СЛАДКИ И ЛЮБИМИ: МАЛИНИТЕ ОТ ПОПОВО

Едни от най-обичаните български плодове – малините, отглежда Найден Петров за Lidl около Попово, обл. Търговище. Стопанството му започва работа през 2002 г. на 12 дка площ, а за последните 20 години земята, която обработва, се увеличава до цели 870 дка. Оранжерийните площи заемат 100 дка, а днес фирмата му „Старт 2005“ произвежда още къпини, боровинки и ягоди и френско грозде.

Плодовете са сезонни, но голямото разнообразие от сортове позволява беритба на прясна реколта от началото на месец май до края на месец декември. Стопанството дава целогодишна работа на 50 специалисти, а през летните месеци броят на наетите достига до 300 на ден.

Text And Image SectionНайден разказва: „Ако преди пет години нашето производство беше насочено основно към замразяване и преработка, сега тенденцията е за цялостна преориентация към пресния пазар. От пет години сме сертифицирани по Global G.A.P., а от четири години си партнираме успешно с Лидл България. Нашето сътрудничество е ценно, вярваме, и за двете страни, тъй като взаимоотношенията ни са коректни, а работата върви с лекота и разбиране. Партньорството ни доказва, че когато работиш с много любов и отдаденост, винаги се намират хора, които оценяват труда ти и ти подават ръка.

Качеството на продукцията е от първостепенно значение за „Старт 2005“. Стриктните вътрешни стандарти на Lidl срещат ангажимента на производители като Найден за доставяне на наистина качествена продукция. Както и всички останали плодове и зеленчуци в магазините ни, и неговите се изследват редовно в акредитирани лаборатории за над 700 вида остатъци от пестициди. Изискванията са близо три пъти по-строги от нормативните и това гарантира, че плодовете са доказано проверени. „Да произвеждаме едни от най-любимите плодове за малки и големи, като в същото време го правим без използване на вредни за човешкото здраве и околната среда препарати, е наше призвание“, добавя Найден. А за нас остава да се наслаждаваме на неговите сладки малини.


Старт 2005 ЕООД е един от българските производители, които доставят качествени плодове за Лидл България – свежи и проверени за над 700 вида остатъци от пестициди.