

Ipsos e международна агенция за маркетингови проучвания с офиси в 89 страни. Компанията е специализирана в провеждане на изследвания сред различни аудитории – крайни потребители, бизнес клиенти, институции и други специфични групи.